Польські перевізники пропускатимуть менше вантажівок у Дорогуську

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Польські перевізники пропускатимуть менше вантажівок у Дорогуську
image
Назар Тарадюк / 26.12.2023 / 0 Коментарів

У Дорогуську став активнішим протест польських перевізників - пропускатимуть лише одну вантажівку за три години.

Про це повідомила лідерка протесту Едита Озигала, - пише LB.ua.

"Протест триває вже вісім тижнів, треба якось змінювати тактику. Сім тижнів наші поступки українській стороні не принесли результату, тому зараз ми активізуємо протест", – пояснила Озигала, пише RMF24.

Тепер кожні три години в бік України пускатимуть одну вантажівку. До цього пропускали 3 машини на годину. За даними Палати податкової адміністрації в Любліні, у черзі на виїзд з Польщі в Україну через пункт пропуску "Дорогуськ" стоять біля 1500 вантажівок.

"Орієнтовний час очікування – з урахуванням нинішнього пропуску транспортних засобів перевізниками – понад місяць", – повідомили у відомстві, пише видання.

Також там зазначили, що зазвичай час очікування такої кількості транспортних засобів на розмитнення в Дорогуську становив близько 68 годин.

Черга вантажівок становить приблизно 40 км і сягає міста Маринін у гміні Седліще.

За даними польської сторони, у Гребенному в черзі на митне оформлення стоять 950 автомобілів, тобто чекають 12 днів. За нормальних умов на обслуговування такої кількості автомобілів пішло би близько 80 годин. На цьому переході перевізники пропускають кілька автомобілів на годину.

Нагадаємо, 6 листопада десятки польських перевізників почали блокувати три прикордонні переходи з Україною.

За інформацією польського Міністерства інфраструктури, у блокувальників є шість вимог:

  • повернення дозволів для українських перевізників;
  • посилення вимог перевезень в рамках ЄКМТ (сертифікатів Європейської конференції міністрів транспорту);
  • заборона реєстрації в Польщі компаній з капіталом з-поза меж ЄС;
  • отримання доступу до української системи "Шлях";
  • окремі черги для машин з ЄС у системі "єЧерга";
  • виділення окремих черг для порожніх авто.

Згодом Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України анонсувало зустріч на кордоні з представниками польської влади та перевізниками для розблокування пунктів пропуску.

Відомо, що Польські перевізники не розблокували кордон після переговорів. А Європейська комісія може розпочати каральну процедуру проти Польщі, якщо не вирішать проблему блокування перевізниками прикордонних переходів з Україною.

До слова, відомо, що в Луцьку пікетували польське консульство. 20 листопада повідомили, що польські перевізники не пропускають в Україну гумдопомогу.

Блокаду на «Ягодині» продовжили до лютого 2024 року. Польща вимагає скасувати електронну чергу на «Устилузі»Україна та Польща погодили деякі заходи для розблокування кордону.

Читайте також: Блокада «Ягодина»: держбюджет України несе мільярдні збитки

11 грудня на «Ягодині» завершилася блокада польськими перевізниками. Також ми писали, Як працює Волинська митниця після розблокування кордону.

Читайте також: На «Ягодині» на проїзд черги вантажівок потрібно більше доби

13 грудня повідомили, що польські перевізники знову можуть заблокувати пункт пропуску "Ягодин-Дорогуськ". Але їм не дозволили блокувати «Ягодин». Проте 15 грудня перевізники виграли суд. А 18 грудня до акції протесту польських перевізників мали долучитися фермери.

Поляки знову заблокували проїзд вантажівок через «Ягодин».

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *