У Луцьку змінили орендаря на скандальній земельній ділянці

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У Луцьку змінили орендаря на скандальній земельній ділянці
image
Оля Коновалова / 28.05.2021 / 0 Коментарів

У Луцьку замінили орендаря земельної ділянки, що по вул. Рівненській, 119.

Відповідне рішення прийняли депутати Луцької міської ради під час останньої сесії.

Нагадаємо, в липні 2017 року на сесії Луцької міської ради депутати проголосували за надання ТОВ «Житловий квартал» дозволу на відведення земельної ділянки для будівництва житлового комплексу на вулиці Рівненській, 119. 

Втім, за ці роки компанія, яку пов’язують з ексдепутатом міської ради Сергієм Булою та ексзаступником міського голови Костянтином Петрочуком не лише не розпочала будівництво, а й накопичила податковий борг та штрафи за несплату оренди.

І уже цього року на сесію міськради винесли проєкт рішення про зміну орендаря на цій ділянці. Новим орендарем майже 2 гектарів землі тепер буде ТОВ «Будінвестлуцьк», якою керує той таки Сергій Була. Водночас для зведення житлового комплексу хочуть залучити будівельну компанію ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536».

документ

Це питання викликало жваве обговорення серед депутатів.

Зокрема, Олександр Ніколайчук з фракції «Європейська Солідарність» наголосив на тому, аби з проблемного орендаря стягнути всю суму заборгованості, включаючи штрафні санкції.​

«Зараз ми бачимо, що «Луцьксантехмонтаж» заборгованість по оренді заплатив, але по цій землі є ще борги по пені в розмірі 52 тисячі гривень та штраф 793 тисячі, які не сплачені. Про це чомусь мова не йде. Ми хочемо з кожної сотки землі щось отримувати, щоб наповнити бюджет. А тут виходить, що ми готові закрити очі на сотні тисяч гривень, аби тільки почати будівництво. Я категорично виступаю за те, аби такі зарослі ділянки забудовувалися, аби наповнювався бюджет від сплати податків забудовником, але закривати очі на такі речі… Начудимо ми з цією ділянкою – це неправильно».

Голова «земельної» комісії Луцькради, депутат фракції ВО «Батьківщина» Олександр Козлюк навпаки наголошував на тому, що зміна орендаря на цій земельній ділянці – єдине правильне рішення.

Козлюк

 

«На земельній комісії ми розглядали всі варіанти і прийшли до правильного висновку. Хіба буде краще, якщо ця ділянка буде просто стояти? Вона піде в розпрацювання, забудовник зайде, буде здійснювати господарську діяльність, сплачувати ПДФО і місто буде мати більше. А так – ділянка буде заростати, а ситуація – тягнутись. Тому профільна комісія підтримала це питання».

Депутат з фракції Громадянський Рух «СВІДОМІ» Тарас Шкітер наголосив на тому, що навіть при зміні орендаря забудовувати земельну ділянку на вул. Рівненській, 119 не можна буде.

«Прийняття цього рішення все одно не дозволить забудовувати земельну ділянку через невідповідність генплану міста. Прокуратура в судовому порядку скасувала детальний план міста та містобудівні умови. Спочатку має бути сплачений борг теперішнім орендарем, тим більше, що він мав би отримати кошти від проданого майна, що знаходилось на цій земельній ділянці. Внаслідок прийняття цього рішення є реальна загроза, що місто недоотримає кошти, які боргує попередній власник майна на цій ділянці», - підкреслив Тарас Шкітер.

Його колега з фракції «За Майбутнє» Вікторія Майборода навпаки просила обранців громади проголосувати за цей проект рішення.

Майборода

 

«У нас на руках є платіжне доручення, з якого видно, що до бюджету вже надійшов мільйон гривень. Що краще – будемо чекати ПДФО і мільйон гривень, чи будемо чекати поки повернуть борги? Якщо виставлені штрафні санкції – вони будуть сплачені, це лише питання часу».

Ще один депутат з фракції «За Майбутнє» Євгеній Ткачук просив підтримати це питання з огляду на репутацію забудовника «Луцьксантехмонтаж», який працюватиме на цій ділянці.

«На цю ділянку зайде один із найкращих забудовників Луцька, будуть робочі місця і нове житло. Місто від цього тільки виграє. Будівництво триватиме, як мінімум три роки, тому ми отримаємо ще не один мільйон гривень для міста».

Згодом надали слово і голові наглядової ради ПрАТ «Луцьксантехмонтаж 536» Віктору Чорнусі.

Чорнуха

 

«Я не маю відношення до цієї землі. Але ще коли у 2019 році почалась процедура блокування цієї ділянки, ми підписали, що будемо її тільки забудовувати. На цю трибуну мене сьогодні привело питання роботи для колективу в майже 700 людей. Я хотів би, щоб тут зараз було менше політики. Ми гарантуємо регулярні сплати податки».

Депутатка від «Європейської солідарності» Алла Доманська поцікавилась, чи міська рада досліджувала якісь юридичні шляхи повернення спірної земельної ділянки у власність міста, щоправда відповіді так і не отримала.

Її колега по фракції Микола Яручик публічно заявив, що буде голосувати «проти».

Ще один депутат від «Європейської солідарності» Юрій Моклиця нагадав про спортивний майданчик, який колись обіцяли звести між житловими комплексами.

Моклиця

«Свого часу заварили кашу, а тепер героїчно її розрулюємо. Хочу наголосити, що орендарі відхапали собі зайвий шматок землі і цим унеможливили будівництво спортмайданчика, який мав бути між ЖК на Рівненській, 101 і 105. Люди і досі чекають цей майданчик. З самого початку все пішло не так! Тепер нам із двох поганих рішень треба вибрати одне», - резюмував Юрій Моклиця.

Зрештою, 28 депутатів проголосували «за» зміну орендаря земельної ділянки, хоча фактично він не змінився. Та попри це, ймовірно, «Луцьксантехмонтаж» зможе найближчим часом приступити до будівництва нового житлового комплексу.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *