Волинські медики купують «швидкі» у фірми з російським «шлейфом»

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Волинські медики купують «швидкі» у фірми з російським «шлейфом»
image
Еля Коротинська / 10.09.2024 / 0 Коментарів

Комунальне підприємство «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Волинської обласної ради закупило ще 4 нових автомобілі швидкої допомоги. Про це стало відомо з оголошення про намір укласти договір з постачальником, розміщеного на майданчику публічних закупівель «ProZorro».

Зокрема, 3 вересня 2024 року керівництво волинської екстренки оголосило запит цінових пропозицій, а вже 6 вересня – визначило переможця. На придбання 4 нових автомобілів швидкої допомоги були готові витратити 13,6 млн грн бюджетних коштів. Серед вимог, що прописані у тендерній документації, авто має бути обладнане: ношами, дефібрилятором, апаратом для штучної вентиляції легень, ЕКГ, холодильником для медикаментів, ларингоскопом, пологовим комплектом та іншими медприладами.

На закупівлю подалось 2 підприємства:

Найбільш вигідною стала цінова пропозиція ТОВ «Автоспецпром». Підприємство запропонувало поставити 4 автомобілі швидкої допомоги за 10 796 000 грн. Це мають бути транспортні засоби типу С на базі Citroën JUMPER (4х2). Тож вже 6 вересня комунальне підприємство опублікувало оголошення про готовність підписати договір з ТОВ «Автоспецпром». Таким чином, автомобілі швидкої допомоги мають доставити лікарям до 30 вересня 2024 р.

Варто зауважити, що з початку 2021 року автопарк волинської екстренки не оновлювався. Та лише за останній рік керівництво комунального підприємства знайшло декілька десятків мільйонів бюджетних грошей і з кінця осені 2023 року провело вже 3 закупівлі на 32 396 000 грн. Таким чином, загалом за рік КП «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» придбало 12 нових автомобілів швидкої допомоги.

Участь у всіх трьох закупівлях приймали 2 ті самі підприємства – ТОВ «Ксенко авто продакшн» та ТОВ «Автоспецпром». Щоразу перемогу здобувала друга фірма.

Варто зауважити, що вже в червні підписанням договорів на постачання швидких займався – заступник директора комунального підприємства з технічних питань, депутат Луцької міської ради Микола Федік.

Що ж до фірми-переможця усіх трьох тендерів, то за нею в Україні тягнеться «шлейф». ТОВ “Автоспецпром” – це фірма, яка спеціалізується на переобладнанні автомобілів під “швидкі”.

ТОВ «Автоспецпром» має статутний капітал всього 25 000 грн і зареєстроване на Київщині у 2012 році. Керівницею підприємства є Курченко Світлана Миколаївна. Однак власниками фірми є родина ФістальГерман Емілевич та його брат Володимир через сина Артема.

Цікавим фактом кругообігу засновників у бізнесі є те, що окрім фізосіб засновником ТОВ «Автоспецпром» є також і дочірнє підприємство «Регіон 2002», засновником якого є знову ж таки Герман Емілевич Фісталь та ТОВ «Виробнича компанія Діспомед»,а вже засновником цієї фірми є знову ж таки Еміль Фісталь з племінником Артемом Фісталем та їхнє ж дочірнє підприємство «Регіон 2002».

Основним напрямком бізнесу групи братів Володимира та Германа Фісталів є виробництво та продаж медичних товарів. Вони є дуже непублічними бізнесменами, хоча вже понад 20 років одержують мільярдні контракти від держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З бюджетів Волині і Луцька заплатили 42 млн фірмі, пов’язаній з рф

Як пише «Бюро аналізу політики» на сьогоднішній день, компанії групи братів Фісталів є основними гравцями на цьому ринку, а у 2020 році фактично монополізували ринок автомобілів швидкої допомоги в Україні. Стрімкий розвиток бізнесу даної групи відбувався за часів Януковича, а своєму успіху бізнесмени завдячують екс-нардепу від «Опозиційного блоку» Тетяні Бахтєєвій. Вона - колишня голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, відома як представниця “Партії регіонів”, а у межах минулих скликань була головою підкомітету з питань медичного страхування. Батько Германа та Володимира Фісталя перебуває у дружніх відносинах з Тетяною Бахтєєвою ще з часів університету.

До слова, Еміль Яковлевич Фісталь – хірург, відомий професор, директор Донецького опікового центру. Після окупації – залишився жити і працювати в Донецьку. Еміль Фісталь прибічник незаконного угрупування «ДНР» від яких отримував нагороди і зокрема - орден «Герой праці ДНР».

Це звання він отримав за лікування бурятського танкіста Доржі Батомункуєва, якого рятував від опіків у своєму опіковому центрі у Донецьку. Історія цього бурята свого часу наробила багато галасу і породила велику кількість мемів про «бурятських танкістів». Цього ж буряту в опіковому центрі Еміля Фісталя відвідав Йосип Кобзон, фото трійця – Фісталь, Кобзон та Батомункуєв облетіли сторінки ЗМІ, а російська пропаганда роздмухала з цього справжню істерику.

2017 року Еміль Фісталь став «Людиною року» на території так званої «ДНР». Загалом перелік заслуг цього «Героя ДНР» просто вражає. Особливо на тлі успіхів у бізнесі в Україні. Все це не заважає йому разом із синами пиляти бюджети двох країн – росії, де він веде наукову діяльність та паспорт якої він отримав минулого року, та України, де завдяки його зв’язкам – фірми його дітей одержують мільярдні держконтракти.

У ЗМІ частенько згадують фірму «Автоспецпром», яка роками монополізовувала ринок постачання автомобілів швидкої допомоги та медобладнання в різних регіонах країни. Варто також зауважити, що після Тетяни Бахтєєвої «лобістом» інтересів фірм родини Фісталів став… Олександр Дубінський, якого підозрюють в державний зраді, в підробці службових документів та у організації схеми виїзду за кордон військовозобов'язаного. Зараз народний обранець перебуває під вартою. За даними слідства, він входив до складу злочинної організації, яку сформувало головне управління російського генштабу.

Неодноразово діяльністю фірми «Автоспецпром» цікавились слідчі органи і навіть у березні 2023 року – проводили обшуки у родини Фісталів. Причиною стало невиконання контракту на постачання автомобілів швидкої допомоги, за які з держбюджету фірмі було перераховано понад мільярд гривень.

Як заявили в Нацполіції, у 2021 році ТОВ «Автоспецпром» виграло понад 90% замовлень держпідприємства на постачання «швидких» на суму понад 1,3 млрд. грн. Але минуло два роки, а автомобілів немає, як і грошей, перерахованих у рахунок їхньої оплати. Що цікаво – новина про обшуки зникла як з першоджерела, так і з деяких ЗМІ, які її розмістили.

Також це підприємство ловили на змові з іншими фірмами під час проведення тендерів на закупівлю медобладнання.

Та попри таку «сумнівну репутацію», волинська екстренка вирішила знову укласти договір на постачання швидких з фірмою, за якою «тягнеться російський шлейф». І це при тому, що відповідає за підписання такого договору – представник ВО «Свобода» Микола Федік.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *