Волинська митниця відповіла на звинувачення про «десятину»

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Волинська митниця відповіла на звинувачення про «десятину»
image
Оля Коновалова / 03.03.2023 / 0 Коментарів

Волинську митницю звинувачують у «випрошуванні» грошей з бюджету Вишнівської громади. Натомість на митниці пояснили, що це зумовлено реформою.

Інформація про це днями з'явилась в телеграм-каналах. Мовляв, жителі села Вишнів надали документ про те, що з бюджету їхньої громади буде спрямовано близько 5 млн грн на потреби Волинської митниці.

«Недостатнє бюджетне фінансування, а отже, слабка матеріальна база, не дають можливості Волинській митниці відповідно до покладених на Держмитслужбу завдань здійснювати у зоні своєї діяльності окремі делеговані повноваження Держмитслужби, а також повноваження визначені законодавчими та іншими нормативно-правовими актами», - йдеться в дописі.

Згодом у Волинській митниці відреагували на звинувачення. 

Адміністрація відомства пояснила, що 60-64% податку з доходів усього її особового складу як фізичних осіб спрямовується у місцевий сільський бюджет Вишнівської громади, а це близько 62 мільйонів гривень, відтак Програма підтримки функціонування Волинської митниці є цілком логічною та закономірною.

«Після чергового реформування митних органів та позбавлення Волинської митниці статусу юридичної особи з 2021 року 60-64% податку з доходів усього її особового складу як фізичних осіб спрямовується у місцевий сільський бюджет Вишнівської громади. Так історично сталося, що місцем розташування адміністрації Волинської митниці є не обласний центр регіону, а село Римачі Ковельського району. Тому Волинська митниця є одним із найбільших платників податків цієї громади, за кошти якої фінансується виконання місцевих соціально-економічних програм розвитку. У 2021-2022 роках із зарплат волинських митників, незалежно від того, на якому митному посту вони працюють, було утримано та перераховано до бюджету майже 62 млн грн ПДФО. Тому Волинська митниця не «заглядає в гаманець», а наповнює бюджет місцевих селян.

Програма підтримки функціонування Волинської митниці розробляється і фінансується другий рік поспіль як приклад належної взаємодії між органами державної влади та місцевого самоврядування, спрямованої на вирішення проблем, які виникають на межі їхніх повноважень, але в цілому покликані покращувати сервісні складові роботи обидвох органів влади. Для прикладу, ремонт електромереж та встановлення альтернативного джерела їх живлення однаково сприяє як покращенню роботи адміністрації митниці, як і комфорту мешканців села Римачі, які користуються належним зовнішнім освітленням Призалізничної вулиці.

Потреба у закупівлі розхідних матеріалів, в тому числі паливно-мастильних для роботи генераторів, які забезпечують цілодобовий пропуск пасажирів та вантажів через державний кордон України, справді виникла через брак фінансування цих статей видатків з державного бюджету України. Задоволення бюджетного запиту, сформованого Волинською митницею за напрямком КЕКВ «предмети, матеріали, обладнання та інвентар» у 2022 році становило 6,5 відсотків. На 2023 рік затверджене фінансування за цим напрямком становить 13,6 відсотка бюджетної пропозиції.

Щодо закладеної у кошторис Програми ціни на дизель, то цей показник є орієнтовним, максимально допустимим впродовж бюджетних років дії Програми, який може фінансуватися, виходячи з реальних можливостей сільського бюджету. Волинська митниця проводить усі закупівлі прозоро, відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі», покликаного запобігати проявам корупції та розвитку добросовісної конкуренції. У листопаді 2022 року ціна закупленого митницею дизпалива становила 48,1 грн/л (з ПДВ 7%). У поточному році закупівель за цією Програмою ще взагалі не проводилось, тож припускати якусь «корупційну націнку» - абсурдно і неприпустимо», - зазначили у Волинській митниці.

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *