Поліщука підловили на брехні і присвоєнні проєкту команди Романюка?

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Поліщука підловили на брехні і присвоєнні проєкту команди Романюка?
image
Наш Інсайдер / 30.03.2023 / 1 Коментарів

Луцький міський голова Поліщук Ігор Ігорович заявив, що проєкт реконструкції Вежі Чарторийських – заслуга його команди, а керівництво коледжу харчових технологій лише усіляко перешкоджав його реалізовувати.

Відповідний допис мер Луцька розмістив на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

 

Мова йде про масштабний проект «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна». Він передбачав реставрацію башти Чорторийських, підвалів та частини фасаду монастиря єзуїтів в Луцьку, Готичної вежі у Любліні, а також інші заходи, спрямовані на промоцію цих архітектурних об'єктів та покращення туристичної привабливості історико-культурних пам'яток обох міст. Загальний бюджет проекту - 1,676 млн євро, з яких 1,034 млн євро отримує місто Луцьк.

Справа в тім, що багато лучан пам’ятають: за відбудову та реставрацію пам’ятки архітектури Вежа Чарторийських та розчищення підземельних галерей монастиря єзуїтів взялася команда Миколи Романюка. Ще у 2011-2013 роках вони ініціювали розчищення, прибирання та благоустрій території усього комплексу. Вже у 2015 році нині покійний мер Луцька повідомив, що протягом 2016-2017 років планує реставрувати оборонну вежу Чарторийських з подальшим відкриттям музею лицарства і анонсував реалізацію масштабного грантового проекту.

У зв’язку з тим, що Бюджетний кодекс України не передбачив фінансування робіт на пам'ятках архітектури національного значення з місцевого бюджету і міська рада не могла передбачити на це кошти зі своєї казни – команда Миколи Романюка шукала грантові кошти. Вже у травні 2016 року депутати міської ради провели огляд території архітектурного комплексу і погодились, що Вежа Чарторийських має великий потенціал, як туристичний об’єкт.

На заяву діючого мера Луцька досить гостро відреагувала депутатка Волинської обласної ради Юлія Вусенко, яка свого часу працювала секретарем Луцької міської ради. Вона наголосила, що проект реконструкції Вежі Чорторийських стартував і розроблявся ще командою Миколи Романюка і зокрема тодішньою очільницею управління туризму та промоції міста Луцька Наталією Бундою.

Ще на початку 2015 року інформуючи про неможливість відновлення підземелля під собором Святих Петра і Павла римо-католицької церкви Наталія Бунда наголошувала, що бюджету Луцька не мають права виділяти гроші на відновлення цього туристичного об’єкту. Вона пояснювала, що підземелля перебувають на балансі римо-католицької громади, а тому міська рада не може фінансувати їх відновлення. Однак Наталія Бунда розповіла, що сприяти відновленню підземель будуть іншими методами, а не шляхом прямого фінансування. І вже у липні 2016 року колишня очільниця управління туризму та промоції Луцька повідомила про розробку проекту з виконання реставраційних робіт вежі Чорторийських, що у Старому місті, з подальшим відкриттям там музею лицарства.

Після передчасної смерті Миколи Романюка Наталія Бунда отримала пропозицію та подалась працювати у міській раді Львова. Журналісти видання «Insider Media» вирішили розпитати її про події тих років.

Наталія Бунда у коментарі розповіла, що історія реалізації проекту реконструкції Вежі Чарторийських та підземелля єзуїтів сягає ще 2011-2013 років.

«Коли ми заговорили про туристичний потенціал Луцька, що місто має не лише замок, а й ті самі оборонні мури і Вежу Чарторийських – нас багато хто не розумів. Тим паче цей комплекс архітектурних споруд – історичні пам’ятки і щоб міська влада могла розпочати якісь роботи по їх відновленню необхідно було просити дозволи у міністерстві. Більше того, там розташовувались різні структури, з якими нам потрібно було налагоджувати діалог і в яких ми мали просити дозвіл на проведення якихось заходів. Ми ще тоді почали думати над тим, як привернути увагу туристів – почали проводити різні фестивалі і заходи. Передісторія дуже довга ще з самого першого «Княжого бенкету» і я вам скажу, що у нас завжди було порозуміння з коледжем харчових технологій. Вони реально розуміли для чого ревіталізація і розвиток туризму. Вони реально одні з небагатьох хто розумів для чого це робиться», - пригадує Наталія Бунда.

Тодішня очільниця управління туризму і промоції каже, що керівництво коледжу, трудовий колектив і самі студенти приймали активну участь у заходах, давали згоду, запускали в приміщення і навіть проводили різного роду безкоштовні екскурсії для делегацій.

«Знаєте, я за продовження традицій. Свого часу цей комплекс це був колегіум і приміщення будувалось під освітні потреби. Про цей колегіум свого часу згадувала Леся Українка. Цей навчальний заклад завжди був відкритим для нас і всіляко підтримував наші пропозиції. Ми не могли б без згоди училища зробити якийсь проект і почати якісь роботи. Оскільки фінансування в бюджеті на такі цілі не було – ми почали шукати різні програми і гранти. Це великий об’єм роботи, сама підготовка до написання, кошториси робіт, оцінка, висновки експертів – було зроблено дуже багато. Це був точно 2016 рік.

Ми готували концепт і після першого туру коли наша заявка здобула перемогу ми доробили і подали весь проект реконструкції Вежі Чарторийських та підземелля єзуїтів. І вже чи то наприкінці зими чи на початку весни 2017-го було рішення про те, що ми беремо участь у програмі і отримаємо грантові кошти на реалізацію цього проекту. Але це вже було якраз після смерті Миколи Романюка, та й я саме вже поїхала працювати до Львова. Але цей проект однозначно розроблявся, подавався і вигравався в ті роки», - каже Наталія Бунда.

Тож проєкт «Нове життя старого міста: ревіталізація пам'яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна» стартував за декілька років до каденції Ігоря Поліщука і його твердження про заслугу лише його команди не повністю відповідає дійсності.

Нагадаємо, 27 березня викладачі та студенти Волинського фахового коледжу Національного університету харчових технологій забили на сполох через наміри Луцької міської ради виселити освітній заклад з приміщення у Старому місті. Вони заявили — крім того, що заклад здійснює свою освітню діяльність в цій будівлі вже більше як півстоліття, коледж навпаки робить все можливе, аби привабити туристів.

Крім того йшла мова про тиск та шкоду репутації закладу

До речі, інформацію про те проєкт розпочала команда Миколи Романюка 30 березня під час пресконференції підтвердили директор коледжу Ігор Корчук та краєзнавець Петро Троневич.

 

 

 

 

 

Коментарі (1):

  1. Дійсно цей проект був започаткований ще командою М Романюка за що їм велике дякую і дуже шкода що такий спеціаліст переїхав у Львів

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *