Волонтери звинувачують Волинську митницю в затримці вантажу для військових. ЧОМУ?

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Волонтери звинувачують Волинську митницю в затримці вантажу для військових. ЧОМУ?
image
Оля Коновалова / 20.10.2022 / 0 Коментарів

Представниця Благодійного фонду "Razom for Ukraine" Марія Берлінська в фейсбуці написала про те, що 10 днів тому на Волинську митницю заїхав вантаж із генераторами та портативними електростанціями для військових, але митники його не пропустили через помилку в документації. Коли ж волонтери усі неточності усунули — митники запропонували конфіскувати цей вантаж як контрабанду, мовляв, вони самі потім передадуть його військовим.

"10 днів тому на Волинську митницю заїхав вантаж із генераторами та портативними електростанціями. Вантаж, на який вже черга замовлень від військових частин. Через хронічну перевтому волонтери зробили одну помилку в митній декларації.

Отримувачем вказали Львівську Військову Адміністрацію — суто автоматично, бо возили разом з ЛОВА десятки вантажів із дронами та раціями.

За годину водій з логістом виправили декларацію, пояснили помилку, вибачились. В підтвердження додали рахунки про закупівлю, листи від продавців, лист від фонду. Але керівники Волинської митниці певне вирішили скористатись ситуацією. У відповідь на дзвінки та прохання пропустити вантаж військовим почали звучати натяки: "Розумієте, такий вантаж зараз всім потрібний. Давайте ми його вилучимо як контрабанду. А потім самі передамо військовим, обов'язково".

Обов'язково передадуть, нам треба просто вірити.

Вже 10 днів водій ночує на митниці. В цей час:

  • люди мерзнуть на фронті без генераторів і не мають чим заряджати пристрої;
  • ми платимо кожен день простій зі своїх коштів, ці кошти могли піти на допомогу;
  • фура просто стоїть під митницею замість того, щоб завозити в Україну допомогу для оборони.

У зв'язку з цим в мене питання:

Чи знає керівництво Волинської митниці як холодно зараз спати на фронті? І чи вибрали ви собі місце, де ви будете служити холодними ночами без генераторів? Микола Татарчук як керівник Волинської митниці дайте відповіді на питання.

Зараз в країні є лише дві ролі: бути в армії або допомогати армії.

Ніякі генератори куплені за волонтерські кошти вам ніхто не віддасть. Краще віддати вас в армію. Не вмієте допомогати армії, заважаєте волонтерам — вставайте в стрій. Патріотизм — це не вишиванку носити", - йдеться в дописі.

Згодом на сторінці Державної митної служби у фейсбук повідомили, що генератори вже прямують до військової частини і наголосили, що відомості, які вносяться у декларацію про перелік товарів, які визнаються гуманітарною допомогою, мають бути достовірними.

"Інакше це може бути розцінено митним органом, як спроба ввезення в Україну товарів комерційного призначення під виглядом гуманітарної допомоги. Такі випадки є непоодинокими і регулярно документуються".

"Подібна ситуація із "помилкою" у декларації мала місце на Волинській митниці. Заїхав вантаж із генераторами і портативними електростанціями, які з наближенням зими користуються неабияким попитом. Отримувачем гумдопомоги відповідно до декларації була Львівська обласна військова адміністрація, яка… не підтвердила, що очікує на цей вантаж.

Митники звернулися до волонтерів за роз’ясненням, після чого надали можливість виправити відомості про отримувача. Втім, маючи обґрунтовані підстави для сумніву у достовірності і цих даних, митники звернулися до військової частини із запитом щодо підтвердження їхнього наміру отримати цей вантаж.

Як тільки отримали відповідь від військових про те, що вони очікують на такі товари у якості гуманітарної допомоги, вантаж був швидко оформлений і попрямував за призначенням.

Звертаємо увагу, що у випадку відсутності такого підтвердження від військових, Волинська митниця застосувала б норми Митного кодексу про конфіскацію товару в дохід держави з наступною передачею саме Збройним Силам України. Такі передачі є постійною практикою митних органів.

Держмитслужба докладає максимум зусиль, аби гуманітарна допомога не затримувалась на кордоні і якнайшвидше потрапляла до тих, хто її потребує. Усього від початку введення в Україні воєнного стану митники оформили 878577 тонн гуманітарної допомоги", - йдеться в дописі.

Нагадаємо, волинські автомеханіки безплатно ремонтують автівки та відправляють їх на фронт.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *