Ігор Поліщук має охоронця за бюджетні гроші

image
Назар Тарадюк / 04.06.2024 / 0 Коментарів

Із мерів обласних центрів Заходу України мер Луцька Ігор Поліщук єдиний, хто має власного охоронця за бюджетні гроші.

Про цей шокуючий факт вдалося з’ясувати редакції телеканалу «Конкурент TV».

Тобто зарплату особистий охоронець отримує не від самого мера, а від лучан, які того навіть не знають і не підозрюють, бо ж його прикривають посадою помічника мера. Це робиться для того, що б ні в кого ніяких питань не виникало.

Ще до самого мерства у далекому 2019 році на світлинах з різних заходів помічали особу, яка завжди стояла трішки позаду Поліщука. Проте сам мер міста заявляв у інтерв’ю для Волиньpost, що це його «помічник», та платить він йому зарплату «із своєї кишені».

– Зараз у нас зустріч за межами Вашого робочого кабінету і на неї Ви прийшли самі, хоча вона у парку, а не на Вашому робочому місці. Але, наприклад, на сесії, кажуть, з Вами є охорона. То у Вас є охоронець?
– Ні. Охоронець – це людина зі зброєю. А у мене є помічник.
– Які у нього функції?
– Він допомагає в організації поточної роботи. Але він не працевлаштований у міській раді і не отримує зарплату з міського бюджету.
– Тобто він працює на Вас на волонтерських засадах?
– Ні. Він отримує зарплату.
– З Вашої кишені?
– Так.

Тож тоді платив Поліщук «зі своєї кишені». А тільки став міським головою, вирішив, що такі витрати запросто можуть покрити самі лучани, і його «помічник» заслуговує бути у міській раді і отримувати зарплату із бюджету. Чоловіка-тінь Поліщука звати Артур Стернічук.

Нагадаємо, у декларації, яку подав чоловік за 2023 рік, зазначена заробітна плата отримана за рік. Це 431 853 грн. Якщо поділити на 12 місяців, то виходить, що помічник мера отримав із кишень лучан майже 36 000 грн на місяць.

Через незрозумілі його функції на цій посаді, заради розтлумачення нам та іншим платникам податків журналісти звернулись до Луцької міської ради. То що ж входить у обов’язки помічника мера Артура Стернічука? Ось посадові інструкції охоронця-помічника:

  • Забезпечувати безпеку міського голови;
  • здійснювати візуальний контроль або контроль з використанням спеціального обладнання;
  • вчиняти дії щодо попередження і припинення правопорушень під час здійснення повноважень;
  • розв'язувати спірні питання та врегульовувати конфлікти, що стосуються безпеки міського голови.

Пригадаємо один неврегульований конфлікт Стернічука з громадським активістом Любомиром Дмитришиним. Як стверджує молодик, мерський помічник його вдарив. Шарпанина почалася перед сесією міської ради, коли активістів не пускали на засідання. Ситуація неприємна? Це точно. А можливо, як вважає Стернічук, шарпанина з активістами і входить безпосередньо у його обов’язки.

Телеканал відправив низку інформаційних запитів на міські ради обласних центрів Заходу України. Загалом – 10.

Питання з інформаційних запитів:

  1. Чи є у в штаті міської ради помічники чи інші особи, які забезпечують безпеку міського голови (охоронці)?
  2. Якщо є, надайте, будь ласка, їхні посадові інструкції.

Судячи з відповідей на інформаційні запити, у мерів Рівного, Ужгорода, Хмельницького, Вінниці, Житомира, Львова, Тернополя немає охоронців, або ж помічників, в обов’язки яких входило б забезпечення безпеки міського голови. З власних джерел, журналістам телеканалу стало відомо, що їх немає й у мерів Івано-Франківська та Чернівців.

Нагадаємо, як з’ясувало видання Еспресо.Захід, яке проаналізувало декларації за 2022 мерів обласних центрів заходу України, луцький мер є найвисокооплачуванішим у регіоні. А тепер ще й виявилося, що єдиний, у якого є людина, яка відповідає за мерську безпеку.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *