Всі самостійно вирішували питання, аж поки це не почало стосуватись фірми Володимира Бондаря, — Ігор Волошенюк

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Всі самостійно вирішували питання, аж поки це не почало стосуватись фірми Володимира Бондаря, — Ігор Волошенюк
image
Наш Інсайдер / 22.11.2022 / 0 Коментарів

Під час останніх сесій Волинської обласної ради депутат Ігор Волошенюк та його соратники по фракції з «Аграрної партії» часто виступали з гострими та критичним зауваженнями. Зокрема, що стосується КП «Волиньприродресурс» чи скандалу довкола податкової.

Редакція видання Insider Media поспілкувалась з депутатом щодо піднятих ним питань.

 Перш за все, як ви розцінюєте скандал, який мав місце під час минулої позачергової сесії Волинської обласної ради?

– Ситуація, що стосується податкової – не нова. Проблема з податковими накладними дійсно є, але вона виникла не сьогодні, не вчора і навіть не місяць тому. Ще з 2020 року, почали масово блокувати податкові накладні і тоді їх було дуже важко розблокувати навіть через суди. Минулого літа також була досить схожа ситуація. І всі це знали – і Недопад (голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, - ред.),  і депутати. Всі якось самостійно вирішували свої питання, аж поки це не почало стосуватись фірми Володимира Нальковича (Володимир Бондар, депутат Волинської обласної ради, - ред.). Я нічого не маю проти нього – він бізнесмен, він нормальна людина, і я погоджуюсь, що треба захищати будь-яку людину – депутат він чи не депутат. Бо для того нас люди і обрали, щоб ми відстоювали людей і бізнес. Але ж вони на сесії підняли питання не щодо всієї системи, а тільки стосовно однієї людини, а так це не вирішується.

Колись вже була схожа ситуація, коли масово роздавали землю і всі звинувачення летіли на адресу голови Держгеокадастру, який на той час був тільки 2 місяці призначений в.о. керівника. Тоді наша «Аграрна партія» ініціювала створення комісії для вивчення цього питання і той самий Володимир Налькович, той самий Недопад говорили все тими ж словами, якими я говорю зараз. Що питання не в людині, а в системі. А зараз – така ж сама ситуація, але вони на неї реагують зовсім інакше. Це система, а одна людина не може вплинути на роботу цієї системи.

Як, наприклад на митниці – от ми возимо постійно возимо якийсь товар, розмитнюємо його. Але є такі випадки, коли вибиває в базі, що машина має їхати на огляд – і вона їде. Ми додаємо всі документи, що треба, робимо необхідні копії, даємо протоколи, і навіть запрошуємо акти зі своїх контрагентів в Польщі. І це нормально.

А тут... Ну не вирішиться воно так, кого б не поставили – Волошенюка, чи того самого Недопада, чи Бондаря. Наше оце голосування – воно нікчемне, бо воно не дає ніякої юридичної підстави.

В нас є 5 народних депутатів, чого вони не підіймали питання на рівні Києва? Через прем'єр-міністра, наприклад, хай голосують разом.

А що стосується ситуації, коли не пускали журналістів… Це неправильно, але ми повинні розуміти, що є закон, є воєнний стан і різні ситуації.

Чомусь голова облради раніше не йшов вирішувати якісь подібні ситуації, адже це не перший випадок, що журналістів кудись не пускають.

Це взагалі неприпустимо, коли сесія йде, а голова встає, оголошує перерву, бо бачте-но «Аверс» не пускають… Я з великою повагою ставлюсь до журналістів, але давайте будемо послідовні і тоді будемо відстоювати таким чином інтереси всіх. Завтра когось іншого не будуть пускати – давайте подзвонимо голові під час сесії і подивимось, чи піде він заступатись за когось іншого і побачимо чи це вибіркове відношення, чи ні.

Тим більше, що зараз воєнний стан і податкова – це режимний об’єкт, журналістам же пояснили, що треба мати акредитацію і тоді ніяких проблем не буде.

А коли через це сесію зупинили – для мене це просто дико. Виходить, що депутати обласної ради для голови ніщо. І перетворити обласну раду на підтанцьовку чиюсь, бо всі ми знаємо чий то телеканал – я на це не згідний.

Ми подавали на сесії свій проєкт щодо податкової – ми пропонували створити комісію, до якої включити людей з бізнесу, депутатів, когось від податкової. Якщо є питання в когось – зібрали круглий стіл, обговорили його і вирішили. Але нашу пропозицію на сесії не підтримали. Мене багато хто запитує чи я не боюсь висловлювати свою думку. А чого я маю боятись? Я що щось вкрав в когось? Я маю свою думку і я говорю не своїми словами, а словами моїх виборців. Бо те, що я казав – це слова тих самих підприємців, яким так само блокують податкові накладні. Ми з ними це обговорювали, але жоден з них не сказав, що це питання в керівнику податкової чи його заступниці, чи комусь іншому. Послухайте, що люди в області говорять.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Чому обранці волинської громади хочуть «позбутися» головного податківця краю

Я від початку депутатств б’юся за те, щоб нам звіт дало комунальне підприємство «Волиньприродресурс» – скільки воно наторгувало, скільки податків заплатило. Всі ми пам’ятаємо, що коли нам обіцяли, що це буде найбільший платник податків. А в результаті – ніхто нічого не може добитися.

Виходить так – де люди наближені до їхньої команди, то їм можна все по максимуму, а решті — по закону. Я не кажу, що я великий борець, але дотримуйтесь хоча б елементарних речей, які ви озвучували людям. Вже дожились до того, що з того підприємства хотіли зробити акціонерне товариство. Ми ж досі не знаємо, може його вже переробили.

Як ви гадаєте, що заважає КП «Волиньприродресурс» бути прибутковим підприємством?

– А воно і є прибутковим, просто його штучно роблять неприбутковим. Коли я підняв питання на позаминулій сесії – де ж податки, то мені відповіли, що війна. Щось незрозуміле пробурмотіли і я зрозумів, що ніхто відповіді так і не дасть. А потім через 2 тижні затримали машину набиту бурштином, яка їхала в Польщу… То хтось же ж його миє той бурштин! При чому нелегально.

– А аукціони? Ніби ж показують скільки продали, скільки заробили...

– Вони то аукціони роблять якісь, але ж потім такі витрати підприємства показують на папері, що ніби всі прибутки туди і йдуть. А самі працюють по договорах, які заключили з приватними фірмами.

Як ви оцінюєте роботу облради в умовах війни? Чи могла б вона бути ефективнішою? Чи були якісь нагальні проєкти рішень, які важливо було б прогоосувати для області, але вони не знайшли підтримки серед народних обранців?

– Коли треба пропхнути проєкти рішень, які стосуються афілійованих компаній чи ще чогось, то в нас різко збирається сесія позачергова, а ті питання, які треба було б давно прийняти – вони пів року-рік тягнуться. 

Ми прекрасно розуміємо, хто в нас зараз більшість – «За майбутнє», БЮТ, «Свобода» та «Сила і честь». На цій сесії ми вже побачили, що «Слуг народу» злили і останні вже принципово не голосують за оцю всяку дурню, бо це дурня дійсно.

Тому зараз «Слуга народу», «Аграрна партія» і «Європейська солідарність» от ми втрьох вже в так званій опозиції. Ми ще можемо щось сказати, а всі інші, ви ж бачите, слухняно піднімають руки і голосують тихенько, а хто не хоче голосувати – просто не з’являється на сесію.Дуже важливою зараз мала б бути підтримка аграріїв, бо аграрна галузь на Волині є найбільш бюджетоутворюючою. Зараз в аграрників є кілька проблем – дороге паливо, дороге міндобриво і  навпаки низька ціна на збут своєї продукції. Плюс – через несприятливі погодні умови багато втрат понесли. І тому зараз багато фермерів просто на межі виживання.

Так давайте їм максимально допоможемо. Керівник управління агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Юрченко запропонував виділити 8 млн грн на допомогу маленьким фермерам, щоб вони змогли втримати свою діяльність «на плаву». Але сьогодні вже стало відомо, що замість 8 мільйонів планують виділити тільки 1. То що там того мільйона? У нас зараз перевиконання бюджету, чому ми не можемо розробити якусь програму підтримки аграріїв? Чи підприємцям можна допомогти, які зараз на грані закриття, хоча б за комуналку заплатити.

Зате зарплати керівникам комунальних підприємств по 200 тисяч ми можемо дати, або в Недопада одного 5 радників. Для чого вони? Для чого ті радники?

Я вам так скажу, що ті люди, які не живуть в Україні і не збираються тут жити, але бізнес мають тут і качають гроші з України, то це взагалі… Але народ їх вибирає.

Відійдімо від питань політики до більше соціальних. Розкажіть про свою волонтерську діяльність.

 У квітні ми заснували громадську організацію «Медицина в дії», яку очолила лікарка. Ця організація співпрацює з канадійцями. Вони постійно надають нам допомогу – продуктові набори, медикаменти, засоби гігієни, візки. Не так давно передали нашим волинським рятувальникам пожежну амуніцію дуже хорошу. Допомагаємо людям по всій Україні, як переселенцям, так і людям на деокупованих територіях. До нас часто звертаються різні церковні громади чи інші організації, бо знають, що ми привозимо великі об’єми гуманітарної допомоги від наших партнерів.

Ми вже привезли десь пів тисячі тон цієї допомоги, машин 15-20 це точно. І ми роздаємо це все людям і не піаримось на тому, робимо свою справу тихо. А оце куплять якогось генератора, 20 чоловік біля нього стане, щоб фотографію зробити…

Наша громадська організація підписала договори з кількома волинськими громадами, і надалі будемо діток з цих громад відправляти на навчання в Канаду. Тобто співпраця у нас з ними дуже потужна.

Бачите, що росія виробляє, вони з кожним разом нас все більше і більше намагаються зламати. Чим ближче до зими, тим більше вони обстрілюють. Нам буде дуже складно, треба це розуміти.

Але ми українці, ми все переживемо і без світла, і без газу, і без води – саме головне це людське життя.

Ця війна нас багато що навчила і як жити, і як хазяювати, але ми ніколи не повернемо ці життя. Зараз нам весь світ допомагає. А згадайте, як було в перші тижні? Всі тоді тільки спостерігали – що буде далі. Завжди всі обирають сильного, а ми сильні, тому ми все здолаємо!

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *