Україна закликала створити міжнародний трибунал щодо злочинів росії

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Україна закликала створити міжнародний трибунал щодо злочинів росії
image
Оля Коновалова / 07.10.2022 / 0 Коментарів

Сьогодні, 7 жовтня, Верховна Рада України на пленарному засіданні проголосувала за постанову про звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, парламентів та урядів її держав-членів, Євросоюзу, Ради Європи стосовно створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.

За постанову проголосували 283 депутати, передає кореспондент LB.

Автори постанови у пояснювальній записці нагадали, що за даними Офісу генерального прокурора, українські правоохоронці зареєстрували 37 706 злочинів агресії та воєнних злочинів рф і 16 779 злочинів проти національної безпеки.

"У справах щодо агресії рф: 626 підозрюваних – представників військово-політичного керівництва росії, що потребують міжнародного розгляду та засудження. Створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України – це фундамент відновлення справедливості та убезпечення всього світу від подібної агресії у майбутньому, адже найімовірніше, путін розпочне подібну агресію стосовно європейських країн", – наголошують нардепи.

Злочин агресії є окремим міжнародним злочином, який за своєю природою відрізняється від воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду.

"Злочином агресії є планування, підготовка, ініціювання або здійснення акту агресії, який у силу свого характеру, серйозності та масштабів є грубим порушенням Статуту ООН, особою, яка перебуває в стані фактичного здійснення керівництва або контролю за політичними чи військовими діями держави. Відповідно, до відповідальності за злочин агресії може бути притягнуто не просто рядових виконавців військових наказів, а вище військово-політичне керівництво держави. Крім того, злочин агресії може охоплювати широке коло зовнішньополітичних, фінансових, торговельних та інших рішень та дій, яке керівництво держави-агресора приймає за довгий час до початку власне бойових дій".

Створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України є необхідним, оскільки наразі немає механізму, який міг би судити вище політичне та військове керівництво росії за вчинення злочину агресії проти України.

"Створення спеціального трибуналу закриває цю прогалину", – прогнозують парламентарі.

Нагадаємо, експерти ООН шоковані кількістю страчених російськими солдатами українців.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *