Як уберегтися від кібершахраїв, які тероризують Волинь: поради

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Як уберегтися від кібершахраїв, які тероризують Волинь: поради
image
Віктор Гордійчук / 17.01.2023 / 0 Коментарів

Упродовж минулої добу до поліції на Волині знову надійшло понад десять звернень щодо шахрайств.

Про це повідомляє сектор комунікації ГУНП Волині.

Зловмисники діють за старими і, здавалося б, відомими схемами – дзвінки з банку про заблокування рахунків, виплата допомоги від світових організацій, продаж товарів з повною передплатою, однак часто на емоціях та бажанні отримати кошти громадяни все ж стають жертвами шахраїв.   

Так, наприклад, 67-річна лучанка натрапила у соцмережі на оголошення про отримання допомоги, перейшла за вказаним посиланням. Візуал сторінки був дуже схожим на сайт банку, тому, нічого не підозрюючи, жінка ввела свій логін і пароль до онлайн-банкінгу, інші персональні дані, надавши шахраям доступ до рахунків. Пенсіонерка втратила майже 13 тисяч гривень.

А 25-річна ковельчанка, купуючи у мережі військовий тактичний одяг, позбулася майже 15 тисяч гривень. Дівчина замовила речі та повністю оплатила наперед, однак ні товарів, ні повернення коштів назад не отримала, зв’язок із продавцем перервався.  

Днями ж мешканка Ківерець отримала повідомлення від знайомої з проханням позичити гроші. Волинянка перерахувала 13 тисяч гривень на вказану карту, проте, як з’ясувалося згодом, сторінку подруги зламали зловмисники і гроші отримали також вони.

Наразі поліцейські встановлюють причетних до скоєння цих правопорушень. 

Щоб уберегтись від таких випадків, варто:

  • Не відкривайте підозрілі посилання в мережі чи смс-повідомленнях, за якими пропонують отримати виплату. Пам’ятайте, офіційні виплати можна оформити лише в застосунку «Дія» та на офіційних сайтах організацій.
  • Якщо вас інформують про проблеми з банківською картою телефоном – не повідомляйте важливих даних співрозмовнику (пін-коди, коди на звороті картки, паролі тощо) та не виконуйте жодний дій, на які він вказує, краще - покладіть слухавку, перетелефонуйте у банк за офіційним номером й з'ясуйте ситуацію особисто.
  • Коли купуєте чи продаєте щось через мережу, не переходьте за посиланнями, надісланими повідомленням. Послуга безпечної доставки є в інструментах сайту, а краще – користуйтеся післяоплатою.
  • Якщо знайомі хочуть позичити кошти, пишучи це в соцмережах, і надсилають невідому карту, перетелефонуйте їм та переконайтеся, чи їх сторінку не зламали зловмисники.

Нагадаємо, українські хакери через фейкові жіночі акаунти вивідали координати бази окупантів.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *