Звітність благодійних організацій: на якому місці за прозорістю Волинь

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Звітність благодійних організацій: на якому місці за прозорістю Волинь
image
Назар Тарадюк / 18.07.2024 / 0 Коментарів

В Україні, попри вимоги закону, понад 22 тисячі благодійних організацій (БО) не подали фінансову звітність за 2023 рік до Держстату.

Волинь за цим показником – на сьомому місці. Найкраще звітуються в Києві, найгірше – на Луганщині, Донеччині та Херсонщині, - пише Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Найчастіше забувають звітувати про фінанси організації, що займаються освітою та наданням соціальної допомоги.

 

22 тисячі 417 благодійних організацій не подали до Державної служби статистики України фінзвітність за минулий рік. Це 76% від загальної кількості зареєстрованих благодійних установ в Україні. Загалом торік офіційно діяли 29 тисяч 685 БО.

Варто зазначити, що неподання даних про фінанси не є трендом воєнного часу. Така тенденція продовжується вже кілька років. Навпаки, від початку повномасштабної війни ситуація навіть покращилась. Так, у 2021 році звіти не подавали 94% БО, а у 2022 – 82,4% БО.

Опендатабот порівняв, в яких регіонах БО найчастіше нехтують поданням фінансової звітності. Найбільше таких благодійних установ на тимчасово окупованих та прифронтових регіонах: на Луганщині (98% не звітують), Донеччині (89%), Херсонщині (87%). Ймовірно, це пов’язано з труднощами в роботі через бойові дії. Антилідерами стали також Миколаївщина (77%), Запорізька область (76%) та Одещина (75%). Волинь же на сьомій позиції (68,3%).

Зазначимо, що за даними аналітичної системи «YouControl» і підрахунками журналістів станом на червень 2024 року, фінансові звіти за 2023 рік до податкової подало лише близько 23% зареєстрованих у Волинській області благодійних організацій (трохи більше 150 із майже 700).

Варто зауважити, що в 2023 році на Волині прозвітувалися майже втричі більше благодійних фондів, ніж тих, які звітували за 2022 рік. Найчастіше від звітності ухиляються фонди, що надають соціальну допомогу – 87%, займаються освітою – 6,8% та громадські організації (ГО) – 4,3%.

До слова, серед ГО тенденція до відмови від звітності ще помітніша. Торік в Україні звіти не подало 87,5% від усіх зареєстрованих ГО, а у 2022 та 2021 роках таких організацій було ще більше – 90,8% та 96,5% відповідно.

«Від початку повномасштабної війни держава не штрафує компанії за несвоєчасне подання фінансової звітності – зокрема, й благодійні та громадські організації. Деякі організаціі користуються цією нагодою та не звітують про свої фінанси. Проте війна не скасовує необхідності звітувати. Відкрита фінансова звітність — це інструмент, який допомагає підвищити довіру людей, які жертвують свої кошти, та показати організації, які, попри високу завантаженість, працюють прозоро та відкрито для суспільства. Наочний приклад – фонд «Повернись живим», – коментує адвокат, арбітражний керуючий, юридичний інженер Опендатабота Денис Попов.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *