Гумдопомога, паливо, зерно: як у 2022 році працювала Волинська митниця

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Гумдопомога, паливо, зерно: як у 2022 році працювала Волинська митниця
image
Оля Коновалова / 17.01.2023 / 0 Коментарів

В.о. начальника Волинської митниці Микола Татарчук розповів про діяльність відомства за 2022 рік. Оскільки Волинь межує одразу з двома країнами, то це покладає багато роботи та обов’язків на митні органи України.

В зоні діяльності Волинської митниці зареєстровано 5,5 тис. платників податків, які декларують зовнішньо-економічну діяльність. У 2022 році відбулась довгоочікувана робота з наближення українського законодавства до регламентів і митного законодавства ЄС. Таким чином Україна стала учасником двох конвенцій – про спільний транзит та спрощені процедури торгівлі. І з 1 жовтня 2022 року митні органи повноцінно запрацювали в рамках цих конвенцій.

«Це реально стратегічні та проривні речі, сьогодні Україна стала 36 учасником цих конвенцій, відповідно транзит товарів в межах цих 36 країн відбувається за єдиним документом, так званою декларацією Т1», - зазначив Микола Татарчук.

Попри те, що основною функцією митниці є забезпечення митного контролю, а також адміністрування митних платежів, які надходять до держбюджету, в перші дні повномасштабного вторгнення митники та прикордонники думали як забезпечити евакуацію людей.

«Всі пам’ятають ці черги в 5 рядів, боляче було дивитись до чого призвела війна, коли маленькі дітки та матері намагались виїхати в безпечне місце. Нашим завдання було якомога швидше їх оформити. Вважаю, що ми з цією функцією впорались, за співпрацю в цьому питанні дякую польським колегам, адже тоді МПП «Ягодин» працювати фактично лише на виїзд», - зазначив Микола Татарчук.

Не оминув увагою також і паливну кризу.

«Були прийняті оперативні рішення з боку Уряду – були зменшені ставки ПДВ до 7% з 20% і скасований акциз, що стимулювало цей ринок, тому по сьогодні ми не маємо дефіциту палива, що дуже важливо не так для цивільних людей, як для ЗСУ».

Крім того, Микола Татарчук зазначив, що велике навантаження на Волинську митницю як було, так і залишається, оскільки саме тут здійснюють пропуск численних цистерн з паливом як залізницею, так і автомобільним видом транспорту.

Водночас за 2022 рік через Волинську митницю на територію України ввезли 300 тисяч гуманітарних вантажів, 250 тисяч з яких – за спрощеною процедурою відповідно до постанови Кабміну №174.

«Спочатку вантаж треба було визнати гуманітарним для чого треба було подавати заявку до Мінсоцполітики, яке видавало відповідний наказ і тільки по ньому, ця допомога в’їжджала на територію України. Пізніше процедуру спростили і тепер потрібно подати лише декларацію про вантаж, що, до речі, можна зробити одразу на пункті пропуску і навіть в електронній формі».

За минулий рік Волинська митниця проадмініструвала 17 724 000 000 гривень платежів, які надійшли до бюджету України, в той час як у 2021 році – близько 15 млрд. Крім того, на 10,5 млрд грн були здійснені умовні нарахування.

Зросло минулого року навантаження на митницю і через необхідність шукати альтернативні шляхи для вивозу аграрної продукції.

«В нас не було можливості розбудовувати щось нове і ми виходили з можливостей, які мали. МПП «Ягодин» - найбільший на західному кордоні по вантажопотоку і забирає на себе 40-45% всіх вантажних автомобільних перевезень, тому було прийняте міждержавне рішення про зміну роботи цього МПП і з 27 червня він працює виключно як вантажний. Це дало можливість збільшити показник транспортного вантажопотоку з 25-27 тис. до 42 тис. транспортних засобів. Якщо бізнес потребуватиме ще більшого збільшення наших потужностей – ми можемо забезпечити і пропускну здатність на 45 тис.».

Микола Татарчук наголошує, що все це – завдяки нашій постійній співпраці та діалогу з польською стороною на різних рівнях.

Щодо порушень на кордоні – було виявлено 109 правопорушень з ознаками злочину та 819 порушень митних правил, за що передбачена адмінвідповідальність. Загальна сума правопорушень склала 405 млн грн.

На потреби ЗСУ Волинська митниця передала майна на майже 41 млн грн. З його числа - 184 транспортні засоби на понад 22 млн грн, майже 200 тисяч пачок цигарок, 66 одиниць комп'ютерної техніки, автозапчастини, продукти харчування, медичні вироби, побутова техніка, інші товари широкого вжитку. Раніше вони були вилучені на склади митниці у ході протидії порушенням митних правил і обернені відповідно до закону в дохід держави.

Читайте також: Без податків та розмитнення: як привезти генератор з-за кордону.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *