Коломойського лишили під вартою

image
Назар Тарадюк / 24.10.2023 / 0 Коментарів

Шевченківський районний суд міста Києва залишив під вартою бізнесмена Ігоря Коломойського.

Про це повідомила кореспондентка hromadske. Також суд зобов'язав організувати надання медичної допомоги Коломойському та забезпечити необхідне лікування.

Адвокати клопотали про зміну запобіжного заходу з перебування під вартою (з альтернативою застави у 3,8 млрд грн) на цілодобовий домашній арешт у будинку Коломойського у селі Микільське-на-Дніпрі у Дніпропетровській області.

Адвокати посилалися на погіршення здоровʼя Коломойського. Сам бізнесмен розповів суду, що вже 8 років страждає на панкреатит та діабет, а у СІЗО упродовж місяця не приймав необхідний препарат, який має вживати щотижня. Через це, мовляв, загострилися хронічні захворювання. Адвокат Олег Пушкар, заявив, що таке загострення може призвести до «незворотних процесів».

Прокурор Сергій Демʼянчук наголошував, що вже 25 жовтня будуть проводити збір аналізів для обстеження Коломойського співробітники приватної медустанови, про що просив сам бізнесмен. Коломойський також просив про обстеження у Дніпрі, але слідчі відмовилися його перевозити. 

«Ніякого обстеження не буде, приїде лікар, забере кров і все», — заперечив адвокат Лисак. Він додав, що обстеження могли б провести, якби Коломойського відпустили.

Прокурор заявив, що ризики зміни запобіжного заходу «тільки збільшилися». Запевнив, що слідство «не статичне» і за цей час проводилась велика кількість слідчих дій. І додав, що вручили клопотання про продовження строку тримання під вартою, де долучили заяву, що не встигли завершити певні слідчі дії, зокрема допитати свідків.

Під час судового засідання адвокат Коломойського передав заяви про особисту поруку від Алли Мазур, Дмитра Циганка, Артема Ковальова, Сергія Демченка та ще 5 людей. 

Врешті сторона захисту просила розглянути заяви трьох людей: ведучої «1+1» Алли Мазур, депутата від «Слуги Народу» Демченка та головного рабина Дніпра Шмуеля Камінецького. Вони виступили у суді, щоб дати характеристику Коломойського. Усі виступи були позитивними.

Крім того, Коломойський заявив, що обвинувачення називає його громадянином Ізраїлю та Кіпру, але він вважає себе громадянином України зокрема.

Нагадаємо, 2 вересня Служба безпеки України, Бюро економічної безпеки та Офіс генпрокурора вручили Коломойському підозру за статтями 190 та 209 Кримінального кодексу: шахрайство та легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом. Згодом Коломойський отримав ще 2 підозри: про виведення з Приватбанку загалом 15 млрд грн.

Шевченківський райсуд Києва обрав Коломойському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 днів із можливістю внесення застави в розмірі майже 510 мільйонів гривень. Згодом розмір застави збільшили до 3,89 млрд грн.

8 вересня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура на 2 доби наклали арешт на активи та майно Коломойського.

Суддя Вищого антикорупційного суду Олег Ткаченко 21 вересня відмовив прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в арешті активів олігарха Ігоря Коломойського.

Йому загрожує до 12 років ув'язнення.  

Відомо, що Апеляційний суд залишив в силі запобіжний захід у вигляді перебування під вартою та застави у 3,8 млрд гривень бізнесмену Ігорю Коломойському.

Також відомо, що детективи відмовляються залучати консула Ізраїлю.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *