Коломойський більше не бенефіціар у британській нафтогазовій компанії

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Коломойський більше не бенефіціар у британській нафтогазовій компанії
image
Назар Тарадюк / 28.11.2023 / 0 Коментарів

Власністю Великобританії стала частка бізнесменів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у британській нафтогазовій компанії JKX Oil&Gas LTD.

Компанія JKX, посилаючись на Реєстратора корпоративних справ на Британських Віргінських Островах (BVI), повідомила, що 1 листопада минулого року Eclairs Group Limited (EGL, зареєстрована на BVI) виключена з реєстру та відповідно до законодавства Островів ліквідована 4 липня поточного року, - пише  "NV Бізнес".

"Акції JKX, які раніше належали EGL, тепер перейшли у власність Корони", - йдеться у заяві компанії. 

Це фактично означає, що ця частка стала власністю Британії, оскільки Британські Віргінські Острови входять до її складу, пише видання, посилаючись на відомості співрозмовника, який знайомий з діяльністю компанії.

EGL до ліквідації була головним акціонером JKX, її частка становила 32,66%. Журналісти зазначили, що опосередкований контроль над EGL мав Коломойський. Джерело видання додало, що також свою частку в JKX втратив Боголюбов, який був її акціонером через EGL.

"Відповідно, EGL та Ігор Коломойський будуть виключені з реєстру акціонерів JKX Oil&Gas LTD, бо не мають прямої або опосередкованої участі в компанії", - йдеться у матеріалі.

До слова, JKX Oil & Gas PLC перереєструвалася з публічної у приватну британську компанію JKX Oil&Gas LTD у лютому минулого року. Головний актив компанії знаходиться на українській території - це Полтавська газонафтова компанія.

Станом на грудень 2021 року найбільшими акціонерами JKX були Eclairs Group Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова (їм належали 27,54% акцій), а також Bridgewater Holdings Corp Олександра Шніра (19,97%).

Нагадаємо, 2 вересня Служба безпеки України, Бюро економічної безпеки та Офіс генпрокурора вручили Коломойському підозру за статтями 190 та 209 Кримінального кодексу: шахрайство та легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом. Згодом Коломойський отримав ще 2 підозри: про виведення з Приватбанку загалом 15 млрд грн.

Шевченківський райсуд Києва обрав Коломойському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 днів із можливістю внесення застави в розмірі майже 510 мільйонів гривень. Згодом розмір застави збільшили до 3,89 млрд грн.

8 вересня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура на 2 доби наклали арешт на активи та майно Коломойського.

Суддя Вищого антикорупційного суду Олег Ткаченко 21 вересня відмовив прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в арешті активів олігарха Ігоря Коломойського.

Йому загрожує до 12 років ув'язнення.  

Відомо, що Апеляційний суд залишив в силі запобіжний захід у вигляді перебування під вартою та застави у 3,8 млрд гривень бізнесмену Ігорю Коломойському.

Також відомо, що детективи відмовляються залучати консула Ізраїлю. Варто зауважити, що 24 жовтня Коломойського лишили під вартою. Опісля Шевченківський райсуд Києва продовжив тримання Коломойського під вартою до грудня.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *