«Ягодин» повністю заблокували

image
Назар Тарадюк / 19.02.2024 / 0 Коментарів

Польські протестувальники 18 лютого повністю заблокували пункт пропуску «Ягодин — Дорогуськ», але участь фермерів з інших європейських країн поки не підтвердилася.

Про це розповіла Державна митна служба.

Напередодні повідомляли, що до поляків планують долучитися аграрії з Німеччини, Бельгії, Нідерландів та Франції. Вони нібито вже прямували до кордону з Україною, писали митники, але їх на кордоні з Україною не бачили.

Уранці 18 лютого поляки самостійно заблокували шляхи перед Дорогуськом. Усупереч обіцянкам мітингувальників пропускати швидкопсувні, небезпечні чи гуманітарні вантажі, з 9 ранку кордон не перетнув жоден ваговоз.

Крім того, з 15:30 по 17:30 протестувальники намагалися блокувати залізничні колії на станції «Дорогуськ». Утім, польська поліція цьому завадила. Рух поїздів здійснюється у штатному режимі.

Рейсові автобуси також пропускають у звичному порядку, без черг.

Нагадаємо, 6 листопада десятки польських перевізників почали блокувати три прикордонні переходи з Україною.

За інформацією польського Міністерства інфраструктури, у блокувальників є шість вимог:

  • повернення дозволів для українських перевізників;
  • посилення вимог перевезень в рамках ЄКМТ (сертифікатів Європейської конференції міністрів транспорту);
  • заборона реєстрації в Польщі компаній з капіталом з-поза меж ЄС;
  • отримання доступу до української системи "Шлях";
  • окремі черги для машин з ЄС у системі "єЧерга";
  • виділення окремих черг для порожніх авто.

Згодом Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України анонсувало зустріч на кордоні з представниками польської влади та перевізниками для розблокування пунктів пропуску.

Відомо, що Польські перевізники не розблокували кордон після переговорів. А Європейська комісія може розпочати каральну процедуру проти Польщі, якщо не вирішать проблему блокування перевізниками прикордонних переходів з Україною.

До слова, відомо, що в Луцьку пікетували польське консульство. 20 листопада повідомили, що польські перевізники не пропускають в Україну гумдопомогуБлокаду на «Ягодині» продовжили до лютого 2024 року. Польща вимагає скасувати електронну чергу на «Устилузі»Україна та Польща погодили деякі заходи для розблокування кордону.

Читайте також: Блокада «Ягодина»: держбюджет України несе мільярдні збитки

11 грудня на «Ягодині» завершилася блокада польськими перевізниками. Також ми писали, Як працює Волинська митниця після розблокування кордону. 13 грудня повідомили, що польські перевізники знову можуть заблокувати пункт пропуску "Ягодин-Дорогуськ". Але їм не дозволили блокувати «Ягодин». Проте 15 грудня перевізники виграли суд. А 18 грудня до акції протесту польських перевізників мали долучитися фермери. І Поляки знову заблокували проїзд вантажівок через «Ягодин».

2 січня з «Ягодина» за добу виїхала лише одна вантажівка з експортом. 16 січня На «Ягодині» відновили рух вантажівок. 9 лютого 2024 року в Польщі заблокували залізницю «Грубешів — Володимир-Волинський», а також рух вантажівок через «Ягодин»

На «Ягодині» поляки висипали з вантажівок українське зерно. Тому посольство України в Польщі звернулося до поліції. У Польщі порушили справу через розсипане зерно. А потім Польща перепросила в України за висипане зерно.

Читайте також: Допомога для ЗСУ застрягає на кордоні через поляків, - волонтер

До речі, У Польщі протестувальники розвернули вантажівку з авто для ЗСУ.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *