Де дешевша комуналка: у Луцьку, Рівному чи Краматорську

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Де дешевша комуналка: у Луцьку, Рівному чи Краматорську
image
Еля Коротинська / 20.05.2024 / 0 Коментарів

Виконком Луцької міської ради під час чергового засідання, яке відбулось 15 травня 2024 року прийняв рішення про чергове підвищення тарифів на послуги, що надаються комунальним підприємством «ЛуцькСпецКомунТранс».

У пояснювальній записці до рішення йдеться про те, що ще у 2023 році Кабінетом Міністрів України було внесено зміни до постанови щодо порядку формування середньозважених тарифів. Ба більше - згадали наказ Міністерства охорони здоров’я за 2011 рік №145 про дезінфекцію контейнерів для зберігання побутових відходів. А заразом до аргументації підняття тарифів включили ще одну підставу – включення вартості обслуговування модульної зворотноосмотичної установки очистки фільтрату з полігону в с.Брище, яку встановили декілька років тому.

Про інші підстави підняття тарифів на послуги КП «ЛуцькСпецКомунТранс» ми детальніше розповімо нижче. Тим часом ми вирішили проаналізувати тарифи на комунальні послуги не лише в Луцьку, а й у декількох містах, чисельність населення яких приблизно однакова, як і в обласному центрі Волині. Так для аналізу ми обрали сусіднє місто Рівне, де мешкає 255 721 осіб, Кропивницький - 235 952 мешканці, Краматорськ - 234 864 мешканці, та Кам’янське - 243 833 мешканці.

Таким чином, ми відправили запити до міських рад усіх 5 міст з проханням надати інформацію про тарифи встановлені у громаді для населення на:

  1. Послуги з постачання гарячої води за 1 м3;
  2. Централізоване водопостачання за 1 м3;
  3. Централізоване водовідведення за 1 м3;
  4. Послуги із вивезення та захоронення побутових відходів;
  5. Послуги з перевезення пасажирів у громадському транспорті по місту.

Отож, що варто відзначити аналізуючи тарифи на комунальні послуги в інших містах України.

У містах Краматорсь та Кам’янське послуги з постачання гарячої води для населення на даний час не надаються. Відповідно тарифи на централізоване гаряче водопостачання -  не встановлено.

До слова, у багатьох містах тарифи на послуги з централізованого водопостачання та відовідведення востаннє коригували постановою НКРЕКП №2847 від 22.12.2021 р., а на вивезення сміття – ще до початки повномасштабного вторгнення – 21.02.2022 р.

Варто також відзначити, що у місті Краматорськ, який після окупації Донецьк набув статус обласного центру Донецької області, тарифи на водопостачання та водовідведення, як і на сміття – востаннє встановлювались і переглядались ще у 2021 році.

А от у Луцьку тарифи на вивезення сміття – зростають щороку.

Востаннє їх підвищували у серпні 2023-го і тепер – уже в травні.

Так, з 1 червня зросте більшість тарифів для населення на послуги, що надаються КП «ЛуцькСпецКомунТранс».  В комунальному підприємстві ріст планово-розрахункової собівартості тарифу на послугу з управління побутовими відходами пояснюють тим, що відбулось підвищення витрат:

на технічне обслуговування та ремонт автомобілів, збільшення вартості у зв'язку зі збільшенням вартості запчастин та залучення сторонніх організацій до ремонту автомобільної техніки, динаміка росту цін на метал та запчастини 58–67 %;

на придбання шин, вартість яких в планових тарифах складає 9600–13 000 гривень, ріст 5 %, розрахунок вартості заміни зношених шин згідно з експлуатаційними нормами середнього ресурсу для транспортних засобів і спеціалізованих машин відповідно до наказу Міністерства транспорту і зв'язку від 20.05.2006 № 488;

на придбання акумуляторів, вартість яких в діючих тарифах складає 3000–4900 гривень, в планових 4900–6400 гривень, ріст від 31 % до 63%, розрахунок вартості заміни відпрацьованих акумуляторних батарей, відповідно до експлуатаційних норм середнього ресурсу акумуляторних батарей колісних згідно з наказом Міністерства транспорту і зв'язку від 20.05.2006 № 488;

на оплату праці через підвищення прожиткового мінімуму на законодавчому рівні з 2481 грн у діючому тарифі до 3028 грн в плановому (ріст 22%).

І відразу ж в КП «ЛуцькСпецКомунТранс» підсумовують:

Планований прибуток врахований в розмірі 20 %, що додається до суми повної планованої собівартості і спрямовується на здійснення заходів передбачених затвердженою інвестиційною програмою.

Тож з 1 червня 2024 року у Луцьку та населених пунктах громади будуть діяти нові тарифи:

Тож як бачимо, з 1 червня тарифи на послуги з управління побутовими відходами для мешканців багатоквартирних і одноквартирних будинків зростуть на 16,7 грн для одного мешканця: з 38,56 до 55,26 грн. для приватних будинків – на 13,14 грн.

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *