Мерії Луцька активісти закидають методи Януковича. Що їм відповіли

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Мерії Луцька активісти закидають методи Януковича. Що їм відповіли
image
Наш Інсайдер / 17.07.2023 / 0 Коментарів

Учасники громадської ініціативи "Семиярусна гора" кажуть, що провели толоку в Гостинному дворі або Будинку Прайзлерів, але їм нібито намагалися завадити "тітушки" з Луцької міської ради. Натомість у мерії обласного центру заявили, що інформацію про подію активісти подали неправдиво, та ще й обмежили участь інших охочих приєднатися до заходу.

ЩО ЗАЯВИЛИ АКТИВІСТИ

"Рейв-толока Прайзлерів пройшла успішно! Ви усі молодці! До нас долучилася велика кількість людей, і ми змогли впорядкувати хаос, створений міцними господарниками. Окрема подяка DJ, який додав нам енергії швидше прибрати простір. Натомість збори громадян не відбулися через втручання організованої групи осіб, яку ми називаємо тітушками. Що ми маємо на увазі і чому це небезпека для всіх жителів громади, читайте..." - пишуть вони у Facebook.

Далі допис побаємо без змін і правок

Занепад і деградація

14 липня Луцька міська рада зробила радикальний крок назад, до суспільства часів Януковича та Захарченка. Для багатьох ці імена вже давно забуті, проте нині ЛМР використовує їхні методи для підриву демократичних механізмів у міській громаді. Прикладом цього є використання тітушок для зриву зборів громадян, які мали відбутися після толоки 14 липня.

Головні фігуранти

Тітушки — це організовна група людей, метою діяльності яких є провокації чи інша підривна діяльність, здійснена за наказом органів влади чи місцевого самоврядування. Цей термін набув популярності в 2013 році, коли режим Януковича наймав тітушок проти активістів Євромайдану.

Адмінтиск

У нашому випадку організатором провокації був директор департаменту молоді та спорту ЛМР Володимир Захожий. За його вказівкою була зібрана організована група людей з працівників та вихованців міських спортивних шкіл. Коли ми не допустили їх до участі в зборах через невиконання умов реєстрації, вони заблокували обговорення порядку денного, кричали, погрожували і не давали проголосувати учасникам зборів.

Фільм

Два представники Луцького молодіжного центру перетворили цей процес на зйомки. Один з них навіть знімав збори на екшн-камеру, щоб згодом прозвітувати про це перед замовниками. Тут ми закликаємо їх опублікувати це відео. Відмову це зробити ми сприйматимемо, як публічне визнання неправомірності своїх дій.

Відповідальність

Сьогодні нас залякують і не дають реалізовувати право на мирні зібрання. Завтра цей режим буде фальсифікувати результати виборів чи ув’язнювати активістів. Тому ми не маємо права пасивно очікувати продовження цієї історії. Ми вимагаємо проведення службової перевірки і притягнення до відповідальності для всіх працівників ЛМР, причетних до організації цієї ганебної акції. Ви теж можете долучитися до колективного звернення за лінком у шапці.

ПОЗИЦІЯ ЛУЦЬКОЇ МІСЬКРАДИ

Директор департаменту молоді та спорту ЛМР Володимир Захожий каже, що конфліктна ситуація з учасниками ініціативи "Семиярусна гора" триває близько року. 

"Минулого року вони зверталися, щоб облаштувати молодіжний урбаністичнй простір в рамках проект БУР. Ми надали всі дозволи і сприяли. Комунальніслужби вивезли сміття, наприклад. Вони навели порядок і висадили насадження. І була домовленість, що літо перебудуть, а коли почнеться процедура державно-приватного партнерства — вони з'їдуть. Для того, приміром, меблі ставилися нестаціонаріні. А коли дійшло до з'їзду, то вони відмовилися", - розповів посадовець.

Так, за його словами, активісти ініативи заявили, ніби Будинок Прайзлерів готують, щоб передати "таємному інвестору". 

"Зрештою відбулися громадські слухання і люди підтримали процедуру державно-приватного партнерства. І зараз вони знову збираються та заявляють, що там має бути молоджіний простір. Попри те, що будівлі в аварійному стані, є відповідні акти спеціалізованих комісій.

Зрештою, поспілкувавшись з представниками молодіжного громадського сектору я зрозумів, що вони не мають підтримки серед інших організацій.... А 14 липня низці представників молодіжного громадського сектора Луцька, які прийшли на толоку, щоб взяти в ній участь і в зборах, які відбувалися, відмовили в реєстрації, мовляв, пізно прийшли. Почався галас. Вони провели збори попри заперечення тих людей, які намагалися реєструватися. 

Самі збори провели з порушенням. Коли проводили голосування, то головуючий казав, що голосували 10 людей "за", хоча реально голосували 4 людини", - додав Володимир Захожий.

ІСТОРІЯ ПРОБЛЕМИ

Нагадаємо, влітку 2022 року в дворі Будинку Прайзлерів громадська організація молодих урбаністів «Семиярусна гора» власними силами облаштувала Гостинний дворик, для того, аби люди мали можливість там відпочивати та проводити різні публічні заходи. «Семиярусна гора» активно виступала за збереження будівлі та пропонувала провести відкритий архітектурний конкурс. Для цього активісти навіть намагались організувати громадські обговорення, з чим звернулися до міської ради, втім отримали відмову.

Натомість міська рада ініціювала свої громадські слухання, на яких помітили чимало працівників бюджетних установ громади та різних структурних підрозділів міської ради. 

Зрештою, питання таки «протисли» і, як заявляли активісти, на розгляд сесії вносили поспіхом та «під покровом ночі»

А вже 26 квітня Луцькрада зобов’язала виконком утворити конкурсну комісію з визначення приватного партнера, який реконструюватиме Будинок Прайзлерів.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *