Волиньрада затвердила Програму підтримки української мови

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Волиньрада затвердила Програму підтримки української мови
image
Наш Інсайдер / 13.07.2023 / 0 Коментарів

Програму розвитку та функціонування української мови у Волинській області на 2023-2026 роки депутати затвердили одноголосно.

Як повідомили у пресслужбі Волиньради, ініціаторка і розробниця програми депутатка Ористлава Сидорчук зазначила, що в час війни мова – це не просто засіб комунікації, а потужний чинник національної ідентифікації та державотворення. Між тим, і досі не прийнято відповідної державної програми, хоча національна концепція розвитку і функціонування української мови схвалена ще у 2021 році. Тому регіони приймають свої програмні документи.

Депутатка запевнила, що пропонована програма узгоджена із Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кременем. Мета програми - зміцнення державного статусу української мови, вироблення дієвого механізму її захисту, додержання конституційних гарантій щодо всебічного розвитку, функціонування та популяризації української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на території Волинської області.

Серед основних завдань зазначено: посилення функції державної мови як об’єднавчого і консолідуючого чинника в суспільстві і засобу зміцнення державної єдності; реалізація заходів з підвищення культури мовлення; створення умов для мовної адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб, іноземців; надання всіх послуг та інформації про товари українською мовою; популяризація її в інформаційному середовищі.

Передбачається, що виконання програмних завдань забезпечать розвиток української мови, культури, історичної свідомості української нації; підтримку якісного україномовного продукту; збільшення обсягу поповнення бібліотечних фондів області україномовною літературою та періодичними виданнями; підтримку наукових розробок, предметом дослідження яких є українська мова, література і культура, та випуск видань українською мовою; сприятиме формуванню національно свідомого і високоосвіченого громадянина, а серед населення області - сприйняття української мови як елемента національної безпеки.

Програма фінансуватиметься за рахунок бюджетів усіх рівнів а також інших джерел, не заборонених чинним законодавством. У рішенні також містяться рекомендації районним, сільським, селищним та міським радам розробити та затвердити місцеві програми сприяння функціонуванню української мови як державної і під час формування місцевих бюджетів передбачити кошти на їх реалізацію.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *