Українська Митниця: чи можливо викоренити корупцію в ній?

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Українська Митниця: чи можливо викоренити корупцію в ній?
image
Наш Інсайдер / 06.02.2023 / 0 Коментарів

Чому одна із найбільш важливих для наповнення бюджету структур — Митниця — так і не втратила статусу фінансової «чорної діри»?

Телеграм-канал Труха зібрав думки колишнього чільника митниці, радника керівника президента та міністра МВС, а також економіста на тему чергових відставок у ДМСУ.

▪️Голова Державної митної служби (2019-2020 рр), Максим Нефьодов

Ніяких суттєвих змін це не принесе. Без проведення великої системної реформи, яку ми 4.5 місяці намагались втілювати в 2019-2020, митниця так і лишиться в порочному колі нездорової екосистеми правоохоронців, бізнесу, застарілої інфраструктури, незручних процесів і топорного реагування.

▪️Радник міністра МВС України, Вадим Денисенко

Ця зміна, з великою долею імовірності (дуже хочу помилятися) не призведе ні до чого. Перша причина – як мінімум, половина митних схем взагалі не належить до компетенції митниці. Але ні митниця про це вголос не говорить, ні ті, хто за ці юрисдикції відповідає. Друга причина – там крутиться кілька мільярдів щомісяця. Далі пояснень не потрібно.

▪️Радник керівника Офісу Президента України, Сергій Лещенко 

Боротьба з корупцією в Україні буде наростати. Тут шляху назад немає – це умова нашого виживання під час війни, це усвідомлення має прийти до всіх: умови справедливості, якої потребує суспільство всі роки незалежності, але зараз, під час війни, це особливо кричуще, це умови отримання Україною фінансвої допомоги від Заходу, від якої ми залежимо і реаліях, коли не функціонує частина економіки. 

▪️Фінансовий аналітик, економіст, Олексій Кущ 

Відразу скажу – звільняти треба. Але це нічого не дасть. Я, наприклад, протягом п'яти хвилин, порівнюючи дані нашої митниці та польської, виявив розбіжності на 2 млрд. євро за один звітний рік... Враховуючи торгові параметри, розмір відхилень фактичного імпорту/експорту від офіційного може становити до 30-40 млрд. дол. 

▪️Ексзаступник голови Державної фіскальної служби України, Анатолій Макаренко 

Варіант реального вирішення ситуації – об’єднання Митної та Прикордонної Служб. Створення єдиного органу контролю на кордоні. Ми живемо в нестандартний час, в нестандартних умовах. Сьогодні ми боремось не за краще життя країни, а за її виживання. Тому і рішення повинні прийматися нестандартні, надзвичайні, швидкі.

Нагадаємо, стало відомо, де працює частина волинських митників, яких звинувачували у причетності до корупції та контрабанди. Виявляється, їх перевели працювати на інші митні пости.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *