Польські перевізники хочуть відновити протести на кордоні

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Польські перевізники хочуть відновити протести на кордоні
image
Назар Тарадюк / 26.02.2024 / 0 Коментарів

Протести на кордоні з Україною, що призупинили в січні, польські перевізники планують відновити 1 березня.

Вони хочуть запровадження комерційних дозволів для українських компаній на перевезення вантажів, - пише "Європейська правда" з посиланням на RMF FM.

За інформацією, перевізники з Люблінщини та Підкарпаття знову хочуть заблокувати переходи в Гребенному, Дорогуську та Корчовій. Можливо, протест торкнеться і під’їзду до прикордонного переходу в Медиці.

Минулого тижня міністр інфраструктури Даріуш Клімчак запевнив, що пам’ятає про вимоги перевізників. "Всі вони реалізуються, проблема аграріїв і перевізників надзвичайно схожа", – сказав він.

Тим часом транспортна галузь заявляє, що чекає на конкретні законодавчі акти.

"Ми мали повідомлення від Міністерства інфраструктури, що буде представлений проєкт закону, який посилить перевірки українських перевізників, минули тижні – у нас немає проєкту", – прокоментував Мацей Вронський, президент Асоціації транспорту та логістики Польщі.

За його словами, перевізники все ще протестують, але неофіційно.

"Цих людей ми бачимо на протестах фермерів. Для мене це також абсолютно несерйозно, ми повинні дати можливість урядовому управлінню реалізувати пункти угоди, укладеної в січні. Я проти посилення протестів, я проти блокування доріг, я за вирішення проблем конкретних громад" – зазначив Вронський.  

Сигнали фермерів і перевізників свідчать про те, що якщо до четверга в цьому питанні нічого не відбудеться, то масштаб і кількість протестів на кордоні з Україною може тільки зрости.

Нагадаємо, 6 листопада десятки польських перевізників почали блокувати три прикордонні переходи з Україною.

За інформацією польського Міністерства інфраструктури, у блокувальників є шість вимог:

  • повернення дозволів для українських перевізників;
  • посилення вимог перевезень в рамках ЄКМТ (сертифікатів Європейської конференції міністрів транспорту);
  • заборона реєстрації в Польщі компаній з капіталом з-поза меж ЄС;
  • отримання доступу до української системи "Шлях";
  • окремі черги для машин з ЄС у системі "єЧерга";
  • виділення окремих черг для порожніх авто.

Відомо, що в Луцьку пікетували польське консульство. 20 листопада повідомили, що польські перевізники не пропускають в Україну гумдопомогу

Читайте також: Блокада «Ягодина»: держбюджет України несе мільярдні збитки

11 грудня на «Ягодині» завершилася блокада польськими перевізниками. 13 грудня повідомили, що польські перевізники знову можуть заблокувати пункт пропуску "Ягодин-Дорогуськ". Але їм не дозволили блокувати «Ягодин». Проте 15 грудня перевізники виграли суд. А 18 грудня до акції протесту польських перевізників мали долучитися фермери. І Поляки знову заблокували проїзд вантажівок через «Ягодин».

16 січня На «Ягодині» відновили рух вантажівок. 9 лютого 2024 року в Польщі заблокували залізницю «Грубешів — Володимир-Волинський», а також рух вантажівок через «Ягодин»

На «Ягодині» поляки висипали з вантажівок українське зерно. Тому посольство України в Польщі звернулося до поліції. У Польщі порушили справу через розсипане зерно. А потім Польща перепросила в України за висипане зерно.

Читайте також: Допомога для ЗСУ застрягає на кордоні через поляків, - волонтер

До речі, У Польщі протестувальники розвернули вантажівку з авто для ЗСУ.

18 лютого «Ягодин» повністю заблокували.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *