Зеленський ветував закон про е-декларування

image
Назар Тарадюк / 12.09.2023 / 0 Коментарів

Закон про відновлення електронного декларування під час воєнного стану ветував Володимир Зеленський.

Про це повідомив президент України.

«Заветував прийнятий Верховною Радою закон, у якому були обмеження електронного декларування. Причину цього вето, думаю, всі чудово розуміють: декларації мають бути відкритими. Одразу. Не через рік. Уже зараз реєстр треба відкривати», - зазначив він.

До слова, електронне декларування — один з важливих кроків антикорупційної реформи України після Революції Гідності. У перші тижні повномасштабного вторгнення росії 24 лютого 2022 року обов’язкове подання декларацій призупинили. Як повідомили у Transparency International Україна, лише третина всіх посадовців подали декларації за 2021 рік.

"Швидше за все, наступного року кількість поданих декларацій скоротиться ще більше, адже якщо їх подання перетворюється у «добровільне», то де-факто це означає демонтаж однієї з ключових антикорупційних реформ", — заявили в організації.

У вересні 2022 року голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія зареєстрував законопроєкт про повернення обовʼязкового декларування "Про внесення змін до деяких законів України з метою виконання вимог Європейської комісії щодо набуття Україною статусу члена Європейського союзу" 8071. Антикорупційний комітет схвалив цей документ 18 жовтня 2022 року, але він досі не винесений на розгляд до Верховної ради.

30 січня 2023 року посли країн G7 та ЄС виступили за якнайшвидше ухвалення в Україні Державної антикорупційної програми та відновлення е-декларування та фінансового звітування політичних партій.

5 вересня Верховна рада ухвалила в цілому законопроєкт №9534 про повернення е-декларування, однак не підтримала правку про негайне відкриття реєстру е-декларацій.

6 вересня на сайті президента з'явилася петиція з вимогою ветувати законопроєкт №9534 та повернути його до парламенту для відновлення публічного доступу до реєстру декларацій. Звернення за день набрало необхідну кількість підписів.

Президент Володимир Зеленський заявив, що ухвалить рішення щодо підписання законопроєкту про відновлення декларування лише після консультацій.

Нагадаємо, Рада не підтримала відкриття декларацій чиновників.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *