Дорожні знаки, кущі і зупинки: що дороблять на пр.Волі за 60 млн

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Дорожні знаки, кущі і зупинки: що дороблять на пр.Волі за 60 млн
image
Еля Коротинська / 03.10.2023 / 0 Коментарів

На проспекті Волі в останній момент вирішили встановити нові «розумні» зупинки, прокласти кілька сотень квадратних метрів бруківки та облаштувати лавки, смітники і велостійки. Також комунальники на завершення капітального ремонту згадали про дорожні знаки, освітлення і озеленення. Для цього їм довелось внести корегування до проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт проспекту Волі від вул. Шопена до Київського майдануна цілих 60 мільйонів гривень.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ: На ремонт пр.Волі луцька влада хоче витратити ще 60 мільйонів

Якщо зважати на слова директора Департаменту ЖКГ Луцької міської ради Миколи Осіюка про те, що вартість усього капітального ремонту становитиме не більше 120 мільйонів гривень, то стає очевидним, що ті роботи, які виконані на сьогодні це лише половина з усього. Адже лише на додаткові з бюджету готові витратити 60 мільйонів. Щоправда, як зауважив Микола Осіюк, частина робіт ще не оплачені.

Тим не менше, журналісти видання «Insider Media» проаналізували тендерну документацію і зібрали з технічної специфікації найбільш цікаві позиції, на які планують витратити ще цілих 60 млн грн.

Серед робіт, як і в основному проекті капітального ремонту, який затверджували декілька років тому, так і проекті корегування – практично одне і теж:

  • Звалювання вручну і видалення в міських умовах сухостійних, аварійних та фаутних дерев, обрізування  крон дерев;
  • Улаштування одношарових основ товщиною 15 см iз щебеню та покриття асфальтобетоном;
  • Ремонт оглядових колодязiв мереж водопостачання та каналізації з установленням люків  в кількості 38 шт;
  • Улаштування покриття з чорної/сірої бетонної бруківки;
  • Встановлення чавунних люків з гратами для дощоприймального колодязя;
  • Бордюри, поребрики – кілька сотень.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ: Вартість ремонту пр. Волі у Луцьку сягає 165 млн грн

Окрім цього, вже на фінал ремонту, згадали комунальники і про смітники та інші елементи благоустрою, яких чомусь, вочевидь, не передбачили в достатній кількості у першочерговому проекті:

  • Лавка зі спинкою – 19 шт;
  • Лавка кругла – 1 шт;
  • Велостійка – 28 шт;
  • Стілець на металевих опорах зі спинкою – 4 шт;
  • Смітники – 41 шт.

Особлива увага – на нові дорожні знаки. Під час реконструкції на проспекті Волі дещо змінили схему руху транспортних засобів, встановили острівки безпеки, сповільнювачі руху і розмітку.  Тому виникла потреба у встановлені нових дорожніх знаків згідно ПДР. Загалом, попри те, що проспект Волі на сьогодні просто рясніє дорожніми знаками -  у проекті коригування можна нарахувати 22 різні позиції закупівлі нових щитків з вказівниками.

Та вочевидь, без відповідної освіти полічити їх кількість не вдасться.  Те саме стосується і дорожньої розмітки. Попри те, що відремонтована частина пр.Волі вже має чітку, нову і яскраву розмітку – в проекті корегування знову ж таки вказано окремий вид робіт: «Нанесення горизонтальної дорожньої розмітки пластиком» на сотні метрів погонних і квадратних. Також планують тут встановити сигнальні стовпчики, знаки з підсвіткою на острівцях безпеки та щити під тролейбусними опорами (42 шт).

«Ви розумієте, проект реконструкції проспекту Волі розглядався і затверджувався вже багато років тому. На сьогоднішній момент змінюється законодавство, змінюються норми ДБН, змінюються вимоги правил дорожнього руху, до самих дорожніх знаків і їх кількості… Ми враховуємо цю тенденцію, яка є на сьогоднішній день», - пояснив у коментарі директор Департаменту ЖКГ Луцької міської ради Микола Осіюк.

Окрім цього, на пр. Волі невдовзі з’явиться 4 нові «розумні зупинки», які обладнають інформаційними табло, що відображатимуть графіки прибуття маршруток і тролейбусів. Це – сучасні металоконструкції з накриттям і вітрозахистом з оргскла, смітниками, світлодіодними світильниками і камерами відеоспостереження.

Не упустили комунальники і проблему з освітленням вулиць міста, адже у проекті корегування додалось ще кілька позицій:

  • Влаштування ліхтарів та ламп освітлення, установлення світильників в пішохідній частини проспекту – 97 шт. та з кронштейном – 44 шт.
  • Установлення світильників з кронштейном і лінзою над пішохідним переходом – 21 шт.

Ну і окрема тема – озеленення. Ще влітку, вже після завершення усіх основних робіт з прокладання комунікацій, асфальту та бруківки, на проспекті Волі розпочались масштабні роботи з висадки молодих дерев і кущів.

Та вже восени в проекті корегування знову ж таки з’явились нові роботи з озеленення. Окрім засівання газонів, мульчування та внесення добрив для підживи, комунальники планують висадити ще майже 5 000 рослин різних сортів.

 

«По озелененню – ми враховуємо ту ситуацію, яка є на сьогоднішній момент. Йде зміна клімату, йде існування дерев  в міських умовах… ви самі бачите – дерева сохнуть, сохнуть ялини, фактично хвойні не приживаються. Ви дивіться, що робиться на Меморіалі слави – кущі всихають. Тому ми максимально старалися врахувати і пристосувати ці породи дерев і кущів до міських умов, щоб вони прижились і існували», - пояснює головний комунальник Луцька.

Також Микола Осіюк запевнив, що вже за місяць-півтора усі додаткові роботи по ремонту проспекту Волі буде завершено. Тим не менше, згідно нового тендеру на 60 мільйоні  строк поставки товарів (надання послуг, виконання робіт) - до 15.02.2024 року.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *