Чому Коломойський не платить заставу

image
Назар Тарадюк / 25.09.2024 / 0 Коментарів

У зміні запобіжного заходу для бізнесмена Ігоря Коломойського із застави у розмірі 1 млрд 877 млн 360 тисяч гривень на домашній арешт або особисте зобовʼязання 25 вересня відмовив Шевченківський районний суд міста Києва.

Про це пише УНІАН.

Відповідне рішення оголосив слідчий суддя Олексій Глянь, який повідомив, що ця ухвала про відмову у задоволенні клопотання змінити запобіжний захід оскарженню не підлягає. Під час судового засідання Коломойський пояснив, чому відмовляється вносити визначену судом заставу у розмірі 1 млрд 877 млн 360 тисяч гривень.

"Я вважаю, що це кримінальний рекет, який йде з самого верху. І з самого початку мені казали про те, що буде 3 мільярди з чимось, ще до того, як мене посадили. Мене попередили працівники служби СБУ у високих чинах, що буде мільярдна застава", - наголосив Коломойський.

Бізнесмен зазначив, що розмір застави впродовж останнього року змінився з близько 3,9 млрд до 1,8 млрд гривень.

"Сама головна задача, щоб я сидів у в'язниці. Ось я сиджу", - пояснив Коломойський.

За його словами, відмова вносити заставу - це принципова позиція.

"Бо я вважаю, що це рекет на державному рівні із використанням усіх силових структур, і в тому числі судової влади. Мене взяли як заручника, посадили до в'язниці та вимагають гроші", - наголосив Коломойський.

Адвокат В'ячеслав Краглевич нагадав, що кінцевий строк тримання Коломойського під вартою мав закінчитися 2 вересня 2024 року, однак сторона обвинувачення подавала клопотання про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою на заставу. Водночас Краглевич зазначив, що Коломойський не буде сплачувати будь-який розмір застави, який буде визначений судом.

"Ми просимо змінити цей запобіжний захід, який зараз встановлений, з застави відповідно на домашній арешт... або встановити відповідно особисте зобов'язання", - звертався до суду Краглевич.

Своєю чергою, адвокат Олександр Лисак наголосив, що застава не внесена, бо є непомірною. За його словами, Коломойський не вважає за потрібне вносити будь-які кошти, бо відсутня обґрунтована підозра і відсутні ризики, на основі яких була оголошена підозра.

Крім того, адвокат Олег Пушкар відзначив, що останній рік, під час тримання Коломойського під вартою, жоден ризик, про який каже сторона обвинувачення, не виправдався. Зокрема, Коломойський не намагався сховатися, ні на кого не впливав, ніякі документи не знищував.

Нагадаємо, 2 вересня Служба безпеки України, Бюро економічної безпеки та Офіс генпрокурора вручили Коломойському підозру за статтями 190 та 209 Кримінального кодексу: шахрайство та легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом. Згодом Коломойський отримав ще 2 підозри: про виведення з Приватбанку загалом 15 млрд грн.

Шевченківський райсуд Києва обрав Коломойському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 днів із можливістю внесення застави в розмірі майже 510 мільйонів гривень. Згодом розмір застави збільшили до 3,89 млрд грн.

8 вересня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура на 2 доби наклали арешт на активи та майно Коломойського.

Суддя Вищого антикорупційного суду Олег Ткаченко 21 вересня відмовив прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в арешті активів олігарха Ігоря Коломойського. Йому загрожує до 12 років ув'язнення.  

Відомо, що Апеляційний суд залишив в силі запобіжний захід у вигляді перебування під вартою та застави у 3,8 млрд гривень бізнесмену Ігорю Коломойському.

Також відомо, що детективи відмовляються залучати консула Ізраїлю. Варто зауважити, що 24 жовтня Коломойського лишили під вартою. Опісля Шевченківський райсуд Києва продовжив тримання Коломойського під вартою до грудня.

28 листопада стало відомо, що Коломойський більше не бенефіціар у британській нафтогазовій компанії.

Коломойський зустрів 2024 рік у СІЗО.

Окрім цього, інформують, що бізнесмен виграв апеляцію щодо арешту його майна.

Зауважимо, Коломойський звертався до Європейського суду з прав людини.

Верховний суд розгляне скарги в справі олігарха Ігоря Коломойського. 23 квітня йому продовжили строк запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 2 червня, але зменшили альтернативну заставу з 2,4 млрд грн до 1,96 млрд грн.

Коломойському продовжили тримання під вартою до 2 вересня 2024 року.

Читайте також: Як Коломойський досі заробляє на «ПриватБанку»

До слова, за даними слідства, Коломойський замовив вбивство директора однієї з юридичних компаній, щоб помститися йому за відмову співпрацювати в незаконній оборудці.

Йдеться про події 2003 року. Слідчі кажуть, що Коломойський залучив членів банди, яка жорстоко побила та поранила ножем адвоката-директора компанії. Добити чоловіка завадила його дружина, а лікарям вдалося врятувати його життя.

Тоді правоохоронці затримали виконавців замовного вбивства, їм присудили від 6 до 12 років за ґратами. Тепер же поліція встановила докази, які підтверджують особу замовника.

БЕБ завершило розслідування проти Коломойського«Приватбанк» виграв довготривалий судовий процес у Коломойського

Ми писали, Як змінилися статки Коломойського за 12 місяців у СІЗО.

Читайте також: Замовне вбивство: Коломойського незаконно випустили з-під варти

Коломойський легалізував 4 млрд грн за участю банку олігарха-втікача.

До слова, Коломойського позбавили громадянства Кіпру.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *