ТОП російських колаборантів, яких затримали на Волині. ПІДСУМКИ 2022

  • Головна
  • НОВИНИ
  • ТОП російських колаборантів, яких затримали на Волині. ПІДСУМКИ 2022
image
Оля Коновалова / 06.12.2022 / 0 Коментарів

З початком повномасштабного вторгнення в Україну СБУ активізувала свою діяльність та викрила чимало зрадників та колаборантів на Волині в тому числі. Крім того, волинські силовики долучились до документування та розслідування злочинів по всій Україні.

2022 рік став неабияким випробуванням для українців та волинян зокрема, адже повномасштабна війна не оминула нікого. Це, своєю чергою спровокувало цілу хвилю затримань та викриттів зрадників та колаборантів. 

Редакція Insider Media нагадує, якими були ТОП затримання колаборантів на Волині.

Так, у березні спецслужбовці затримали зрадника, який винен в обстрілах луцького аеродрому Ним виявився музикант волинської філармонії, авіалюбитель Ілля Сметанін.

СБУ встановили, що він передавав ворожим спецслужбам інформацію про типи і кількість військових літаків, місця їх дислокації, тренувальні польоти, особисті дані військовослужбовців аеродрому.

Протягом 24-28 лютого Сметанін постійно «зливав» інформацію росіянамЗавдяки його «допомозі» аеропорт був обстріляний із ракет, що призвело до тотальної руйнації його інфраструктури.

Після цього зрадник доповів про результат удару в рф.

Зараз зрадника судять, щоправда, засідання проходять в закритому режимі.


У травні у Луцьку засудили росіянина, який у 2014-15 роках воював у складі бандформувань т.зв. «ДНР», а після повномасштабного вторгнення незаконно перетнув білорусько-український кордон та проживав на Волині.

Затримали диверсанта у березні. Бойовик планував потрапити у Львів та Тернопіль, де мав «залягти на дно» та очікувати подальших злочинних вказівок. Для цього він мав усі необхідні засоби ураження та прикриття.

Слідчі СБУ встановили, що громадянин рф протягом 2014-2015 був членом НЗФ «Восток», а потім і бригади «Пятнашка» та воював на боці терористів проти ЗСУ поблизу Світлодарської дуги, м. Авдіївка, м. Ясинувата, м. Красний Лиман.

Засудили злочинця до 5 років 3 місяців позбавлення волі.


У серпні у Луцьку викрили чоловіка, який втік від війни з Маріуполя, але продовжував пропагувати за росію. У ході обшуку за місцем проживання зловмисника у Луцьку, правоохоронці виявили та вилучили осколкову гранату, набої різного калібру та холодну зброю, ворожу пропагандистську атрибутику.


Також на Волині судитимуть псевдопрокурорку, яка погодилася співпрацювати із загарбниками. 50-річну мешканку селища Станиця Луганська обвинувачують у тому, що в квітні 2022 року вона добровільно погодилася співпрацювати із загарбниками, обійнявши псевдопосаду «помічника прокурора прокуратури Станично-Луганського району Генеральної прокуратури» так званої ЛНР, що діє на тимчасово окупованій території.

Досудове розслідування здійснювали слідчі УСБУ у Волинській області в порядку спеціального досудового розслідування (in absentia) у відсутності самої підозрюваної.

Псевдопрокурорці загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 15 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років, з конфіскацією майна або без такої.


СБУ відкрила справу і щодо ще двох псевдопрокурорів - 32-річної жительки Луганщини та 34-річного мешканця Луганська.


Ще один зрадник не лише проживав на території Волині, а навіть одружився тут. Йдеться про громадянина білорусі. 24 лютого він отримав завдання від співробітника білоруського КДБ збирати інформацію про стратегічне та мобілізаційне розгортання військ ЗСУ на території Волині й того ж дня  через WhatsApp «злив» кдбісту інформацію про переміщення військової техніки колоною батальйонної тактичної групи.


У Луцьку засудили також 41-річного донеччанина, який після повномасштабного вторгнення військ рф в Україну утік на Волинь та знайшов прихисток у селі поблизу Луцька. Чоловік погрожував місцевому священнику, його родині та прихожанам Православної української церкви висловами на кшталт: «После прихода россиян все нацики и представители восточных областей, которые их поддерживают будут ... уничтожены...», «Будем резать вас, уничтожать вас, издеваться над вами, вашей семьей, всеми нациками и священниками». Зрештою, його засудили до 2 років позбавлення волі. 


Не менш резонансною стала історія затримання у Ковелі кілерів, які готувались до фізичної ліквідації міністра оборони Олексія Резнікова та керівника Головного управління розвідки Кирила Буданова, а також відомого українського активіста. За вбивство кожного з них російські «куратори» обіцяли винагороду у розмірі від 100 до 150 тис. дол. США.

ДРГ була сформована кадровими співробітниками воєнної розвідки рф для проведення підривної діяльності на території Україні. До її складу увійшов мешканець тимчасово окупованого Луганська, який у складі незаконних збройних формувань терористичної організації «лнр» брав активну участь у бойових діях проти сил АТО на сході. 

Та чи не найбільше розголосу отримала новина про затримання одіозного нардепа Віктора Медведчука. Згодом тодішній голова СБУ Іван Баканов розповів деталі спецоперації із затримання нардепа-втікача. Він повідомив, що фсб рф намагалась вивезти його спочатку до Придністров’я, а згодом – до москви. СБУ затримала Медведчука по дорозі – на виїзді з Київської області.

Сам же Медведчук невдовзі звернувся до Зеленського та путіна і навіть розповів СБУ про деякі свої схеми.

Та все ж попри війну десятки таких юросіб залишаються формально чинними й можуть бути не лише осередками роспропаганди, а й підривними ланками ворожих спецслужб, зокрема й на Волині. 

На дев’ятому місяці повномасштабного вторгнення росії в Україну залишаються десятки організацій, які є або прямими партнерами російських культурно-пропагандистських структур, або опосередкованими носіями «русскомирних» ідей. Є такі, на жаль, й на Волині. До списку формальних партнерів фонду «Русский мир» в Україні входять лучанка – засновниця «Російського культурного центру» Ольга Саган, брати-пропагандисти Олександр та Михайло Кононовичі та ексексголова громадської ради при ОДА Олександр Волянюк. Як з’ясувалося, їхні «контори» на Волині досі існують.

 

ВСІ ПІДСУМКИ 2022 РОКУ:

 

ТОП скандальних тендерів на Волині. ПІДСУМКИ 2022

ТОП призначень на Волині. ПІДСУМКИ 2022

Найрезонансніші аварії на Волині. ПІДСУМКИ 2022

ТОП публікацій Insider Media. ПІДСУМКИ 2022

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *