Хто дає «зелене світло» для відкриття небезпечного заводу у Нововолинську

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Хто дає «зелене світло» для відкриття небезпечного заводу у Нововолинську
image
Оля Коновалова / 24.10.2021 / 0 Коментарів

Поряд з Нововолинськом знову планують звести цементний завод. Про це заявив нардеп від округу Ігор Гузь у свому відеозверненні на Facebook.

Депутат Верховної Ради сказав, що власники підприємства, яке торік мало намір побудувати завод поряд з Нововолинськом, намагається «вирішити» це питання в обхід громадськості через Волинську обласну державну адміністрацію.

«Зараз знову, через обласну держадміністрацію пробують знайти можливість оформити для будівництва земельні ділянки, які не підпорядковані міській раді. Причому нахабно лізуть, пропонують гроші та не зважають на позицію людей. Хочуть обійти громадські слухання», - заявив нардеп.

Він наголосив, що у разі погодження усіх документів та надання дозволів на роботу заводу – громадськість буде блокувати центральні автомагістралі і влаштує пікет під стінами ОДА.

Мова йде про  ТОВ «Сонарсен», яке у 2020 році виявило бажання переробляти промислові відходи з місцевих шахт (териконів) на площі понад 27 гектарів. Інвестори хотіли збудувати цементний завод на території колишньої шахти №5, що розташована між Нововолинськом та селом Грибовиця, а точніше, на околиці самого села.  

Завод мав виробляти цемент марки від М-1000 до 1500 – це надміцний матеріал і його використовують для будівництва бункерів, шахт ракетних пускових установок і т.д.). Планувалось, що суміш буде йти на експорт.

 Місцеві мешканці здійняли бунт, коли дізнались, що влада збирається надати в користування землі. Людям ніхто не надав гарантій чи буде безпечно їм жити по сусідству з таким виробництвом. Зокрема, громадська активістка Марина Єлева розповіла: представник компанії «Сонарсен» під час сесії не зміг навести переконливих доказів того, що завод з виробництва цементу не буде шкідливим.

«Закрита технологія «Сонарсену» із вологим подрібненням начебто має очистити териконову породу від радіоактивних елементів. Обіцяли виробництво без пилу, яким саме воно буде, – не розповіли, посилаючись на комерційну таємницю», - розповіла Марина Єлева.

Зрештою, після втручання громадськості, земельну ділянку ТОВ «Сонарсен» так і не отримало і більше року цю тему не зачіпали.

Однак, після заяви нардепа журналісти «Інсайдер Медіа» звернулись до в.о. начальника управління містобудування, архітектури та земельних відносин Волинської ОДА Степана Білана за коментарем з приводу того, у який спосіб підприємству можуть надати землю в користування, що дає підстави для облаштування небезпечного виробництва.

Він розповів, що за розпорядженням голови Волинської обласної державної адміністрації від 19 квітня 2021 року № 197 «Про припинення права постійного користування земельною ділянкою» державному підприємству шахта № 5 «Нововолинська» припинено право постійного користування земельною ділянкою площею 27.25 га [кадастровий номер 0721180900:02:000:0142], яка розташована за межами населених пунктів на території Нововолинської міської територіальної громади Володимир-Волинського району (раніше Грибовицька сільська рада Іваничівського району).

«Відповідно до пункту 24 Прикінцевих положень Земельного кодексу України з дня набрання чинності цим пунктом землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад. Оскільки земельна ділянка не перебуває в користуванні державного підприємства, тому вона вважається комунальною власністю, а відповідно розпорядником земель комунальної власності є територіальна громада. Тому обласна державна адміністрація не є розпорядником зазначеної ділянки і не має повноважень надавати її в користування підприємству, яке хотіло зводити цементний завод. Тут варто ставити питання до місцевої влади громади – це виключно їх компетенція.  Якщо вони відмовляться надавати дозволи і погоджувати землі в користування чи в розробку – ніякого небезпечного виробництва там ніхто не відкриє», - запевнив чиновник.

 Як вдалось з'ясувати журналістам, наразі мова йде не про терикони шахти №5, а про відвал ліквідованої шахти №7, яка розташована з іншого боку міста Нововолинськ. Це – територія Литовезької територіальної громади.

Виявилось, що 21 жовтня депутати сільської ради прийняли на сесії рішення про передачу відвалу шахти №7 підприємству «Сонарсен» для повної утилізації.

«Так, на сесії Литовезької сільської ради було прийнято рішення по «Сонарсен», але суть його зовсім інша. Мова йде не про будівництво заводу у селі Біличі, а про передачу природного відвалу на утилізацію. Я вам надішлю презентацію проекту і ви самі все побачите. Ніхто на місці не буде переробляти це. Це буде відбуватись не на території громади. Для транспортування будуть спеціальні контейнери», - запевнила голова Литовезької ОТГ Олена Касянчук.

У презентації проекту, підприємство «Сонарсен» запевняє, що процес відбувається практично у вакуумних умовах без викидів шкідливих речовин в атмосферу.

«Доставку продукції зі складу замовнику і логістику буде здійснювати одна з міжнародних логістичних компаній з високим степенем надійності. Умови поставки - FCA, згідно Інкотермс 2010. Усе технологічне обладнання, крім бульдозера й екскаватора, буде розміщено в різних контейнерах, виготовлених у відповідності зі стандартом ISO 668, типу 20`НТ, 20`DC HC, 40`HT HC,40`HT UP, Block-container. Контейнери, в яких буде розташовуватися обладнання, будуть оснащені шумоізоляцією, активною системою пожежної безпеки, рекупераційною системою очистки повітря й активною системою пилопригнічення на випадок аварії. Це дозволить повністю виключити викид пилу за межі контейнера та максимально знизити шум від будьяких працюючих механізмів. Таким чином, виробництво буде модульним, без капітальних споруд, що дозволить розгорнути виробництво протягом декількох днів і дозволяє переміщувати його слідом за виробленою породою», - йдеться в умовах проекту.

Тож в такому випадку, який озвучив нардеп Ігор Гузь мова йде не про відкриття цементного заводу на території шахти №5, а про утилізацію відвалу шахти №7.

«Ці землі належать безпосередньо громадам і відповідно – їм вирішувати, хто там буде працювати і чи доцільно будувати такий завод. Якщо місцева влада сама більше не надаватиме підприємству «Сонарсен» ніяких погоджень і дозволів – їм не вдасться звести небезпечне виробництво поруч з будинками людей», - зауважив Степан Білан.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *