«Загроза нікуди не ділася», – Юрій Погуляйко про ситуацію на кордоні

  • Головна
  • НОВИНИ
  • «Загроза нікуди не ділася», – Юрій Погуляйко про ситуацію на кордоні
image
Оля Коновалова / 08.10.2022 / 0 Коментарів

Голова Волинської облдержадміністрації Юрій Погуляйко розповів журналістам Суспільного про ситуацію на кордоні та тих, хто відповідає за безпеку Волині та її мешканців, про бюджет та опалювальний сезон, а також про волонтерів та допомогу з закордону.

Безпека і ситуація на кордоні із Білоруссю

"Мій робочий день починається: з дзвінка прикордонникам. Дзвоню Лозинському Сергію Миколайовичу, як правило, це о 7.15. Він доповідає мені, як у нас йдуть справи на білоруському кордоні. Потім уже починається о 8 ранку тероборона відзвонюється", – говорить Погуляйко.

– Яка ситуація наразі на кордонах області, особливо у північних районах Волині з білоруссю?

– Скажу так, що загроза нікуди не ділася. Вона завжди є. У нас, ви ж знаєте, ведеться там робота з перших днів повномасштабного вторгнення. Ми облаштовуємо наші фортифікаційні споруди, відеоспостереження та інші захисні споруди, які нам допоможуть, якщо буде вторгнення.

Скрізь там стоять камери, на 8, 7 і 7,5 кілометрів ми бачимо кордон із білоруссю, що там відбувається. І якщо будуть якісь прориви, намагання щось зробити, ми будемо знати це і швидко та різко відповідати. Повірте, наші прикордонники і військові готові!

– Укріпленням кордону з білоруссю фактично займаються два суміжні райони: це Ковельський і Камінь-Каширський. Є кошти з державного бюджету на ці роботи, на фортифікаційні споруди чи все це коштом волинян?

– Не тільки ці райони займаються облаштуванням. Облаштуванням займаються всі громади, всі райони. За це їм дуже дякую. Багато роблять для нас аграрії і лісники. Є і державне фінансування, і обласне фінансування. І своїми силами ми робимо дуже багато, адже всі волиняни зацікавлені, щоб не було ніякого прориву, ніякого вторгнення. Ми багато зробили: не тільки фортифікацію побудували, а й вирили дуже великий рів від 7 до 10 метрів. Це протитанковий рів, він зараз наповнюється водою дуже швидко.

Хочу заспокоїти всіх волинян, що з перших днів війни наші прикордонники і наша тероборона – та всі, хто задіяний в обороні області – зробили все можливе, щоб ніякого вторгнення зі сторони білорусі не сталося. Бо ми ж не знаємо, хто з цієї сторони може піти – чи росіяни, чи білоруси.

Обласний бюджет і захищені статті

– Яка ситуація з наповненням і виконанням бюджету? Чи вистачає коштів на виплату захищених статей?

– Що стосується нашого бюджету, все добре, все виконується. Нам поки що вистачає не на все, що б ми хотіли, але вистачає на першочергові кроки. На тероборону є, на захисні споруди є, на виплату для внутрішньо переміщених осіб. На ці всі витрати в нас гроші є. Ми ще ж виплачуємо по 100 тисяч гривень родичам загиблих. Але ми не будуємо нових об’єктів, не будуємо дороги. Лише експлуатація є, утримання, ямковий ремонт. Але нові дороги зараз не будуємо, поки воєнний стан.

– Чи можуть виникнути проблеми з виплатами якимись до кінця року? І який вихід з цієї ситуації бачите?

 Все під контролем. До кінця року все у нас буде вистачати. Це завдяки бізнесу, завдяки тим підприємствам, які є бюджетоутворюючими. Ми збираємося часто, і аграрії, і бізнесмени. Ми чуємо їх, вони чують нас.

Дуже багато помагаємо іншим областям, які це потребують. Це Харківська і Херсонська області. Звертаються і за харчами, і за одягом. Тому робимо все, що можемо. Зараз великий запит на будівельні матеріали. Раніше помагали і Луганській області дуже багато. І автобусів дуже багато віддавали шкільних.

Опалювальний сезон і "Волиньторф"

– Як Волинь готується до опалювального сезону в умовах війни?

 Якщо так станеться, що у нас не буде газу, то у нас з цим буде все добре. У нас є дрова, є палети, торф. Ви знаєте, що 65% бюджетних установ і соціальні установи опалюються всі на торфобрикеті або на іншому твердому паливі. Наша область на 100% вже готова до опалювального сезону.

– Волинська військова адміністрація і обласна рада звернулися до офіційного Києва щодо зняття з приватизації ДП "Волиньторф". Чи є реакція зі столиці?

– Це дуже велика помилка, що це підприємство не потрапило до переліку стратегічних підприємств в Україні. Хочу, щоб нас почув Кабмін. Особисто я до прем'єр-міністра звертався з цього приводу, щоб виключили зі списку на приватизацію цей об’єкт. Нас почули. Зараз це питання розглядається. А далі краще було б його перевести в комунальний заклад.

Волонтери, допомога з закордону та заступники

– Якщо говорити про допомогу з інших країн і міст, наскільки вона зменшилася і скільки відправили в інші міста?

– Зараз активність трохи впала в Європі. Тому ми, на жаль, маємо маленькі цифри. Спочатку дуже багатьом областям допомагали: і одягом, і харчами. Зараз вже будівельні матеріали відправляємо. Машин загнали дуже багато фондів. Всі відправляються на фронт. Запорізька, Херсонська, Дніпровська, Харківська та інші області звертаються дуже багато за лісом до нас.

– Чи отримували скарги на роботу місцевих волонтерів і фондів за час повномасштабного вторгнення, адже у ЗМІ часто потрапляють матеріали про затримання представників тих чи інших волонтерських фондів?

– Скарг до мене не було, але кримінальні провадження є від прокуратури, від поліції та інших правоохоронних органів на ту або іншу діяльність, що стосується незаконного завезення авто, привласнення гуманітарки. Такі питання є. Але це людський фактор. Якщо є війна, є й такі порушення. Але я вважаю так: треба перемогти в цій війні, а потім розбиратися.

 Раніше звинувачення лунали на одного з ваших попередніх заступників, а потім нинішніх. Чи відстежуєте хід розслідування?

– По заступниках – на все воля Божа. Це людина, це фактор. Десь з початку війни в нас пішов заступник. Зараз я не маю інформації, чи доведена вина, чи висновки якісь там зроблені, чи ні. Зараз координаційний центр, я скажу відверто, він вже не потрібний. Я найближчим часом підготую розпорядження. На сьогодні немає такої необхідності, щоб працював координаційний центр. Що стосується волонтерів, що стосується нашої гумдопомоги – це ми все приймаємо і відправляємо в ті регіони, які це потребують. Ми нічого не залишаємо.

Нагадаємо, зірки українського футболу гратимуть в Луцьку, щоб зібрати гроші для 14-ї бригади.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *