Під тиском громади Луцькрада запланувала 1 мільярд на військових

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Під тиском громади Луцькрада запланувала 1 мільярд на військових
image
Назар Тарадюк / 19.12.2023 / 0 Коментарів

Луцька міська рада 18 грудня за декілька днів до сесії оприлюднила проект рішення про внесення змін до Програми заходів територіальної оборони територіальної громади на 2022-2024 роки, передбачивши на це понад 1 млрд грн.

Нагадаємо, в рамках громадської ініціативи «Спочатку дрони!», лучани поставили міській владі вимогу виділити з бюджету міста на 2024 рік 1 мільярд гривень на допомогу військовим. Під час попередньої сесії, в ході обговорення запланували 500 мільйонів гривень, та в результаті в головному фінансовому документі міста заклали лише 250 млн.

Це викликало хвилю невдоволення серед простих лучан і самих військових. Зрештою, після 3 місяців пікетів та акцій на підтримку збільшення фінансування допомоги армії, під тиском громадськості – Луцька міська рада вперше озвучила суму в 1 мільярд, яку начебто готові витратити з бюджету міста на потреби захисників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СОТНІ ЛУЧАН ВИМАГАЛИ ВІД МІСЬКРАДИ БІЛЬШЕ ГРОШЕЙ НА ЗСУ. ВІДЕО

Першочергово у мерії вирішили назву Програми викласти в новій редакції: «Програма покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин та інших військових формувань, проведення заходів територіальної оборони та мобілізаційної підготовки Луцької міської територіальної громади на 20222024 роки».

Серед учасників програми, окрім виконавчого комітету та структурних підрозділів міської ради - Луцький об’єднаний міський ТЦК та СП, Волинський обласний ТЦК та СП, військові частини Збройних сил України та інших військових формувань, Луцький зональний відділ ВСП, добровольче формування Луцької міської територіальної громади №1 і квартирно-експлуатаційний відділ м. Володимир.

«У нас діяло дві програми - Програма покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин, проведення заходів територіальної оборони та мобілізаційної підготовки на території Луцької міської територіальної громади і Програма заходів територіальної оборони. У зв’язку з певними труднощами у процедурах закупівлі і витрат коштів по запитах, аби дещо спростити ці всі процедури і не було плутанини – вирішили не припиняти дію цих програм а об’єднати», - пояснила у коментарі виданню «Insider Media» начальниця відділу оборонно-мобілізаційної і режимно-секретної роботи Луцької міської ради Ніна Бенесько.

Виявляється змінили не лише назву. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми становить 1 095 600 000 грн. Тож у додатку по ресурсному забезпеченню у графі на 2024  вперше прописали цифру в 1 000 000 000 грн.

Фото програма

 

Тим не менше, зміни також внесли і до переліку завдань та заходів і відповідно – витрат на їх реалізацію.

Так, на організацію та проведення навчальних зборів військовозобов’язаних запасу та резервістів у 2024 році витратять 100 000 грн, ще 7 000 000 піде на їх перевезення та виготовлення бланків повісток та іншої документації. Окремо 100 000 грн витратять на бланки особових справ і приписні посвідчення і 50 000 – на призов громадян на строкову службу в армії.

На облаштування тирів у школах наступного року планують скерувати 200 000 грн і окремо 100 000 грн на проведення дитячо-юнацької гри «Сокіл» («Джура»). Також 100 тисяч гривень хочуть витратити на облаштування стадіонів смугами перешкод по довоєнній підготовці і наметового містечка для проведення вишколів.

500 000 грн у 2024 році планують виділити на національно-патріотичне виховання молоді і 80 тисяч – на інформаційні матеріали і методички для популяризації військової служби.

Та найбільше коштів з бюджету в рамках програми наступного року обіцяють спрямувати на придбання та закупівлю матеріальних цінностей для військових. Міська влада висловила готовність витратити на це загалом 976 740 000 гривень.

Зокрема на придбання:

речового майна: каремати, спальні мішки,  палатки армійського типу УСБ,  наплічники, термобілизна, балаклави, шкарпетки, дощовики, флісові шапки, кепки, рюкзаки, павербанки,  розпізнавальні знаки тощо;

засобів розвідки: квадрокоптери, тепловізори тощо;

військового спорядження: бронежилети, каски, розгрузки, тактичні ліхтарі, тактичні окуляри,  наколінники тактичні, тактичні рукавиці, компаси, мотузки, карабіни, аптечки, сокири, пили, лопати, казани, триноги тощо;

засобів життєзабезпечення: дизельні агрегати для вироблення струму, електрогенератори (генератори), подовжувачі на катушках по: 25 м та 50 м, печі обігрівальні польові з трубами тощо;

засобів гігієни: одноразовий посуд, вологі та сухі серветки тощо.

Придбання комп’ютерної техніки, ІР телефонних апаратів, обладнання та матеріалів для обладнання пункту прийому особового складу військової частини та техніки; обладнання внутрішнього зв’язку (комутатор шлюз, базовий блок тощо); обладнання відеонагляду тощо.

Закупівля засобів радіозв’язку (портативні радіостанції транкінгового зв’язку з режимом шифрування) тощо.

Забезпечення паливно-мастильними матеріалами, іншими матеріально-технічними засобами, обладнанням (кухонно-столового, холодильного, для польової лазні).

Закупівля будівельних матеріалів, інструментів, електрообладнання, іншого майна та обладнання тощо.

Проведення ремонтно-будівельних,  будівельно-земельних робіт та інших робіт, надання послуг тощо.

І що цікаво – вперше у програмі міська влада прописала, що окрім запасних частин до бойової та автомобільної техніки, здійснення її ремонту за бюджетні кошти - буде проводитись закупівля автомобілів.

Також змінами до програми передбачено 15 мільйонів гривень на забезпечення безперебійної роботи підприємств критичної інфраструктури, функціонування комунальних підприємств, установ та організацій в умовах виникнення надзвичайної ситуації і будівництво та облаштування фортифікаційних споруд.

Основне джерело фінансування – бюджет Луцької міської територіальної громади.

Однак, як часто любить пояснювати мер Ігор Поліщук: «програма, це не фактичне виділення коштів, а лише наміри про їх виділення».

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *