Як лучанам не потрапити в пастки шахраїв-роботодавців

image
Наш Інсайдер / 20.02.2023 / 0 Коментарів

Шахраї виманюють у людей гроші не тільки через махінації з картками, фейкові інтернет-покупки чи телефонні оборудки. Вони перейшли й на сайти пошуку роботи. Тепер під виглядом звичайних вакансій можуть ховатися і шахрайські схеми. Людина сподівається знайти роботу, щоб заробити гроші, а натомість – втрачає їх.

Високі зарплати, гнучкий графік роботи, можливість працювати з дому, приємний колектив, кава та печиво – це тільки перші пункти в оголошеннях на сайтах для пошуку роботи та дописах у соціальних мережах. Хто ж не мріє про таку роботу? Але, на жаль, не завжди її пропонують добросовісні компанії. Журналісти сайту новин Луцька «Конкурент» дізнавалися, яким вакансіям не варто довіряти.

Помічник керівника

У Луцьку вже кілька років поспіль на вакансію «Помічник керівника» запрошує до себе на роботу «ВолиньОПТ»  або, як вони себе називають, «міжнародна компанія». В описі вакансії пишуть, що робота вимагає організаторських здібностей, вміння планувати час, вести переговори, а сама людина має бути амбітною, креативною та комунікабельною. Зі свого боку, компанія пропонує гідну оплату праці (8 000 – 20 000 грн), можливість розвитку та самореалізації та офіційне працевлаштування. А ви повинні лише виконувати нескладні доручення та шукати, аналізувати і структурувати інформацію. Схожі вакансії можна знайти і на olx.ua. Компанії можуть відрізнятися, але суть – та ж сама. Усе ніби чудово, але, прийшовши на співбесіду, ви розчаруєтеся. 

Після того, як ви відгукнулися і відправили своє резюме чи просто контактну інформацію, очікуйте на дзвінок. Вам обов’язково представляться солідною міжнародною компанією, яка вирішила запросити саме вас на співбесіду.

Пізніше вас заведуть в окремий кабінет з іншими кандидатами та попросять заповнити анкету, де потрібно вказати ваші персональні дані. Директор або директорка цієї фірми розповідатиме про те, як чудово працювати у їхній компанії, покажуть корпоративні відео з різних заходів. Розкажуть про високі зарплати інших працівників та можливості цікавих відряджень у Грецію, Китай, на круїзи Європою. Зовсім трішечки дізнаєтесь про свої обов’язки та почуєте розмиті відповіді на ваші запитання. 

У самісінькому кінці буде інформація про особливу систему нарахування зарплати. Виявляється, у них своя власна валюта всередині фірми. Її нараховують на корпоративний рахунок за виконані завдання. Ба навіть більше, компанія має особливу систему рівнів – з кожним новим рівнем у вас відкриваються нові можливості (корпоративні знижки, відпустки за кошт компанії). І ось тут є невеличке «але». Щоб активувати корпоративний рахунок, ви повинні купити в компанії продукцію на певну суму. Тоді ваші гроші конвертують у їхню валюту, і ваш рахунок активують. 

Насправді робота полягатиме у продажі незрозумілих китайських ліків, чаїв, масажерів та інших приладів «диво-медицини». А керівнику ви допомагатимете тим, що шукатимете нових людей на цю «роботу» і виманюватимете у них гроші за продукцію, яка не продається. А зарплата залежить від кількості запрошених вами людей. 

Лучанка Софія Красовська, яка намагалася влаштуватися на роботу у цю фірму, поділилася з нами своїм досвідом від проходження співбесіди:

«Я розмістила на work.ua своє резюме, де вказала, що шукаю роботу менеджера або баристи. До мене майже одразу зателефонували, сказали, що пропонують роботу менеджера, і попросили прийти на співбесіду. Ми домовилися про зустріч наступного дня.

Я туди прийшла, мені дали анкету, де потрібно вказати мої дані та бажаний розмір заробітної платні. Мене відправили її заповнювати у кабінет з іншими кандидатами (там їх було не менше десятка). Пізніше нас викликали на розмову кожного окремо. Обіцяли саме той розмір зарплатні, який я вказала, і навіть більший. Але зазначили, що мені потрібно купити у них продукцію, щоб почати працювати, і привести своїх друзів, які теж зроблять покупку. Тобто, я мала просто приводити нових "кандидатів" і продавати їм товари. Після почутого я одразу звідти пішла», – розповідає дівчина.

З 2016 року їхні офіси знаходились за такими адресами:

  • вул. Винниченка, 14а, 4-й поверх;
  • вул. Пирогова;
  • просп. Волі, 6, 4-й поверх;
  • вул. Ковельська, 22, офіс 403, 4-й поверх;
  • вул. Градний узвіз, 2;
  • вул. Рівненська, 48, Діловий центр "Нові горизонти", 4-й пов., 417 кабінет;
  • вул. Коперника, 13а;
  • вул. Сверстюка, 1, Бізнес-центр «Фабрика», 5-й пов., 507 кабінет.

Ці «роботодавці» телефонують самі, якщо ви залишали своє резюме чи контакти на сайтах для пошуку роботи або під постами у фейсбуці. Називаються вони різними іменами та мають багато телефонних номерів, тому відслідкувати їх важко.

«Ірис-Ка» ЛТД ГРУП

У фейсбук-групах з пошуку роботи у Луцьку можна натрапити на оголошення від фірми «Ірис-Ка» ЛТД ГРУП. За даними  аналітичної системи YouControl, такого підприємства чи компанії не існує. Діють вони за простою схемою. Ви телефонуєте на номер, який лишили в оголошенні, слухавку «підіймає» автовідповідач. Він просить набрати у відділ кадрів та диктує вам інший номер. Ви телефонуєте вдруге, і ніхто не відповідає, а з вашого рахунку списують кошти. Чим більше разів телефонуєте – більше грошей зникає.

Адміністратор групи «Реальна робота Луцьк», де розміщували оголошення, Олександр Мельничук попереджає людей про цю «вакансію»:

«На фейсбук-сторінці дали оголошення про роботу від компанії "Ірис-Ка" ЛТД ГРУП із зазначеним номером телефону, який належить Андрію. Проте це все "дурилово", вони знімають гроші з рахунку за дзвінок до них», – пише чоловік.

 

Ми перевірили номер в оголошенні через застосунок Getcontact і побачили понад десяток коментарів, де користувачі пишуть про шахрайство. Також люди у коментарях застерігають інших, щоб не телефонували туди, бо одразу списують кошти з рахунку.

Афера ця не нова та розповсюджена. Схожі оголошення можна знайти у групах з пошуку роботи, наприклад, у Кропивницькому. Схема геть нічим не відрізняється, навіть фотографію шахраї використовують ідентичну.

 

Заробіток на «крипті»

Ще однією популярною шахрайською схемою є «інвестування». Вам пропонують швидко примножити власний капітал на інвестуванні, наприклад, у криптовалюту. Нічого вивчати не потрібно. Ви переказуєте свої гроші людині, а вона примножує їх. Проте так це відбувається лише на словах.

Таку пропозицію ми відшукали на ще одній сторінці з пошуку роботи в Луцьку. У дописі було посилання на телеграм-канал, де розміщена уся детальна інформація. Коли ви доєднаєтесь, вам одразу приходить повідомлення з пропозицією написати адміністратору каналу. Він особисто проконсультує щодо процесу збільшення вашого капіталу.

Вже зі спілкування з адміністратором ми розуміємо, що ніякого збільшення прибутків не буде. Спочатку він вам розкаже про біткоїн та їхню власну платформу, яка дивом збільшує вкладення. Чекаєш шість годин, і гроші приходять на електронний гаманець. Мінімальна сума інвестиції – 2 200 гривень, які перетворяться у 20 500 гривень.

На запитання про конкретну платформу, де відбувається примноження коштів, нам відповіли, що вона просто існує:

«Платформа – група компанії, до якої ви приєднуєтеся. Не хвилюйтеся, ми гарантуємо та усе контролюємо. Ваш прибуток прийде протягом шести годин», – написав нам адміністратор. 

Також він надіслав посилання на застосунок їхньої компанії, через який і відбувається примноження коштів. Але у технічній підтримці застосунку нам повідомили, що вони не мають ніякого відношення до цієї «інвестиційної компанії»:

«Дана група не має відношення до нашого сервісу. В цьому випадку це, найімовірніше, шахраї», – написали у техпідтримці застосунку.

Гроші, які ви скинете, вам не повернуть, а лише годуватимуть обіцянками, що скоро вони прийдуть на вашу картку. Потім почнуть ігнорувати, а тоді, зрештою, заблокують.

Що кажуть у поліції?

Речниця Нацполіції Волині Ольга Бузулук розповіла нашим журналістам про ще один вид шахрайства. Вам обіцяють роботу за кордоном, а у підсумку ви лишаєтеся і без роботи, і без грошей. 

«Здебільшого у соцмережах людина натрапляє на оголошення про те, що на якийсь завод у Польщі, Нідерландах чи іншій країні набирають працівників, і автор допису пропонує працевлаштувати туди. Оголошення може бути надто привабливим – і це вже має насторожити.

Розпочавши переписку з так званим працедавцем, він спочатку просить людину надіслати документи, згодом, за декілька годин, пише, що ви підходите фірмі, і для того, аби зробити необхідні документи, наприклад, медичну довідку, страховку, потрібно заплатити 600 євро – звісно ж, гроші просто перерахувати на карту. Далі людина зникає – ні обіцяної роботи, ні повернення грошей», – каже пані Ольга.

У поліції радять не довіряти незнайомим акаунтам у соцмережах і не надсилати нікому гроші наперед. Краще наживо зустрітися з людиною, яка пропонує роботу та обговорити все. 

«В Україні є зареєстровані компанії, які працевлаштовують за кордоном, тому краще звертатись до них, перевіряти їхню історію, знайти відгуки», – порадила речниця Національної поліції Волині.

Як не втрапити на роботодавця-шахрая?

Для початку краще шукати вакансії на офіційних та перевірених сайтах для пошуку роботи. Проте там теж потрібно бути пильним. Звертайте увагу на розмір місячної винагороди та графік роботи. Космічні суми та чотири робочі години в день – це перші ознаки шахраїв.

Ще одним, але уже перевіреним місцем є центр зайнятості. На сайті Волинського обласного центру зайнятості є близько 250 актуальних вакансій, вони усі перевірені, й шахраїв там немає.

Ніколи не надсилайте гроші невідомим людям у мережі. За маскою майбутнього роботодавця може ховатися шахрай, якому потрібні лише ваші гроші. Якщо необхідно оплатити зі свого кармана якість послуги для працевлаштування, краще зустріньтеся з людиною наживо. Проте не забувайте обирати роботодавців, про яких є інформація у відкритому доступі. Звертайте увагу на відгуки інших людей.

Великих грошей з повітря вам ніхто не зробить. Скидати власні кошти незнайомим людям з надією, що вони примножать ваші статки – це не дуже розумна ідея. Для такого заробітку існують спеціальні компанії, а не невідомий спеціаліст з фейсбуку, який обіцяє золоті гори.

Пам’ятайте, безкоштовний сир –  тільки у мишоловці.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *