У Луцьку 400-річні підземелля заливають бетоном

image
Назар Тарадюк / 21.10.2024 / 0 Коментарів

У Луцьку на розі вулиць Кафедральна-Драгоманова минулого тижня почали заливати бетоном 400-річні підземелля.

Це сколихнуло громадськість Луцька, адже у Старому місті нищать культурно-історичну спадщину, - пише видання «Конкурент».

Нагадаємо, у квітні цього року Луцька міськрада надала фірмі «МІСТОБУДКОНЦЕПТ» (МБК) дві земельні ділянки у Старому місті: на вулиці Кафедральній, 13, та вулиці Драгоманова, 15. Будуватимуть там житлово-офісний комплекс.

На сесії проект рішення представляв Сергій Козак, чиє ім’я пов’язують із скандальним олігархом Ігорем Палицею. Бо, як відомо, за даними аналітичної системи YouControl, Козак є керівником, засновником та бухгалтером у кількох компаніях. Деякі з них зареєстровані у приміщенні БЦ «Директорія» на вулиці Винниченка у Луцьку. А назва цього бізнес-центру відразу ж асоціюється з іменем соратника скандального олігарха Ігоря Палиці, регіоналом Олександром Товстенюком.

Найцікавіше те, що у міській раді будівельні роботи на підземеллях називають законними – мовляв, «залишки фундаментів підземель консервуються для майбутніх досліджень».

Вдумайтесь лишень – консервуються… під бетоном?

Це викликало шквал емоцій у депутата Луцькради Андрія Лучика. У своєму телеграм-каналі він обурливо написав:

«Міський голова нагнув відділ охорони культурної спадщини і той виср@в повідомлення, що мовляв, нічого зробити не можемо, бо вище стоячі органи видали дозволи на проведення будівельних робіт.

У висновку Інституту археології чітко зазначено, що будівельні роботи можна проводити на глибину не більше 1 метра.

А тепер подивіться, чи котлован на фотографіях більше 1-го метра? Навскидку, разом із бетонною подушкою там метрів зо три глибини».

Виходить, що орієнтовно два метри історико-культурного шару – поза дозволами.

«В цьому й полягає кримінал щодо руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини», – вважає Андрій Лучик.

До слова, у висновках згаданої депутатом відповіді від Науково-дослідного центру «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України йдеться про таке:

«Внаслідок відсутності археологічного культурного шару та об'єктів, які б потребували консервування та реставрації до глибини в –1 м від денної поверхні на вказаній ділянці до цієї технологічної глибини можуть бути реалізовані проекти будівництва без необхідності проведення подальших наукових археологічних досліджень».

Андрій Лучик разом із колегою по депутатському корпусу Михайлом Находом у п’ятницю, 18 жовтня, були на місці «злочину» та викликали поліцію, написавши заяву про злочин за ст. 298 ККУ (Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини).

Сьогодні ж, 21 жовтня, Михайло Наход теж побував у Старому місті, де будівельні роботи тривають.

«Руйнування історичних пам'яток під покровительством Ігоря Поліщука у Старому місті Луцька продожується.

В п'ятницю, після нашого з Андрієм Лучиком, приїзду на Кафедральну 13 та виклику поліції варвари роботи призупинили. Але не надовго. Сьогодні безчинство продовжується.

Впевнений, що за такі дії варварів та мера міста наступить відповідальність!», – написав у фейсбуці Михайло Наход.

Нагадаємо, У мерії Луцька прокоментували скандал в Старому місті.

Читайте також: Офіси на археологічних розкопках: хто отримав землю в Старому місті

Також ми писали - Поки знищують історію Луцька, мер Ігор Поліщук бездіє, - ЗМІУ Луцьку забудовники заливають історичні підземелля бетоном.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *