Через критичну ситуацію на "Ягодині" Україна втрачає мільйони доларів

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Через критичну ситуацію на "Ягодині" Україна втрачає мільйони доларів
image
Оля Коновалова / 09.09.2022 / 0 Коментарів

Через критичну ситуацію, яка склалась на пропускному пункті "Ягодин", Україна втрачає колосальні суми, які б могли надходити до бюджету.

Про це під час брифінгу розповів заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм, повідомляє 24 канал

Він зазначив, що через те, що українські вантажівки повинні довгий час стояти у чергах, а на територію Польщі потрапляє лише близько 2 десятків вантажівок на день, Україна недоотримує мільйони гривень у свій бюджет.

"Зараз не просто різке падіння, це катастрофічне падіння проїзду транспорту через "Ягодин". І це означає, що ми зараз втрачаємо щодня не сотні тисяч доларів, ми втрачаємо мільйони, які не потрапляють в наш бюджет", – наголосив Найєм.

Міністр інфраструктури Олексій Кубраков уточнив, що щодня проїзд вантажівок через "Ягодин" приносив Україні в середньому від 55 до 60 мільйонів гривень. Зараз усі ці доходи втрачені.

Нагадаємо, що Україна та Польща досягли перших домовленостей щодо ситуації на кордоні – з 8:00 9 вересня на пункті пропуску "Устилуг – Зосін" поза чергою пропускатимуть порожні вантажівки – як українські, так і польські.

Прикордонний пункт пропуску "Устилуг – Зосін" – найближчий до переїзду "Ягодин - Дорогуськ". Впровадження режиму виїзду порожнього транспорту в Устилузі має призвести до скорочення черг у Ягодині.

"Сподіваємось дружній крок українських служб покладе край блокуванню пунктів пропуску з польскої сторони і допоможе підвищити ефективність роботи фітосанітарних та ветеринарних служб Республіки Польща", – наголосив Найєм.

Передумови:

Через повномасштабне вторгнення росії та дії окупантів у Чорному морі, експорт України через порти став майже неможливим, тому його почали здійснювати в основному наземним шляхом. Через це почали виникати затори на пунктах пропуску між Україною та Польщею, однак прикордонники з обох сторін працювали ефективно. Однак цього не можна сказати про фітосанітарний та ветеринарний контроль з польської сторони.

Їхня ефективність роботи суттєво знизилася, що призвело до того, що на добу Польща приймала лише 20 – 25 українських вантажівок.

Як наслідок, на пункті пропуску "Ягодин" утворилися черги з майже 3 тисяч вантажівок, протяжністю 45 кілометрів. Проблемою також є те, що у чергах через перевірки фітосанітарного та ветеринарного контролю стоять і порожні вантажівки, які їдуть за товаром. Саме тому українська та польська сторони й домовилися про пропуск порожніх фур.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *