Чи пропонує влада Луцька альтернативу у разі перебоїв з теплопостачанням?

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Чи пропонує влада Луцька альтернативу у разі перебоїв з теплопостачанням?
image
Еля Коротинська / 12.10.2022 / 0 Коментарів

У Луцьку опалювальний сезон цьогоріч розпочнеться з запізненням. Тепло у батареї містян подадуть лише тоді, коли на вулиці температура повітря протягом трьох діб триматиметься на позначці +8С. Відповідне рішення «Про початок опалювального сезону 2022/2023 років» ухвалили сьогодні на засіданні Луцького міськвиконкому.

«Скоро ми починаємо опалювальний сезон. Поки що погода і прогноз погоди, як ми бачимо говорить про те, що це не відбудеться 15 жовтня так, як завжди. Це відбудеться пізніше. Богу дякувати є можливість зекономити кошти, яких не так багато», - зауважив голова Луцької міської територіальної громади Ігор Поліщук.

Заразом під час засідання розглянули питання про підготовку господарства Луцької міської територіальної громади до роботи в осінньо-зимовий період 2022/2023 років. Першочергово усіх цікавило наскільки у цей важкий воєнний час готове до нових викликів ДКП «Луцьктепло». Адже за прогнозами центральних органів влади – ця зима буде чи не найскладнішою.

За словами очільника ДКП «Луцьктепло» Івана Скорупського, вцілому підготовка до зими пройшла якісно і навіть краще, ніж у попередні роки.

«Нам вдалось інвестувати понад 20 млн грн. це кошти сплачені споживачами, які в тарифі закладено як інвестиційна складова. Ну і крім того французи та італійці завершують велику модернізацію наших об'єктів, що дасть можливість нам менше споживати енергоресурсів. Саме на цей опалювальний сезон обсяги газу доведені на 10% меншими, аніж обяги газу, який ми споживали в минулому сезоні. Тому будемо сподіватись що температура навколишнього середовища дозволить нам якісно надавати послуги впродовж опалювального сезону», - розповів Іван Скорупський.

Журналісти видання «Insider Media» попросили директора ДКП «Луцьктепло» розповісти, до яких дій готові вдатись комунальники, аби в морози забезпечити теплом лучан у разі аварійного відключення електрики або газу.

Проте Іван Скорпуський каже, що моделювати ситуацію дуже важко. Підприємство має розгалужену мережу теплових мереж і в крайньому разі буде можливість перепідключитись до іншої системи.

«Підприємство експлуатує 43 котельні. Вони всі на газу – якщо не буде газу – котельні зупиняться. У нас є великий твердопаливний котел на 5 МВт на мікрорайоні ДПЗ. Але потужностей цього котла для того, щоб опалювати цей мікрорайон – не вистачить. Потужності цього котла достатньо для того, щоб виробляти теплову енергію для виробництва гарячої води. Тому, як такої великої альтернативи – немає», - наголосив Іван Скорупський.

Він сподівається, що газ буде і його буде достатньо. Однак, теплова система Луцька працює так, що у разі, якщо немає газу, тиску води чи електрики – котельні зупиняються. Тож ми попросили пояснити чи подбала міська влада про якусь альтернативу в разі виникнення таких кризових аварійних ситуацій.

«Як такої альтернативи, щоб, припустимо немає електричної енергії і всі котельні перейшли на якесь джерело, генератори – їх немає. На жаль, котельні не забезпечені. В цифрах – щоб забезпечити котельні альтернативним джерелом електроенергії, тобто дизель-генераторами, на це треба понад 50 мільйонів гривень. Їх ще треба встановити, кабельні лінії, проєкт і тому подібне. А крім того, потрібно 13 кубів дизеля на добу. Уявіть які це масштаби. Навряд чи заправні станції зможуть забезпечити таку потребу», - висловив сумніви директор ДКП «Луцьктепло».

Однак за словами Івана Скорупського у Луцьку є можливість перепідключати мережі.

«У нас є 6 спарених великих котелень. Тому ми можемо маніпулювати шляхом перепідключення. Рівень зносу мереж – понад 80%. З аварійними ситуаціями ми справляємось. Але з роками вони накопичуються все більше і більше», - зауважив керівник підприємства.

Разом з тим, під час розгляду питання на засіданні виконкому, Ігор Поліщук попросив його створити максимальну кількість ремонтних бригад, аби усувати ті пориви, які будуть виникати.

Варто зауважити, що міська влада не дає жодних гарантій лучанам, що у разі перебоїв з постачанням електрики чи газу – у їхніх домівках буде тепло. Оскільки жодних альтернативних заходів до нині не вжито – при відключенні постачання носіїв, тепловики не зможуть запустити альтернативні генератори, мобільні опалювальні модулі або котельні на альтернативному паливі, адже їх просто немає. Таким чином, за словами Івана Скорупського, у разі виникнення такої ситуації в цілому по місту – доведеться спускати всі мережі.

«За правилами експлуатації тепломереж, якщо температура понизиться до 5 градусів, то необхідно буде злити воду. Є процес відновлення напруги і заповнення мереж. Це процес тривалий. Тому до цього мають бути готові всі балансоутримувачі мереж. Якщо буде загроза, то аби вберегти систему, необхідно буде злити воду з будинку і це треба буде зробити оперативно», - наголосив очільник ДКП «Луцьктепло»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо в квартирі зникла вода: прості поради

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити волинянам, коли не буде світла і тепла? ПОРАДИ

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *