Що робити волинянам, коли не буде світла і тепла? ПОРАДИ

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Що робити волинянам, коли не буде світла і тепла? ПОРАДИ
image
Оля Коновалова / 12.10.2022 / 0 Коментарів

Нещодавні масовані атаки на українські міста та об'єкти критичної інфраструктури вкотре шокували весь світ та дали українцям зрозуміти, що від підступного ворога можна очікувати всього, а заяви російських пропагандистів про те, що Україну треба "залишити без світла й тепла” - є цілком реальними. 

Українці ще влітку почали готуватись до опалювального сезону, позаяк були повідомлення про те, що взимку можуть бути проблеми із газопостачанням, втім навіть тоді до повного блекауту не був готовим ніхто, адже якщо зникне електроенергія, то в більшості міст не буде й води.

Тож журналісти зібрали кілька практичних порад, які допоможуть легше здолати кризовий період.

Що потрібно мати, коли в будинку зникло світло?

Холодильник, мікрохвильовка, зарядні пристрої чи Wi Fi - наше життя важко уявити без електроенергії бодай на кілька годин. У випадку пошкодження мережі аварійні бригади будуть намагатись оперативно усунути поломки. Але що робити, якщо електрики не буде тривалий час

Найпростіше, що треба мати — свічки. Нехай вони завжди лежать у сухому місці, до якого не дістає сонячне світло. Краще мати у запасі різні типи. Однієї свічки вам вистачить в середньому на  3-4 години, але все залежить від матеріалу. 

Скільки горять свічки?

  • Парафінова свічка  ~15 хв;
  • Воскова свічка ~30 хв (залежно від концентрації бджолиного воску);
  • Свічка з вощини (нафтопродуктів) ~ 7 годин;
  • Воскова свічка в банці (без домішок) ~ 13-16 годин. 
  • Соєва свічка ~40 годин. 

Друге, що точно знадобиться - ліхтарики. Вони можуть бути на батарейках чи сонячних акумуляторах. Нижче наведемо ціни:

  • ручний металевий ліхтарик ~ 80-100 гривень;
  • ліхтар налобний світлодіодний від ~100-200 гривень;
  • тактичний світлодіодний ліхтарик ~300 гривень;
  • ліхтар кемпінговий (туристичний) від ~250 гривень.

Усі вони мають свою потужність, час роботи і навіть діапазон робочих температур. До прикладу, маленький ліхтарик на батарейках може працювати до 8 годин. Туристичний ліхтар має функцію білого світла, яке може працювати до 10 годин, або ж функцію світло-полум’я - навіть до 24 год. Що важливо, діапазон робочих температур туристичного ліхтаря від -10 до +40. 

Також добре мати павербанки з великою місткістю і кількома роз’ємами для зарядних пристроїв.  Ціни на них стартують від 300 гривень. Ще варто подбати про запасні перехідники та зарядки. В разі вимкнення світла можна спробувати пошукати інші джерела електрики, або під’єднатись до акумулятора автомобіля. 

Наступне — генератори. Вони можуть акумулювати енергію від сонячного світла або від палива — бензину, дизелю чи газу. Генератор може стати вам в пригоді, коли світло зникає на тривалий час. Його потужності може вистачити на холодильник або, наприклад, на роботу обігрівача. Нижче наведемо ціни на кілька видів генераторів:

  • портативна електростанція ~ 12 000 гривень;
  • генератор бензиновий ~ 20 000 гривень;
  • мініелектростанція ~ від 40 000 гривень;
  • генератор дизельний ~ від 100 000 гривень

Бензиновий рекомендують для обслуговування невеликої кількості побутових приладів у квартирі. Для будинку чи дачі радять брати дизельний генератор із потужність до 5 кВт.

Автохолодильник — не обов’язкова, але корисна річ, якщо виникнуть проблеми з електрикою. Адже холодильник на кухні не працюватиме, а продукти псуються. Тим паче прилад може згодитися на випадок далекої дороги. 

Автохолодильники об’ємом на 24 л коштують від 2-3 тисяч гривень. Холодильники від 32 л пропонують в межах 3-4 тисяч. Можна розглянути варіант автохолодильника від прикурювача з функцією нагріву. 

Якщо вдома не маєте грілки, то саме час замислитись над цим. Туди наливають гарячу воду й застосовують для обігріву окремих частин тіла і як перший засіб першої допомоги при переохолодженні. Їх переважно виготовляють з термопластику. Для діток можна взяти подушку-грілку. Коштує грілка орієнтовно від 150 гривень - 0,8 л, від 200 гривень - 2-3 л. Дитячу подушку-грілку можна купити від 300 гривень. 

Як обігріти приміщення, якщо відключили тепло?

Хочеться сподіватись — те, що сталося у Маріуполі, Волновасі та десятку інших українських міст та сіл, більше не повториться. Та потрібно знати найпростіший алгоритм дій. У МОЗ дали поради, які можуть врятувати життя. 

Якщо припинилось опалення будинку:

  • можна скористатися електронним обігрівачем (використовуйте лише заводські прилади, адже саморобні чи несправні часто призводять до пожеж;
  • потрібно заклеїти усі щілини у вікнах та балконних дверях для збереження тепла, наприклад, закривши їх ковдрами;
  • зберіть усіх людей в одній кімнаті, а інші тимчасово закрийте; 
  • вдягніться тепліше (придбайте комплект якісної термобілизни). 

А як не стане газу?

Багато українців хвилює питання, чи може бути цьогорічна зима без газу?  Уряд повідомив про плани забезпечити підприємства газом на рівні 90% від минулого року. Це означає, що економити все одно доведеться. Про ризики у проходженні цього опалювального сезону попереджають всі.

Найперше, що радять при аварії  —  перекрийте постачання газу в будинку. Не куріть, не запалюйте сірник, знеструмте всю квартиру, аби уникнути вибуху. Газовики закликають телефонувати на “104”. 

Чим запастися з їжі?

Якщо не стане газу, а електрика працюватиме, то зрозуміло, що їжу можна буде легко приготувати. Чи то на електроплитці, в електричній духовці чи мікрохвильовій. Однак якщо немає ні електропостачання, ні газу, варто подбати про запас їжі тривалого зберігання. Ці ж продукти можна буде з собою взяти в дорогу. Що це може бути:

  • консерви овочеві, фруктові, м’ясні, рибні, джеми, варення (звертайте увагу на термін придатності і цілісність упаковки);
  • сушене та в’ялене м’ясо;
  • хлібні вироби — сухарі, крекери, лаваші, снеки. До слова, довго зберігається на холоді білий тостовий хліб. 
  • сухофрукти, горіхи;
  • сухі супи та пюре, вермішель та лапша швидкого приготування;
  • солодощі (печиво, цукерки, шоколад, мед, вафлі, солодкі висококалорійні батончики, енергетичні батончики, згущене молоко);
  • дитяче харчування — суміші, каші, пюре, печиво, а також сухі сніданки, кукурудзяні пластівці. 

Що робити, якщо в кранах не буде води?

У призупиненні централізованого водопостачання у місті немає нічого дивного. Як правило, ремонтні бригади за кілька годин можуть усунути певні несправності. Ніхто не застраховані від перебоїв з холодною водою. Тому на такий випадок добре мати вдома кілька бутлів з водою. Якщо ж водопостачання не відновлять за кілька днів, то в місті обіцяють організувати спеціальні пункти роздачі питної води з цистерн. 

Що робити, якщо зникне зв’язок?

Якщо зв’язок вашого оператора зникне, можна підключитись до мережі інших операторів. Для цього треба зайти у “Налаштування”,  обрати розділ “SIM-картки”, “Мобільні мережі” або “Стільниковий зв’язок”. Далі обрати опцію “Мобільна мережа”, “Підключення” або “Обрати мережу” та вимкнути автоматичний режим. На екрані з’явиться перелік доступних мереж — ви можете змінити його на одну з мереж у списку. 

Що прогнозують лучанам?

Луцьк почав підготовку до майбутнього опалювального сезону ще влітку. Комунальники активно налаштовували котельні і ремонтували обладнання.

У Луцьку опалювальний сезон цьогоріч розпочнеться з запізненням, а не 15 жовтня, як прогнозували раніше. Тепло у батареї містян подадуть лише тоді, коли на вулиці температура повітря протягом трьох діб триматиметься на позначці +8С.

Журналісти видання «Insider Media» попросили директора ДКП «Луцьктепло» розповісти, до яких дій готові вдатись комунальники, аби в морози забезпечити теплом лучан у разі аварійного відключення електрики або газу.

Проте Іван Скорпуський каже, що моделювати ситуацію дуже важко. Підприємство має розгалужену мережу теплових мереж і в крайньому разі буде можливість перепідключитись до іншої системи.

«Підприємство експлуатує 43 котельні. Вони всі на газу – якщо не буде газу – котельні зупиняться. У нас є великий твердопаливний котел на 5 МВт на мікрорайоні ДПЗ. Але потужностей цього котла для того, щоб опалювати цей мікрорайон – не вистачить. Потужності цього котла достатньо для того, щоб виробляти теплову енергію для виробництва гарячої води. Тому, як такої великої альтернативи – немає», - наголосив Іван Скорупський.

Детальніше про це, читайте в матеріалі: Чи пропонує влада якусь альтернативу у разі перебоїв з теплопостачанням у Луцьку?

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *