Рабини просять змінити Коломойському запобіжний захід

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Рабини просять змінити Коломойському запобіжний захід
image
Назар Тарадюк / 24.10.2023 / 0 Коментарів

З проханням розглянути можливість зміни запобіжного заходу бізнесмену Ігорю Коломойському, який вже майже два місяці перебуває у слідчому ізоляторі, до генерального прокурора України Андрія Костіна звернулися головні рабини України.

Просять обрати запобіжний захід не пов’язаний із триманням під вартою, - пише УНІАН.

У зверненні 23 рабини регіонів та міст України звертають увагу генпрокурора на те, що Ігор Коломойський є відомим бізнесменом, меценатом та благодійником, який системно підтримував єврейську громаду в Україні та інших країнах.

Вони нагадують, що загальновідомою є видатна роль та особистий внесок Ігоря Коломойського у збереження територіальної цілісності України, стабілізацію кількох ключових регіонів на сході країни під час і після Революції Гідності.

"Не буде перебільшенням зазначити, що, значною мірою завдяки його позиції та зусиллям на посаді голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації у 2014-2015 роках, схід України уникнув долі Донецька та Луганська", — йдеться у зверненні.

Також рабини підкреслюють, що Ігор Коломойський не підозрюється у вчиненні будь-яких злочинів проти національної безпеки України або у причетності до насильницьких злочинів і звертають увагу на те, що бізнесмену скоро вже 61 рік та він має не найкраще здоров’я.

"Маючи громадянство Держави Ізраїль, він не залишив територію України у зв’язку з початком повномасштабного вторгнення росії 24 лютого 2022 року", — додають підписанти звернення.

Вони переконані, що перебування людини під вартою в такому випадку виглядає необґрунтовано та несправедливо.

"Виходячи з цих фактів ми дійсно не розуміємо реальні підстави затримання шановного пана Ігоря Коломойського і просимо розглянути його стан з погляду гуманності, неупередженості та можливості застосування запобіжного заходу не пов’язаного з триманням під вартою", — підсумовують рабини.

Як прокоментував лист до генпрокурора один з його підписантів, Головний рабин Дніпропетровського регіону Шмуель Камінецький, рабини не розуміють реальної необхідності тримання під вартою Коломойського, "який виконував та виконує й наразі всі вимоги слідства й суду, та вже тривалий час постійно проживає в Україні і не виїжджав за її межі навіть в умовах повномасштабної війни".

Нагадаємо, 2 вересня Служба безпеки України, Бюро економічної безпеки та Офіс генпрокурора вручили Коломойському підозру за статтями 190 та 209 Кримінального кодексу: шахрайство та легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом. Згодом Коломойський отримав ще 2 підозри: про виведення з Приватбанку загалом 15 млрд грн.

Шевченківський райсуд Києва обрав Коломойському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 днів із можливістю внесення застави в розмірі майже 510 мільйонів гривень. Згодом розмір застави збільшили до 3,89 млрд грн.

8 вересня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура на 2 доби наклали арешт на активи та майно Коломойського.

Суддя Вищого антикорупційного суду Олег Ткаченко 21 вересня відмовив прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в арешті активів олігарха Ігоря Коломойського.

Йому загрожує до 12 років ув'язнення.  

Відомо, що Апеляційний суд залишив в силі запобіжний захід у вигляді перебування під вартою та застави у 3,8 млрд гривень бізнесмену Ігорю Коломойському.

Також відомо, що детективи відмовляються залучати консула Ізраїлю.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *