Корупція на 95 млн: суд заарештував ексрадника Офісу президента Шилу

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Корупція на 95 млн: суд заарештував ексрадника Офісу президента Шилу
image
Назар Тарадюк / 04.04.2024 / 0 Коментарів

Ексраднику Офісу президента Артему Шилу, якого підозрюють у заволодінні 94,8 млн гривень «Укрзалізниці» при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану, Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід.

Про це стало відомо з трансляції судового засідання, - пише hromadske.

Шила взяли під варту з альтернативою застави у 30 мільйонів гривень. Якщо він внесе заставу, то на нього будуть покладені відповідні процесуальні обовʼязки. В іншому випадку Шило сидітиме в СІЗО до 31 травня.

Під час судового засідання сторона захисту стверджувала, що ексрадника ОП хотіли взяти на поруки два бойові офіцери, які отримали звання Героя України після початку повномасштабного вторгнення. На суд вони не з'явились, бо виконують бойові завдання.

Нагадаємо, 2 квітня правоохоронці заявили про викриття організованої групи на чолі з колишнім радником Офісу президента України Артемом Шилом, діяльність якої призвела до заволодіння 94,8 млн грн коштів «Укрзалізниці» при закупівлі трансформаторів.

За даними слідства, із червня до грудня 2022 року лідер групи через підконтрольних службовців «Укрзалізниці» забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів за завищеною вартістю.

Зокрема, він направив до «Укрзалізниці» листа «Щодо загроз державній безпеці», який став підставою для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами. Компанію-переможця контролює громадянин Білорусі, який має зв’язки з рф, кажуть правоохоронці.

Як встановило слідство, цей «переможець» через зареєстровану в Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупив трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродав «Укрзалізниці» за ціною, штучно збільшеною майже вдвічі.

Унаслідок цієї схеми впродовж 2022–2024 років «Укрзалізниця» зазнала збитків на суму 94,7 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд.

3 квітня фігурантам оголосили про підозру. Окрім цього, лідеру групи також повідомили про підозру в заволодінні 117 млн гривень при закупівлі кабелів для «Укрзалізниці».

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *