У Луцьку 4-ту добу з ТЦК не випускають двох братів

image
Наш Інсайдер / 28.06.2024 / 0 Коментарів

У Луцьку в місцевому територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки четверту добу сидять в казармі без права виходу двоє чоловіків. 

Лучанин розповів, що на вулиці його і брата зупинили працівники ТЦК, запросили сісти в машину і проїхати в терцентр для "оновлення даних".

"Ми не чинили спротив. Перша думка була подзвонити адвокатам, але нам просто не дали це зробити в той момент. Відібрали документи і доправили в ТЦК", - каже співрозмовник.

У ТЦК чоловіки очікували, що їх направлять на ВЛК, але очікування "затягнулося" на чотири доби. Чому так довго триває цей процес, кажуть, їм не пояснюють.

Разом з іншими "затриманими" лучани живуть в казармі, де їх харчують, але нікуди не випускають і не видають документи.

Брати кажуть, що запропонували пройти ВЛК в міській лікарні, але "почули різку відмову".

"Затримані" додають, що не довіряють рішенню ВЛК в ТЦК, буцімто, вони не зможуть оскаржити її рішення, а "їх відразу посадять на потяг і повезуть на полігон".

У Волинському обласному ТЦК та СП цю інформацію прокоментували в такій формі: 
 

«Військовослужбовці територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Волинської області з початку повномасштабного вторгнення і до сьогодні у своїй роботі керуються виключно Законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та іншим чинним законодавством. Відповідно до Постанови Кабміну №560 представники ТЦК та СП та інші уповноважені особи мають право перевіряти війського-облікові документи та вручати повістки на оновлення військово-облікових даних.

Якщо цивільна особа відмовляється брати повістку, складається акт відмови. А поліцейський зі складу групи оповіщення може здійснити адміністративне затримання за порушення правил військового обліку та доставити до районних (міських) ТЦК осіб, які відмовляються від отримання повісток або порушили правила військового обліку.

Відповідно до Законів України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про військовий обов’язок і військову службу» громадяни, які ухиляються від призову за мобілізацією, військового обліку або спеціальних зборів, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність. За ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період передбачено позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років згідно зі статтею 336 Кримінального кодексу України».

 

Редакція Insider Media отримала дзвінки від волинян, які потрапляли в схожі сторії. Ми готуємо низку публікацій про ці випадки з коментарями юристів щодо законності дій працівників ТЦК.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *