Гостинний двір Прайзлерів: затвердження переможця чи новий конкурс?

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Гостинний двір Прайзлерів: затвердження переможця чи новий конкурс?
image
Еля Коротинська / 23.11.2023 / 3 Коментарів

Луцька міська рада на черговій сесії планує офіційно оголосити переможця і затвердити результати конкурсу на здійснення державно-приватного партнерства для реалізації проєкту «Реставрація з пристосуванням та управління нежитловим приміщенням, що розташоване за адресою вул. Кафедральна, 4 у м. Луцьку».

Відповідний проєкт рішення «Про визначення переможця конкурсу на здійснення державно-приватного партнерства» вже розміщено на сайті Луцької міської ради.

В пояснювальній записці вказано, що це потрібно для якнайшвидшої реставрації та пристосування будівлі по вул. Кафедральна, 4, «Гостинного двору прайзлерів», який є пам’яткою місцевого значення, має велику історичну цінність, фігурує в міських туристичних маршрутах та потребує збереження, під готель із закладом громадського харчування. ДПП здійснюватиметься у формі договору управління майном, в якому чітко визначатимуться інвестиційні зобов'язання приватного партнера. При цьому будівля залишатиметься у комунальній власності. Залучення фінансових ресурсів бюджету громади не передбачене.

Відповідно до протоколу засідання конкурсної комісії від 07.11.2023 № 4 переможцем конкурсу визначено консорціум «Любарт ЛТД та Рібас Хотелс Груп».

Водночас на сесію виносять ще 2 проєкти рішення, які стосуються «Гостинного двору Прайзлерів». Зокрема, голова Громадської організації «Семиярусна Гора» Любомир Дмитришин, який активно виступав проти такої «прихватизації» пам’ятки архітектури, просить міську раду створити Громадську раду архітектурного конкурсу. До свого проєкту рішення він також подав Положення про діяльність цього консультативно-дорадчого органу і запропонував відразу затвердити склад:

Основна мета Громадської ради – допомога в проведенні конкурсної процедури, контроль за прозорістю, справедливістю та неупередженістю дій замовника.

У другому проєкті рішення Любомир Дмитришин просить міську раду оголосити Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на визначення кращого проєкту реставрації з пристосуванням та управління нежитловим приміщенням Гостинного двору Прайзлерів на вул. Кафедральній, 4 в місті Луцьку. У пояснювальній записці він додає обґрунтування цьому:

За словами громадського активіста, потреба в прийнятті цього рішення виникла у зв’язку з високим рівнем недовіри до спроможності міської ради якісно й неупереджено врахувати запити і потреби жителів міста. Любомир Дмитришин переконаний, що новий формат архітектурного конкурсу, організованого третіми особами, допоможе встановити діалог між представниками громади та міської ради і досягти стійкого консенсусу для прийняття зважених архітектурних рішень щодо Гостинного двору Прайзлерів.

Тож в той час, як міська рада вже готова оголосити і затвердити переможця – громадські активісти намагаються ініціювати новий Всеукраїнський конкурс.

Коментарі (3):

  1. Чому члени ради не на фронті? Усе ясно усе буде Палиці

  2. Карабаса Барабаса

  3. Перш ніж включати до складу комісії чи ради, потрібно питати людей про їхню згоду. Адже якщо включити без згоди, це може призвести до непорозумінь та розповсюдження неправдивої інформації через ЗМІ (веду до того, що згоди своєї не надавав). Також важливо, щоб учасники комісії були професіоналами у відповідній галузі. З повагою, Павло Мазилюк, голова ГО "Просторовий рух"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *