Коломойському повідомили про нову підозру

image
Назар Тарадюк / 15.09.2023 / 0 Коментарів

Нові факти злочинної діяльності олігарха Ігоря Коломойського викрили Служба безпеки України, Бюро економічної безпеки та Офіс генерального прокурора.

Він отримав додаткову підозру щодо «ПриватБанку». Про це повідомила СБУ. За даними слідства, у період з 2013 по 2014 рік Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн. 

Для цього він створив злочинне угруповання, яке складалося зі співробітників «ПриватБанку», у якому він був засновником та акціонером. 

Члени цього угруповання дозволили Коломойському нібито робити систематичні фіктивні «внески готівки в касу банку», хоча насправді банк не отримував їх. За версією слідства, така «схема» дозволила Коломойському отримати 5,8 млрд грн, що на той період було еквівалентно понад 700 млн доларів. 

Потім ці «внески» були зараховані на особистий рахунок олігарха і стали реальними безготівковими коштами. 

Спецслужбовці кажуть, що для того, щоб легалізувати віртуальні активи, Коломойський розплачувався ними у своїй підприємницькій діяльності. Зокрема, віддавав їх як позики та розраховувався ними за кредити підконтрольних підприємств, виводив їх за кордон, переводив у готівку і знімав у відділеннях банку.

Підозру оголосили за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене організованою групою, в особливо великих розмірах);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 (легалізація коштів, отриманих злочинним шляхом).

Наразі досудове розслідування триває. 

Нагадаємо, вранці 2 вересня правоохоронці повідомили Ігорю Коломойському про підозру за двома статтями Кримінального кодексу: шахрайство та відмивання коштів.

Слідчі називають його фактичним власником великої фінансово-промислової групи («Приват»). За даними слідства, протягом 2013-2020 років Коломойський легалізував понад пів мільярда гривень, вивівши їх за кордон. Олігарх нібито використовував для цього інфраструктуру підконтрольних банків.

Ввечері того ж дня Шевченківський райсуд Києва обрав Коломойському запобіжний захід — два місяці тримання під вартою з альтернативою у вигляді застави в понад 509 мільйонів гривень.

Засідання відбувалось у закритому форматі на прохання адвокатів. Захисники бізнесмена оголосили, що планують подавати апеляцію, а вносити заставу Коломойський не планує. Але  Коломойський скаржиться, що йому некомфортно в СІЗО.

Правоохоронці ще у лютому приходили до Коломойського з обшуками у межах справи про привласнення 40 мільярдів гривень колишнім менеджментом нафтовидобувної компанії «Укрнафта» та нафтопереробного підприємства «Укртатнафта». 

Також стало відомо, що Ігоря Коломойського підозрюють у заволодінні 9,2 млрд гривень.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *