Що голови фракцій Луцькради думають про заборону упц мп

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Що голови фракцій Луцькради думають про заборону упц мп
image
Оля Коновалова / 24.04.2023 / 0 Коментарів

На черговій сесії Луцької міської ради, яка запланована на 26 квітня, обранці громади планують розглянути питання, що стосуються заборони діяльності упц мп на території України та Луцької громади зокрема.

Так депутат Андрій Лучик підготував проєкти, які передбачають звернення до президента та Верховної Ради з вимогою визнати законопроєкти «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій» (реєстраційний № 8221) та «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності релігійних організацій» (реєстраційний № 8371) невідкладними – для їхнього позачергового розгляду Верховною Радою України та у найкоротші терміни прийняти відповідні зміни до законодавства України та заборонити діяльність упц мп в Україні.

Один із пунктів цього документу передбачено зобов’язати департамент містобудування Луцькради провести інвентаризацію ділянок, які перебувають у користуванні громад упц мп.

Окремим проєктом рішення Андрій Лучик пропонує звернутись до священнослужителів та вірян упц мп зі закликом виходити з лав цієї структури. 

Insider Media запитав у голів фракцій Луцькради – що вони думають стосовно діяльності упц мп на території України та чи будуть їх підтримувати.

Голова депутатської фракції ВО «Свобода» Микола Федік:

«Насправді це все треба було робити ще на вчора, але, на жаль, так сталось, що ці процеси тільки зараз запускаються і ми розуміємо, що вони продиктовані війною. Не може церква підпорядковуватися людині, в цьому випадку патріарху кірілу, який благословляє російських військових терористів на вбивства мирних жителів та наших захисників. Звичайно, що це нонсенс і такого бути просто не може. Тому ми маємо запускати всі механізми для того, щоб такі явища як рпц на теренах України просто зникли.

Велику роль відіграє і звернення до вірян, адже вони повинні зрозуміти, що упц, підпорядковується москві.

З цього приводу вже є багато політичних звернень і моє в тому числі тому, звичайно, що ми будемо підтримувати і ці».

Голова депутатської фракції «Слуга народу» Роман Бондарук:

«Якщо я такі звернення побачу, то ми підтримаємо. Я особисто вже багато чого зробив для того, щоб церков московського патріархату було менше і робив я це ще раніше. Взагалі я вважаю, що московський патріархат в Україні треба було заборонити ще у 2010 році. Треба, щоб відповідне рішення ухвалила наша Верховна Рада, тоді всі інші питання відпадуть самі собою».

Олександр Козлюк голова фракції ВО «Батьківщина» також повідомив, що ще не знайомий з вищезгаданими проєктами рішень, втім, каже, якщо такі будуть він їх підтримає.

Голова депутатської фракції «За майбутнє» Вікторія Майборода не змогла прокоментувати ситуацію, пославшись на те, що вона у дорозі.

Голова депутатської фракції Громадянський рух «Свідомі» Тарас Шкітер:

«Так, звичайно буду голосувати. Це позиція моя особисто і нашої фракції в цілому, адже є багато підтверджених фактів співпраці релігійних організацій цієї церкви з країною-агресором, тому упц мп – не місце в Україні. Відповідно мої колеги Андрій Лучик та Михайло Наход підготували та винесли проєкт рішення, який закликає народних депутатів прийняти зміни до відповідного закону і заборонити релігійні організації з керівництвом в росії. Іншим рішенням, ми звертаємось до священників і прихожан із закликом переходити до ПЦУ».

Голова депутатської фракції «Європейська солідарність» Алла Доманська:

«Підтримувати ці проєкти будемо, адже будь-які кроки в напрямку припинення існування філії рпц в Україні — це добре. Хоча станом на зараз це вже не ті рішення, які хотілося б приймати, адже вважаю, що вони й формулювання у них дуже м'які. Ми вже давно пройшли той момент, коли ще можна було сподіватися, що священники упц мп схаменуться й приймуть рішення про перехід до ПЦУ (чи ще якісь радикальні кроки, що свідчитимуть про їх бажання розірвати зв'язок з росією). Вже майже рік вони продовжують вводити в оману своїх вірян, що не підпорядковуються кірілу.

Щодо вірян, то прикро спостерігати нерозуміння людей, що вони є прихожанами фсб і кожним своїм візитом в храм упц мп роблять постріл в захисників та захисниць України і не один. Своє ставлення ніколи особливо не приховувала, і власне на цій сесії «святкуватиму» річницю звернення щодо виключення з Ради церков при Луцькій міській раді представника упц мп (яке тоді депутати не підтримали). Так само вже майже рік тому, я спробувала подати на сесію звернення щодо діяльності упц мп в Україні, яке не було підтримане на комісії. Тому з моєї точки зору, якби ми почали активно діяти тоді, можливо, сьогодні вже б більшість парафій зробили вибір на користь держави, а не власних амбіцій (чи моральних, чи матеріальних — то вже її справа). Переконана, що вже давно варто визнати упц мп організацією, яка систематично сприяє ворогові у знищенні українців як нації, а відповідно, є загрозою національній безпеці України».

Нагадаємо, на початку квітня була зареєстрована петиція до міського голови Ігоря Поліщука та ради з закликом розірвати всі договори Луцька з упц мп. Вона швидко набрала необхідну кількість голосів та очікує рішення депутатів. Також чимало людей в соцмережах вимагають від влади міста рішучіших заходів у цьому питанні.

Крім того, раніше рішення про заборону діяльності упц мп та припинення користування ділянками ухвалили Луцька районна радаВолинська обласна рада, Нововолинська та Володимирська міські ради.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *