Палиця, Рубльов, Івахів: хто з волинських нардепів пропустив найбільше голосувань за період воєнного стану

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Палиця, Рубльов, Івахів: хто з волинських нардепів пропустив найбільше голосувань за період воєнного стану
image
Наш Інсайдер / 04.10.2022 / 0 Коментарів

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Верховна Рада прийняла рішення про перехід роботи Ради в режим безперервного пленарного засідання. Зокрема, в день повномасштабного вторгнення парламент проголосував за Постанову «Про організацію роботи Верховної Ради України у зв’язку з актом збройної агресії Російської Федерації проти України 24 лютого 2022 року». Таким чином, 6 вересня 7-ма сесія плавно перейшла у 8-му в режимі пленарного засідання безперервно і нардепи без канікул продовжили трудитись у стінах Парламенту.

Загалом з 24 лютого Верховна Рада України видала 497 документів, за які голосували обранці.

Згідно з інформацією Комітету виборців України, за період із 24 лютого по 13 вересня ВР було прийнято 221 закон та зареєстровано 638 законопроєктів. За цей час відбулося 54 дні у форматі пленарних засідань. 

Журналісти видання «Insider Media» вирішили дослідити наскільки волинські нардепи брали активну участь у засіданнях Верховної Ради в період воєнного стану. А заразом – ми проаналізували і законотворчі ініціативи обранців. На жаль, через активні хакерські атаки на сайти центральних органів влади ще на початку війни – доступ до багатьох сторінок обмежено. Втім, на сайті Верховної Ради ми відшукали статистику всіх голосувань за цей період і відібрали інформацію про участь всіх шести народних депутатів від Волині.

Отож за період з 24 лютого по 21 вересня цього року (дата останнього засідання 8 сесії ВР, - ред.) у Верховній Раді відбулось загалом 1230 голосувань. Себто депутати, яких делегували виборці працювати в парламенті мали б 1230 разів взяти участь в голосуванні і натиснути на одну з кнопок в системі «Рада». Якби, вони сумлінно виконували свою роботу і відвідували всі засідання…

******

Абсолютним лідером серед депутатів, які ігнорували голосування в Верховній Раді по праву можна вважати Степана Івахіва. З початку введення воєнного стану він ЖОДНОГО разу не спромігся натиснути на кнопку. З 1230 сеансів голосувань він був відсутній у 441 випадку. 789 разів він просто НЕ голосував разом зі своїми колегами.

Більше того – Степан Івахів з 24 лютого жодного разу не зареєструвався у Верховній Раді.

Щоправда, цей нардеп від Ковельського округу є співініціатором 3-х законопроєктів разом з іншими народними депутатами.

Варто відзначити, що Степана Івахіва називали «найбільшим прогульником» сесій і під час попередньої каденції. Нині ж він представляє інтереси волинян від фракції «За майбутнє», однак знову ж таки – він опинився у числі найменш ефективних обранців нашого краю.

******

Другим серед тих, хто найменше брав участь у голосуваннях став відомий волинський політик та один з лідерів партії «За майбутнє» Ігор Палиця. Він і до нині не часто відвідував сесії Верховної Ради і його також називали одним з найбільших «прогульників». Нардеп з початку військового вторгнення проголосував у Верховній Раді всього 67 разів. А це – лише 5,45% від загальної кількості сеансів голосувань. У 825 випадках, коли інші депутати приймали рішення – він НЕ голосував, а в 338-ми – взагалі був відсутній на своєму робочому місці.

Загалом, з 24 лютого Палиця Ігор Петрович вказаний серед співініціаторів лише 4-х законопроєктів, які були подані на розгляд Верховної Ради.

******

Серед трійки найбільших прогульників також і депутат-мажоритарник Вячеслав Рубльов. Він хоч і представник президентської фракції «Слуга народу», та давно голосує в унісон з депутатською групою «За майбутнє» і веде активну роботу в команді цієї політсили.

З 1230 голосувань Вячеслав Рубльов взяв участь лише у 571-му, а це – лише 46% від загальної кількості сеансів. У 358 випадках він був відсутній під час голосувань, а 301 раз – просто не виконав свій обов'язок скористатись системою «Рада» і проголосувати за прийняття рішень, важливих для його виборців.

Також Вячеслав Рубльов не надто проявляв свою ініціативу у сфері законотворення. Ми відшукали лише 10 законопроєктів, в яких  він вказаний, як співініціатор прийняття.

Варто зауважити, що у 2019 році на старті своєї передвиборчої кампанії під час зустрічі з електоратом у Турійському районі Вячеслав Рубльов наголошував на важливості належного і відповідального виконання нардепами своїх обов'язків.

«У народних депутатів є так звана депутатська недоторканність. В Україні ще не діє механізм, коли нардепа за неналежне виконання своїх обов’язків – прогули засідань Верховної Ради, відсутність його на окрузі, можна звільнити з посади. Але я вважаю, що це повинно бути. І якщо обранець громади працює не для своїх виборців, а лише для захисту свого бізнесу, то він не має права називатися народним депутатом. Народний депутат – це людина, яка поряд з вами, яка чує вас і вирішує ваші проблеми, яка виносить в Парламент те, що вас турбує. Тому вибір за кожним із вас – знову вибрати на п’ять років людину, яку ви не бачили, чи того, хто представлятиме ваші інтереси у партії діючого Президента», – наголосив Вячеслав Рубльов.

******

Лідером серед волинських нардепів-законотворців по праву можна вважати Ірину Констанкевич. Обраниця з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну стала співініціатором прийняття 77-ми законопроєктів. Щобільше, народна депутатка взяла участь у 56% всіх голосувань, які відбувалися у Верховній Раді. З 1230 сеансів вона взяла участь у 693-х. У 487-ти випадках вона НЕ голосувала, а відсутньою була всього 50 разів.

******

Попри те, що нардеп Ігор Гузь також є представником фракції «За майбутнє», та на відміну від своїх колег цей народний обранець завжди вирізнявся активністю під час сесій Верховної Ради. Загалом з 24 лютого він взяв участь у 74% голосувань. Таким чином, з 1230 сеансів він 911 разів скористався системою «Рада». При цьому, нардеп пропустив 172 голосування і НЕ голосував 147 разів.

Варто також зауважити, що з часу повномасштабного вторгнення Ігор Гузь взяв участь у підготовці та став співініціатором прийняття 32-х законопроєктів.

******

Абсолютним лідером серед волинських нардепів за кількістю голосувань став Валерій Стернійчук. Він взяв участь у 85% всіх сеансів, проголосувавши 1052 рази з 1230.

Щоправда, нардеп не надто активно проявляв законотворчу ініціативу. Загалом з 24 лютого Валерій Стернійчук став співініціатором 14 законопроєктів.

Нагадаємо, четверо волинських нардепів голосували за призначння Костіна Генпрокурором, натомість лише один підтримав ратифікацію Стамбульсько конвенції.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *