Солдат ЗС РБ втік із Білорусі, щоб не брати участь у війні

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Солдат ЗС РБ втік із Білорусі, щоб не брати участь у війні
image
Іра Поліщук / 06.08.2022 / 0 Коментарів

Колишній строковик лукашенківської армії, 19-річний Руслан Костевич вже після початку війни твердо вирішив, що не піде за наказом проти українського народу і втік з країни.

Його історію розповів Беларуські Гаюн.

За його словами, після початку війни їхній підрозділ відправили до українського кордону, де видали 120 бойових патронів та сказали патрулювати територію табору цілодобово. Через їхній підрозділ в Україну проїжджали колони ЗС РФ, а самих солдатів активно налаштовували проти українців.

Вкрай показовими є описи умов, у яких перебували (а може й перебувають зараз) солдати ВС РБ у прикордонні: порвані, закопчені печами намети, спали на нарах, не забезпечили навіть найнеобхіднішим. На підрозділ було лише 3 справні прилади нічного бачення, та й поводитися зі зброєю їх ніхто не вчив. Звичайно, у солдатів не було жодних джерел інформації, де вони могли б дізнатися про те, що відбувається по той бік кордону.

Однак у Руслана саме таке джерело було — нестатутний телефон, через який він дізнався про те, що сталося в Бучі і вирішив просто піти з місця несення служби. Але, піддавшись обіцянкам ідеолога, що його після повернення просто покладуть у медроту до кінця служби — повернувся.

Далі все очевидно: 20 діб на гаупвахті, започаткування кримінальної справи і, на щастя, виявлення непризовного захворювання на повторній медкомісії з відправкою додому. Але справуніхто не закрив... І швидше за все, хлопця б просто посадили.

Тому єдиним варіантом було тікати із країни. Наразі хлопець у Грузії і готується до перельоту до Польщі, де зможе отримати захист на території ЄС.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *