НАЗК перевірить партію «За майбутнє»

image
Назар Тарадюк / 09.10.2024 / 0 Коментарів

У фінансовому звіті Волинська обласна організація політичної партії «За майбутнє» не вказала витрат на організацію і проведення передвиборчого форуму в Луцькому замку, що відбувся у 2020 році.

Через це Національне агентство з питань запобігання корупції може оштрафувати очільницю осередку, народну депутатку Ірину Констанкевич, яка і подала звіт. Крім того, НАЗК перевірить, чи відповідно до законодавства фінансувалася діяльність обласного осередку партії у 2020 році. Про це стало відомо з відповіді Національного агентства з питань запобігання корупції Центру журналістських розслідувань «Сила правди».

Про фіктивних спонсорів регіонального осередку партії «За майбутнє» і замковий форум за дев’ять тисяч гривень писали в серпні 2024 року. Тоді, проаналізувавши фінансові звіти політсили, серед іншого журналісти з’ясували, що деякі донори партії не мали фінансової можливості її підтримувати, а дехто взагалі був здивований, що опинився серед спонсорів.

Для прикладу, понад 900 тисяч гривень сімома платежами впродовж жовтня-листопада 2020 року пожертвував на поточний рахунок осередку лучанин Корчук Олег Леонідович. Під час інтерв’ю він повідомив журналістам, що не вносив такі кошти. А от Терефельський Павло Сергійович розповів, що його попросили перерахувати на рахунок осередку більше 48 тисяч гривень, однак гроші були не його.

Водночас журналісти не виявили у фінансових документах регіонального осередку партії «За майбутнє» витрат на так званий «Форум прихильників», який відбувся 11 вересня 2020 року в Луцькому замку. На цей захід з’їхався партійний актив з усієї області, поставили сцену, працювало багато охорони, трансляцію заходу вела телерадіокомпанія «Аверс». Втім, жодних видатків на це у фінзвітах не вказано.

За підсумками цього матеріалу журналісти звернулися до Національного агентства з питань запобігання корупції зі скаргою, в якій розповів про виявлені порушення.

НАЗК отримало копії документів від адміністрації Державного історико-культурного заповідника у м.Луцьку, що підтвердили порушення. В осередку все-таки не вказали у звіті за третій квартал 2020-го витрати, або спонсорські внески у вигляді оплати вартості входу до Луцького замку для 210 осіб на суму 8,4 тисячі гривень, а також відшкодування 268 гривень плати за електроенергію.

«У зв’язку з чим розпочато заходи щодо притягнення уповноваженої особи партії до відповідальності, передбаченої ст. 212-21 Кодексу України про адміністративні правопорушення», – повідомило НАЗК.

Тож, очільниці обласного осередку партії, нардепці Ірині Констанкевич, яка й подавала звіт, загрожує штраф від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто – від 5100 до 6800 гривень штрафу. Що стосується інших ймовірних порушень у сфері фінансування обласного осередку партії, то перевірка НАЗК ще триває.

Нагадаємо, Депутат Луцькради не задекларував пожертву партії на мільйон.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *