Що вирішили на скандальних громадських слуханнях по Будинку Прайзлерів

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Що вирішили на скандальних громадських слуханнях по Будинку Прайзлерів
image
Наш Інсайдер / 23.03.2023 / 0 Коментарів

Учасники громадських слухань щодо Будинку Прайзлерів (на вул. Кафедральна, 4) погодили його реставрацію з пристосуванням та управлінням в рамках державно-приватного партнерства.

Голосування, яке організувала Луцька міська рада, відбулось 22 березня.

Нагадаємо, це питання на публічне обговорення винесли взимку, коли міськрада почала заявляти про намір реставрувати Будинок Прайзлерів, що у Старому місті.

Планували це зробити в рамках ДПП (державно-приватного партнерства), тобто коштом інвестора, який згодом і порядкуватиме в будівлі. Приміщення лишатиметься у власності держави, але відповідно до техніко-економічного обґрунтування проєкт розрахований на 31 рік.

Інвестора, який здійснюватиме реконструкцію, визначатимуть шляхом конкурсу. Передбачають, що для запуску об'єкта в експлуатацію потрібно 50 млн. грн.

Влітку 2022 року в дворі цього будинку громадська організація молодих урбаністів «Семиярусна гора» власними силами облаштувала Гостинний дворик, для того, аби люди мали можливість там відпочивати та проводити різні публічні заходи. Але у грудні в дворику почала порядкувати муніципальна варта, яка, зокрема, зруйнувала створений активістами мурал.

ГО «Семиярусна гора» також виступає за збереження будівлі та пропонувала провести відкритий архітектурний конкурс. Для цього активісти навіть намагались організувати громадські обговорення, з чим звернулися до міської ради, втім отримали відмову.

Натомість міська рада 27 січня ініціювала свої громадські слухання, на яких помітили чимало працівників бюджетних установ громади та різних структурних підрозділів міської ради. Тоді на слухання зареєструвалися 447 людей.

Через оголошення повітряної тривоги обговорення довелось відкласти, а продовжили засідання аж за півтора місяця. Щоб ситуація з тривогою не повторилась, захід вирішили провести в укритті одного з навчальних закладів міста.

Цього разу для участі в обговоренні та голосуванні зареєструвались 255 осіб. У порядку денному засідання були питання щодо доцільності підготовки ДПП щодо реставрації з пристосуванням та управління нежитловим приміщенням Гостинного двору Прайзлерів, яке подала Луцькрада та щодо доцільності проведення відкритого архітектурного конкурсу на реставрацію з пристосуванням та управління нежитловим приміщенням Гостинного двору Прайзлерів, яке пропонують активісти ГО «Семиярусна гора».

Заступниця міського голови Ірина Чебелюк розповіла, що після реставрації в Будинку Прайзлерів хочуть облаштувати готель та ресторан, яких, за її словами, так бракує у Старому місті.

Представники ГО «Семиярусна гора» на цей захід не прийшли і напередодні закликали «жодним чином не підтримувати проведення псевдогромадських слухань з ініціативи міської ради і не брати в них участь».

Зрештою, і учасники громадських слухань більшістю голосів підтримали питання приватно-державного партнерства натомість, що стосується доцільності проведення відкритого архітектурного конкурсу – присутні на слуханнях не підтримали це питання.

Нагадаємо, 22 лютого більшістю голосів депутати Луцькради уже погодили державно-приватне партнерство щодо проєкту «Реставрація з пристосуванням та управління нежитловим приміщенням по вул. Кафедральна, 4 в місті Луцьку». Цікаво, що напередодні активісти заявили, що це питання на розгляд сесії вносили поспіхом та «під покровом ночі».

До слова, раніше ми цікавились у лучан, що вони хочуть бачити у Будинку Прайзлерів.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *