Чому "Луцькводоканал" нараховував лучанину по 200 кубів води в місяць?

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Чому "Луцькводоканал" нараховував лучанину по 200 кубів води в місяць?
image
Оля Коновалова / 06.10.2022 / 0 Коментарів

Лучанину Віктору Грабчуку кілька місяців поспіль нараховували в середньому 200 кубометрів холодної води, а це приблизно третина від загальної кількості споживання води у будинку, в якому більше 70 квартир. 

За 5 місяців у чоловіка назбирався чималий борг перед міським комунальним підприємством. Але лучанин стверджує, що він не використовував такої шаленої кількості води. 

В чому річ, з'ясовували журналісти сайту «Конкурент».

ЄДИНА КВАРТИРА БЕЗ ЛІЧИЛЬНИКА

Аби розібратися із ситуацією, Віктор Грабчук звернувся із запитом у комунальне підприємство «Луцькводоканал». Він вирішив поцікавитися, звідки взялися ці космічні показники. У підприємстві пояснили, що всі мешканці будинку на Дружби Народів, 5 мають індивідуальні лічильники, крім Віктора. Крім того, встановлено загальнобудинковий лічильник. А тому при розрахунку використання води різницю між показниками загальнобудинкового лічильника та сумою показників індивідуальних розділяють між всіма квартирами без індивідуальних засобів обліку. Оскільки із січня 2022 року Віктор був єдиним мешканцем без власного лічильника холодної води – різницю нараховували йому. 

«Оскільки у вашому помешканні до 15.04.2022 були відсутні квартирні прилади обліку з централізованого постачання холодної води та централізованого водовідведення, КП «Луцькводоканал» проводило нарахування за показниками загальнобудинкового приладу обліку на 1 особу. З 15.04. 2022 нарахування проводяться згідно показників квартирного засобу обліку холодної води, який був прийнятий на абонентський облік КП «Луцькводоканал», – відповіли у підприємстві. 

Цифри вражають. Так, у грудні 2021 року споживання за показниками загальнобудинкового лічильника становило 632 кубометри води, у той час, як загальне споживання абонентів з квартирними засобами обліку склало всього 405,92 кубометрів води. Різницю у 226,08 кубічних метрів нарахували Віктору Грабчуку. У січні 2022 року ця різниця вже становила 358 кубометрів, у лютому – 221 куб, у березні – 205, а у квітні – 159 кубів. 

Із відповіді "Луцькводоканалу" на запит Віктора Грабчука

Загалом за п'ять місяців підприємство нарахувало Віктору більше тисячі кубометрів води, і за грубими підрахунками, він винен підприємству 27 тисяч гривень. 

У квітні чоловік встановив індивідуальний лічильник, і платить за воду згідно з показами. Він попросив підприємство провести перерахунок, адже такої кількості води він точно не використовував. У «Луцькводоканалі» відмовили, посилаючись на те, що з січня по квітень Віктор був єдиним споживачем без індивідуального засобу обліку. Лучанину запропонували сплатити борг, а в разі неможливості – звернутися у Центр обслуговування клієнтів чи Муніципальний сервісний центр для реструктуризації боргу та визначення прийнятного щомісячного платежу по договору. 

Із відповіді "Луцькводоканалу" на запит Віктора Грабчука

 

200 КУБІВ, ЯКІ КУДИСЬ ЗНИКЛИ

Зі своєю проблемою Віктор Грабчук звернувся до депутата Луцької міської ради від фракції «Громадянський Рух «СВІДОМІ» Валентина Хаймика. Депутат спрямував звернення до «Луцькводоканалу» з проханням надати інформацію про споживання холодної води по комерційному обліку за травень, червень, липень та серпень 2022 року – тоді, коли вже кожна квартира у будинку на Дружби Народів, 5 мала індивідуальний засіб обліку. 

Як з'ясувалося, різниця між показами лічильників мешканців та показами загальнобудинкового лічильника нікуди не зникла. Згідно з даними підприємства, у ці місяці «небаланс» холодної води складав від 180 – до 228 кубічних метрів. 

Із відповіді "Луцькводоканалу" на звернення Валентина Хаймика

Довідково: 

  • небаланс – для будинків, стовідсотково оснащених засобами розподільного обліку, – різниця між визначеним за показаннями приладу обліку загального обсягу спожитої холодної води та між сумарним обсягом спожитої/витраченої холодної води за показаннями вузлів розподільного обліку у приміщеннях споживачів. 

Валентин Хаймик каже, що нарахування були цілком законними, однак, дуже несправедливими стосовно лучанина Віктора Грабчука.

«Якщо говорити про юридичну сторону питання, то виходить, що нарахування проводилось відповідно до норм законодавства. Проте, таке нарахування не зовсім справедливе по відношенню до чоловіка. Я навіть уявити не можу, що потрібно робити, щоб спожити 200 кубів води в місяць. Раніше у разі відсутності індивідуального лічильника нарахування здійснювалось за нормами споживання. Ці норми по факту теж могли бути трохи більшими ніж фактичне використання, але очевидно, що не настільки як в цій ситуації.

Через те, що людина, маючи певні обставини, не встигла встановити лічильник, тепер змушена оплачувати за ту воду, яку вона не використала, і в певній мірі мусить платити за інших. Думаю, що такі ситуації непоодинокі. В випадку Віктора вийшло так, що лише в одній квартирі був відсутній лічильник. Якби було кілька квартир без індивідуальних лічильників, то сума була б «розбита» на них, і, можливо, ніхто б не звернув уваги на цю проблему. В будь-якому разі, це питання треба вирішувати на загальнодержавному та міському рівні», – сказав депутат. 

ЩО КАЖУТЬ У ВОДОКАНАЛІ

Очільник комунального підприємства «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк пояснює, що всі нарахування лучанину Віктору Грабчуку здійснювалися законно, і через те, що в нього не було засобу індивідуального обліку, чоловікові доведеться сплатити борг перед підприємством. 

Небаланс у приблизно 200 кубометрів, про який стало відомо з травня 2022 року, він пояснює так:

«Перш за все небаланс береться через те, що цей будинок не диспетчеризований. Люди подають показники самостійно. Хтось може помилятися у подачі, хтось свідомо подає зовсім інші показники, ніж ті, які людина спожила. Інша проблема – це використання магнітів для розкрадання води: мешканці певних квартир встановлюють засоби, які зменшують споживання води і маніпулюють показниками. Ще одна проблема – це власне проблема лічильників. Загальнобудинковий лічильник, який вважається засобом комерційного обліку, має високий клас точності, натомість у мешканців по квартирах стоять лічильники з низьким класом точності та великою похибкою. От власне через ці причини і виникає небаланс». 

Віктор Гуменюк каже, що будинків з такими проблемами у Луцьку більше двох сотень. Зараз за «небаланс» у кожному конкретному будинку доводиться платити всьому місту – це навантаження на тариф і для бізнесу, і для побутових споживачів. Однак, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства ще у 2018 році затвердило методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, згідно з якою «небаланс» розподіляється між всіма споживачами у будинку пропорційно до обсягу споживання. 

Такий принцип розподілу планують вже в листопаді-грудні затвердити і в Луцьку. Але це дезорієнтує споживачів, каже Віктор Гуменюк. Люди не розумітимуть, звідки беруться їх нарахування. І ті, хто чесно і справно платить за воду, вчасно подає показники лічильників, і має порівняно точний засіб обліку, змушені будуть платити більше через сусідів, які свідомо або несвідомо маніпулюють кількістю спожитої в їх квартирі води. До тих пір, поки кожен споживач у місті не матиме точного сучасного індивідуального лічильника. 

Нагадаємо, на території очисних споруд "Луцькводоканалу" поблизу села Липляни проводять реконструкцію трьох відстійників, котрі буде використовувати місто під час комплексної модернізації.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *