Більшість вантажівок - у черзі на «Ягодині», - Демченко

image
Назар Тарадюк / 03.04.2024 / 0 Коментарів

У трьох пунктах пропуску – ПП "Угринів-Долгобичув", "Ягодин-Дорогуськ" та "Рава-Руська-Хребенне" – станом на 3 квітня польські фермери продовжують обмежувати рух вантажівок.

Там на перетин кордону очікують близько 400 вантажівок. Про це в етері "Суспільне. Студія" повідомив речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко.

"В чергах десь 400 вантажівок на цих трьох напрямках. На "Угриневі" черги не було, а більшість із черги — на напрямку "Ягодин". Також залишаються черги на раніше розблокованих напрямках. Особливо це напрямок пункту пропуску "Краківець", де 700 вантажних транспортних засобів і 400 вантажівок в черзі напроти пункту пропуску "Шегині", – повідомив Демченко.

Щодо пункту пропуску "Угринів-Долгобичув", де 2 квітня поновили блокування, то за інформацією від польської сторони, фермери планують пропускати в бік України десь по три вантажівки раз на шість годин, які слідують з Польщі в Україну. А в бік Польщі з України вони планують пропускати по одній вантажівці на добу.

"Суттєво знизився вантажопотік на цьому напрямку, якщо аналізувати вчорашній день (2 квітня, – ред.), загалом тут перетнуло кордон близько 30 вантажних транспортних засобів в обох напрямках. До цього перетин кордону коливався десь на рівні 200 вантажних транспортних засобів", – пояснює речник ДПСУ.

За словами Андрія Демченка, польські страйкарі не пропускають вантажівок, які слідують у Польщу, у пунктах пропуску "Ягодин-Дорогуськ" та "Рава-Руська-Хребенне". А в бік України пропускають по кілька вантажівок на годину.

Нагадаємо, 6 листопада 2023 року десятки польських перевізників почали блокувати три прикордонні переходи з Україною. За інформацією польського Міністерства інфраструктури, у блокувальників є шість вимог:

  • повернення дозволів для українських перевізників;
  • посилення вимог перевезень в рамках ЄКМТ (сертифікатів Європейської конференції міністрів транспорту);
  • заборона реєстрації в Польщі компаній з капіталом з-поза меж ЄС;
  • отримання доступу до української системи "Шлях";
  • окремі черги для машин з ЄС у системі "єЧерга";
  • виділення окремих черг для порожніх авто.

Відомо, що в Луцьку пікетували польське консульство. 20 листопада повідомили, що польські перевізники не пропускають в Україну гумдопомогу

Читайте також: Блокада «Ягодина»: держбюджет України несе мільярдні збитки

11 грудня на «Ягодині» завершилася блокада польськими перевізниками. 13 грудня повідомили, що польські перевізники знову можуть заблокувати пункт пропуску "Ягодин-Дорогуськ". Але їм не дозволили блокувати «Ягодин». Проте 15 грудня перевізники виграли суд. А 18 грудня до акції протесту польських перевізників мали долучитися фермери. І Поляки знову заблокували проїзд вантажівок через «Ягодин».

16 січня На «Ягодині» відновили рух вантажівок. 9 лютого 2024 року в Польщі заблокували залізницю «Грубешів — Володимир-Волинський», а також рух вантажівок через «Ягодин»

На «Ягодині» поляки висипали з вантажівок українське зерно. Тому посольство України в Польщі звернулося до поліції. У Польщі порушили справу через розсипане зерно. А потім Польща перепросила в України за висипане зерно.

Читайте також: Допомога для ЗСУ застрягає на кордоні через поляків, - волонтер

До речі, У Польщі протестувальники розвернули вантажівку з авто для ЗСУ. 18 лютого «Ягодин» повністю заблокували

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Польща торгує з росією через білорусь: розслідування

У Польщі протестувальники почали зупиняти пасажирські автобуси.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *