Активісти б'ють на сполох: Будинок Прайзлерів перетворили на склад

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Активісти б'ють на сполох: Будинок Прайзлерів перетворили на склад
image
Наш Інсайдер / 13.07.2023 / 0 Коментарів

Учасники громадської ініціативи "Семиярусна гора" висловили занепоокєння тим фактом, що в історичної будівлі Луцька, яка має назву Гостинний двір або Будинок Прайзлерів, складують гуманітарну допомогу. Вони вимагають від влади не робити з будинку склад та надати громадськості доступ до нього.

ЩО ЗАЯВИЛИ АКТИВІСТИ

Наші підписники часто запитують нас про плани Луцької міської ради щодо Гостинного двору Прайзлерів. Досі нам було важко достовірно відповісти на це запитання. Однак, події, які відбулися в червні, розвіяли наші сумніви. Тепер очевидно, що ЛМР віддзеркалює всі наші дії в Гостинному дворі, але робить це дуже неефективно. Тож у цьому дописі ми розповімо вам про авторів і виконавців цього «креативного» сценарію. Адже все швидко змінюється, коли за справу беруться міцні господарники. 

Гостинний двір Прайзлерів уже давно не приймає гостей регулярно. Проте відтоді, як ми оновили публічний простір ГДП, у ньому пройшло безліч культурно-освітніх подій: фестиваль локальних ГО, акустичні вечори, благодійний ярмарок, толока, збори місцевих активістів тощо. Так спільними зусиллями давно занедбаний спейс став гостинним простором для міської громади. Однак усе швидко змінюється, коли за справу беруться міцні господарники. 

Міське господарство

1 червня працівники ЛМР почали підготовку приміщень ГДП для розміщення гуманітарної допомоги з Польщі. Уже 5 червня вони перетворили Гостинний двір на склад і використовують його до сьогодні. У відповідь на офіційний запит ми довідалися, що адресатами допомоги є ЗСУ та ВПО, а нова функція ГДП уже давно передбачена рішенням міської ради. Так усе швидко змінюється, коли за справу беруться міцні господарники.

«Ваші інтереси — не наші інтереси»

Усе б нічого, якби досі ЛМР так послідовно не наголошувала на аварійності приміщень ГДП. З березня цього року ми тричі просили про доступ до електрики на час проведення громадських зборів, але кожен раз отримували відмову. У відповіді зазначалося, що «будівельні конструкції (…) знаходяться у незадовільному, передаварійному стані та непридатні до нормальної експлуатації». Проте все швидко змінюється, коли за справу беруться міцні господарники.

Право сили

Останній раз ми отримали таку відмову перед толокою 27 травня. Тоді волонтери повністю прибрали публічний простір ГДП і підготували його до літнього сезону. Проте вже через декілька днів завдяки гуманітарній ініціативі ЛМР у просторі з’явилися гори сміття та піддонів. Адже все швидко змінюється, коли за справу беруться міцні господарники.

Злочинна недбалість

Уже більше місяця майже всі доступні приміщення ГДП заповнені гуманітаркою. І поки міцні господарники вирішують капітальні проблеми міського господарства, публічний простір поступово деградує через сміття та відходи. Ми всіляко підтримуємо гуманітарні ініціативи в нашій громаді. Однак ми проти непрофесійного та недбалого ставлення ЛМР як до волонтерської праці, так і до пам’ятки архітектури.

Ми закликаємо Луцьку міську раду негайно знайти інше приміщення для складу та надати громаді доступ для проведення подій у ГДП. А вас просимо не бути, як міцні господарники, і прийти на рейв-толоку, на якій ми вкотре приведемо Гостинний двір до ладу. Адже лише спільними зусиллями ми вирішимо проблеми, створені існуванням міцних господарників.

Захід відбудеться 14 липня о 16:00 за адресоювулиця Кафедральна, 4.

ІСТОРІЯ ПРОБЛЕМИ

Нагадаємо, влітку 2022 року в дворі Будинку Прайзлерів громадська організація молодих урбаністів «Семиярусна гора» власними силами облаштувала Гостинний дворик, для того, аби люди мали можливість там відпочивати та проводити різні публічні заходи. «Семиярусна гора» активно виступала за збереження будівлі та пропонувала провести відкритий архітектурний конкурс. Для цього активісти навіть намагались організувати громадські обговорення, з чим звернулися до міської ради, втім отримали відмову.

Натомість міська рада ініціювала свої громадські слухання, на яких помітили чимало працівників бюджетних установ громади та різних структурних підрозділів міської ради. 

Зрештою, питання таки «протисли» і, як заявляли активісти, на розгляд сесії вносили поспіхом та «під покровом ночі»

А вже 26 квітня Луцькрада зобов’язала виконком утворити конкурсну комісію з визначення приватного партнера, який реконструюватиме Будинок Прайзлерів.

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *